Codziennie zjedz łyżkę oliwy, a efekt przyjedzie szybko. Dietetyk tłumaczy
Dietetyk apeluje: wystarczy jedna łyżka prawdziwej oliwy dziennie, by odczuć niebywałe zmiany w swoim organizmie. Co konkretnie czeka nas, gdy zdecydujemy się wprowadzić taki rytuał do naszego życia?
25.11.2023 14:56
Chociaż dla wielu osób może to się okazać zaskoczeniem, fakty są niepodważalne: rynek jest pełny podrobionej oliwy z oliwek. I podobnie jak w przypadku miodu, to nikczemne zjawisko ma się u nas wręcz doskonale. Wbrew jednak temu, co może ci się wydawać, kupienie "podróbki" to nie tylko kwestia gorszego smaku, lecz również jej znacznie mniej oszałamiających właściwości prozdrowotnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Fałszywa" oliwa nie da nam więc tego, co oryginalny wyrób z Włoch, Francji czy Hiszpanii. A jaki wpływ na organizm wykazuje prawdziwa oliwa z oliwek? O tym opowiedział ostatnio doktor Bartek Kulczyński, popularny w mediach społecznościowych i na YouTube dietetyk. Jego słowa sprawią, że zyskasz więcej chęci na nauczenie się odróżniania oryginalnej oliwy od podróbek!
Dietetyk radzi: wystarczy 1 łyżka oliwy dziennie
Już na wstępie swojego nagranie dr Bartek Kulczyński wspomniał o tym, że prawdziwa oliwa z oliwek, w przeciwieństwie do fałszywych produktów oliwo-podobnych, zawiera bardzo duże ilości zdrowotnych polifenoli. Jak te i inne zawarte w oliwie mikroskładniki wpływają na organizm?
Jak tłumaczy dietetyk, oliwa dobrej jakości jest przede wszystkim niezastąpionym sprzymierzeńcem ludzkiego układu krążenia. Jedna łyżka dziennie obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych od 15 do nawet 23 procent! Oliwa przeciwdziała więc m.in. udarowi mózgu i chorobie niedokrwiennej serca.
Ponadto oliwa z oliwek chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami, wspiera ich działanie i blokuje uwalnianie substancji prozapalnych. Obecne w tym produkcie polifenole zapobiegają utlenianiu się cholesterolu, dzięki czemu ten związek chemiczny nie powoduje miażdżycy. Zamiast tego oliwa z oliwek pozytywnie oddziałuje również na wątrobę — poprzez zapobieganie jej stłuszczaniu.
Na koniec swojego nagrania dr Bartek Kulczyński przypomniał, że aby zachować niezwykłe właściwości oliwy z oliwek, należy spożywać ją na zimno — na przykład jako dodatek do sałatek, surówek, past kanapkowych czy nawet koktajli. Każdy na pewno znajdzie swój własny sposób na dostarczanie organizmowi oliwy. Już o to się nie martwimy!