PrzepisNapojePij i uniknij zawału i udaru. Dietetycy mówią jasno, że to najzdrowszy napój

Pij i uniknij zawału i udaru. Dietetycy mówią jasno, że to najzdrowszy napój

Już sam wygląd napoju jest intrygujący
Już sam wygląd napoju jest intrygujący
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alp Aksoy

26.11.2023 10:04, aktual.: 26.11.2023 10:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lubisz testować nowe smaki, które jednocześnie mogą wpływać korzystnie na zdrowie? Jeśli tak, dzisiejszego artykułu z pewnością nie możesz przegapić. I to z kilku powodów.

Jeśli śledzisz moje wpisy od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam wszelkie nowinki kulinarne. A kiedy oprócz nowych smaków, mogę też pomóc swojemu zdrowiu, to już w ogóle jestem zachwycona.

Nie inaczej będzie też dzisiaj. Jak się okazuje, wystarczy naprawdę niewiele, aby w szybkiprosty sposób przygotować ciekawy napój z całą masą cennych wartości odżywczych. Nie ma więc co przedłużać i od razu przechodzimy do sedna sprawy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co to jest ayran i dlaczego warto go pić?

Zacznę może od początku, czyli krótkiego wyjaśnienia czym w ogóle jest ayran. Otóż jest to napój mleczny, który wywodzi się z kuchni tureckiej. Ma specyficzny, orzeźwiający smak i zazwyczaj serwuje się go wraz z pikantnymi i mięsnymi daniami. Warto w tym miejscu dodać, że napój robi się tak naprawdę na bazie trzech podstawowych składników — jogurtu, soli oraz wody. Czasami dodaje się do niego lód oraz świeżą miętę. 

Skoro wiesz już czym tak naprawdę jest ayran, czas przejść do jego właściwości prozdrowotnych. I już na samym wstępie podkreślam, że jest ich całkiem sporo. Opisywany dzisiaj napój to doskonałe źródło cennego dla naszego zdrowia białka, jak i probiotyków, które jak wiadomo, wspierają pracę jelit. A skoro przy jelitach już jesteśmy, to warto wspomnieć, że ayran ma też ogromny wpływ na sam proces trawienia

Napój wywodzi się z kuchni tureckiej
Napój wywodzi się z kuchni tureckiej© Adobe Stock | resul

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Ayran jest również świetnym sposobem na nawodnienie organizmu. Ma to szczególne znaczenie w trakcie upałów. Posiada też niewiele kalorii, dlatego możesz pić go do woli. Co więcej, ma on również korzystny wpływ na poziom ciśnienia oraz cholesterolu we krwi. Tym samym może pomóc uniknąć zawału lub udaru. Na koniec należy wspomnieć o cennych minerałach jak wapń, magnez oraz fosfor. Nie brakuje tu również witamin z grupy B, witaminy A oraz D. 

Jak zrobić domową wersję ayranu?

Jak już wspominałam, pożywny napój składa się zaledwie z 3 produktów, więc na pewno domyślasz się, że jego przygotowanie to bułka z masłem. 

Składniki:

  • 500 ml wody mineralnej,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • szczypta soli,
  • świeża mięta i kostki lodu opcjonalnie. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania mieszanki z wody i jogurtu greckiego. Ubij składniki ze sobą w taki sposób, aby na wierzchu powstała charakterystyczna piana
  2. W razie potrzeby możesz dodać do mieszanki trochę soli. Następnie przelej napój do wysokich szlanek. 
  3. W trakcie gorącego lata napój możesz pić z dodatkiem lodu i świeżej mięty. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także