Codziennie zjedz łyżkę oliwy, a efekt przyjedzie szybko. Dietetyk tłumaczy

Dietetyk apeluje: wystarczy jedna łyżka prawdziwej oliwy dziennie, by odczuć niebywałe zmiany w swoim organizmie. Co konkretnie czeka nas, gdy zdecydujemy się wprowadzić taki rytuał do naszego życia?

Dietetyk powiedział, co spowoduje u nas spożywanie jednej łyżki oliwy z oliwek dziennieDietetyk powiedział, co spowoduje u nas spożywanie jednej łyżki oliwy z oliwek dziennie
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | Dr Bartek Kulczynski, DragonImages

Chociaż dla wielu osób może to się okazać zaskoczeniem, fakty są niepodważalne: rynek jest pełny podrobionej oliwy z oliwek.podobnie jak w przypadku miodu, to nikczemne zjawisko ma się u nas wręcz doskonale. Wbrew jednak temu, co może ci się wydawać, kupienie "podróbki" to nie tylko kwestia gorszego smaku, lecz również jej znacznie mniej oszałamiających właściwości prozdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy sernik z pomarańczową nutką. Obłędnie smaczny

"Fałszywa" oliwa nie da nam więc tego, co oryginalny wyrób z Włoch, Francji czy Hiszpanii. A jaki wpływ na organizm wykazuje prawdziwa oliwa z oliwek? O tym opowiedział ostatnio doktor Bartek Kulczyński, popularny w mediach społecznościowych i na YouTube dietetyk. Jego słowa sprawią, że zyskasz więcej chęci na nauczenie się odróżniania oryginalnej oliwy od podróbek!

Dietetyk radzi: wystarczy 1 łyżka oliwy dziennie

Już na wstępie swojego nagranie dr Bartek Kulczyński wspomniał o tym, że prawdziwa oliwa z oliwek, w przeciwieństwie do fałszywych produktów oliwo-podobnych, zawiera bardzo duże ilości zdrowotnych polifenoli. Jak te i inne zawarte w oliwie mikroskładniki wpływają na organizm?

Jak tłumaczy dietetyk, oliwa dobrej jakości jest przede wszystkim niezastąpionym sprzymierzeńcem ludzkiego układu krążenia. Jedna łyżka dziennie obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych od 15 do nawet 23 procent! Oliwa przeciwdziała więc m.in. udarowi mózgu i chorobie niedokrwiennej serca.

Dietetyk zdradził niezwykły wpływ oliwy na ludzki organizm
Dietetyk zdradził niezwykły wpływ oliwy na ludzki organizm © Canva | Rosario Scalia

Ponadto oliwa z oliwek chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami, wspiera ich działanie i blokuje uwalnianie substancji prozapalnych. Obecne w tym produkcie polifenole zapobiegają utlenianiu się cholesterolu, dzięki czemu ten związek chemiczny nie powoduje miażdżycy. Zamiast tego oliwa z oliwek pozytywnie oddziałuje również na wątrobę — poprzez zapobieganie jej stłuszczaniu.

Na koniec swojego nagrania dr Bartek Kulczyński przypomniał, że aby zachować niezwykłe właściwości oliwy z oliwek, należy spożywać ją na zimno — na przykład jako dodatek do sałatek, surówek, past kanapkowych czy nawet koktajli. Każdy na pewno znajdzie swój własny sposób na dostarczanie organizmowi oliwy. Już o to się nie martwimy!

Wybrane dla Ciebie
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób