Wszystko dzięki poradzie Włocha. Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie

Ciasto na pizzę jest absolutną podstawą tego dania, więc warto zadbać o to, aby wyszło idealne. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak je przyrządzić, aby było miękkie i elastyczne? Istnieje pewien włoski trik, który gwarantuje, że twoja pizza będzie zawsze idealna.

Ciasto na pizzę -  PysznościCiasto na pizzę - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Riedelmeier
Ewa Malinowska

Ciasto na pizzę to podstawa każdej udanej włoskiej uczty. To właśnie ono tworzy bazę, na której rozwijają się smaki ulubionych dodatków. Klucz do stworzenia najlepszego ciasta leży jednak w jego teksturze, miękkości i elastyczności. Odkryj włoski sekret, który sprawi, że twoja pizza będzie zawsze doskonała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędny naleśnik z piekarnika. Puszysty jak chmurka

Jak przygotować idealne ciasto na pizzę?

Ciasto na pizzę to jeden z kluczowych składników tego kulinarnego arcydzieła. Odpowiednia konsystencja jest niezbędna do osiągnięcia sukcesu. Ale co sprawia, że ciasto jest miękkie i elastyczne?

Ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę © Adobe Stock

Jeden z moich znajomych, który pochodzi z Włoch, podzielił się ze mną pewnym sekretem. Aby ciasto na pizzę było miękkie i elastyczne, powinniśmy rozciągać je rękami, a nie wałkiem. Dzięki temu ciasto nie będzie się łamać, a jego struktura będzie bardziej zwarta. Choć może wydawać się to oczywiste, wielu z nas wałkuje ciasto, myśląc, że to niczego nie zmienia. A to duży błąd.

Składniki:

  • ok. 25 g świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 150 ml ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od przygotowania zaczynu. Wyjmuję świeże drożdże z lodówki i rozpuszczam je w ciepłej wodzie. Następnie dodaję dwie łyżki mąki i szczyptę cukru, dokładnie mieszam i zostawiam do wyrośnięcia.
  2. Następnie przystępuję do przygotowania ciasta. Przesiewam mąkę i łączę ją z solą. Robię wgłębienie w środku i wlewam do niego przygotowany zaczyn.
  3. Do zaczynu dodaję oliwę i łączę wszystkie składniki, a potem wyrabiam ciasto rękoma.
  4. Gotowe ciasto przekładam do miski, przykrywam je ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia.
  5. Po wyrośnięciu ciasto przekładam na stolnicę i jeszcze chwilkę je wyrabiam.
  6. Następnie dzielę je na dwie kule i ponownie przykrywam ściereczką.
  7. Smaruję dwie formy do pieczenia oliwą, rozciągam kule ciasta na formach.
  8. Na koniec nakładam sos na pizzę, rozkładam ulubione dodatki i wkładam do rozgrzanego do 250 st. Celsjusza piekarnika. Piekę pizzę około 15 minut.
Domowa pizza może być równie smaczna, jak z restauracji -  Pyszności
Domowa pizza może być równie smaczna, jak z restauracji - Pyszności © Canva | HalimLotos

Najlepsze dodatki do pizzy

Jednym z największych atutów pizzy jest jej wszechstronność. Możesz eksperymentować z różnymi składnikami, takimi jak warzywa, mięso, ryby, sery, grzyby, wędliny, owoce morza czy nawet owoce. Warto także zwrócić uwagę na sosy, takie jak czosnkowy, pomidorowy lub oliwa z oliwek. Ostatecznie, to twoja wyobraźnia i gusta decydują o tym, co dodasz do swojej pizzy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"