Zimą odchodzi w zapomnienie. Okrzyknięto go najzdrowszym napojem na świecie

Chociaż kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem do obiadu w upalne dni i napojem serwowanym na wakacjach w Turcji, to w czasie zimy zdecydowanie warto go sobie przypomnieć. Ayran potrafi zdziałać cuda dla naszego organizmu.

Ayran - PysznościAyran - Pyszności
Źródło zdjęć: © Utku Demirsoy
Ewa Malinowska

Wiele osób okrzyknęło go najzdrowszym napojem na świecie i zdecydowanie mają ku temu swoje podstawy. Znakomicie chłodzi podczas upałów i łagodzi ostry smak potraw. Gdy za oknem temperatura spada, maleje również zainteresowanie ayranem. Warto jednak sięgać po niego nie tylko w czasie wakacje, bo to niesamowity booster naszej odporności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędny naleśnik z piekarnika. Puszysty jak chmurka

Pij ayran na zdrowie

Ayran to wywodzący się z Turcji napój mleczny. Nie myl go jednak z polskim kefirem lub maślanką - jest łagodniejszy, słony i przede wszystkim nie poddaje się go procesowi fermentacji. Serwuje się go często do kebabów, aby łagodzić smak ostrych przypraw i uspokajać kubki smakowe.

Ayran
Ayran

Znaleźć go można na dziale z nabiałem lub zrobić go samodzielnie. Ten przepis wymaga tylko 3 prostych składników, które prawdopodobnie masz już w domu.

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 250 ml wody,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj jogurt, wodę i sól w blenderze lub mikserze, aż uzyskasz piankę na powierzchni.
  2. Przelej ayran do dzbanka i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Schłodzony ayran podawaj z listkiem mięty lub innymi ulubionymi ziołami.

Najzdrowszy napój na każdą porę roku

Ayran to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy napój. Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, zwiększając liczbę dobroczynnych bakterii w jelitach. Dzięki temu wspomaga trawienie, zapobiega biegunce i wzmacnia odporność. Ponadto ayran może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i układu krążenia. Wpływa również korzystnie na funkcjonowanie mózgu i układu kostnego.

Ayran
Ayran © Adobe Stock | Lenovo

Ayran jest także źródłem białka, witamin A,z grupy B, C, D i E oraz minerałów, jak wapń, żelazo, sód czy cynk. Na dodatek jest niskokaloryczny, więc śmiało można włączyć go do codziennej diety nawet podczas redukcji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"