PoradyZnany dietetyk radzi, na czym smażyć. Inne tłuszcze wyrzuć raz na zawsze

Znany dietetyk radzi, na czym smażyć. Inne tłuszcze wyrzuć raz na zawsze

Znany dietetyk zdradził, jaki jest najlepszy tłuszcz, który możesz wykorzystać do smażenia. Drogie oleje nie muszą być najlepsze.

Najlepszy tłuszcz do smażenia- Pyszności; źródło: Canva, Instagram
Najlepszy tłuszcz do smażenia- Pyszności; źródło: Canva, Instagram
Ewa

18.04.2023 08:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż wielu dietetyków zachęca do ograniczenia smażenia, to wciąż jest to jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki żywności. Niemniej jednak, czasem nie jesteśmy w stanie lub nie chcemy zrezygnować z tej techniki gotowania. Jak smażyć, aby nasze posiłki nie zaszkodziły naszemu zdrowiu? Jakiego rodzaju tłuszcz powinniśmy używać do smażenia?

Dietetyk wskazał najlepszy tłuszcz do smażenia

Arkadiusz Matras to dietetyk i założyciel jednej z popularniejszych stron dotyczących zdrowego odżywiania "Dietetyka nie na żarty". W mediach społecznościowych wraz ze swoimi pracownikami dzieli się praktycznymi wskazówkami, które mają ułatwić zdrowe odżywanie i dokonywanie właściwych decyzji zakupowych. Tym razem dietetyk przyjrzał się najpopularniejszym tłuszczom do smażenia i wskazał ten, po który warto sięgnąć.

Najlepszy tłuszcz do smażenia- Pyszności; źródło Canva
Najlepszy tłuszcz do smażenia- Pyszności; źródło Canva

Chociaż masło klarowane i smalec nadają smaku potrawie, to nie jest to najlepsza opcja. Mają one dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Cholesterol potrzebuje zaledwie 135 st. Celsjusza, aby się utlenić, co powoduje, że staje się niezdrowy. Smażenie odbywa się w temperaturze wyższej, zwykle od ponad 150 do 200 st. Celsjusza.

Ostatnio dużą popularnością cieszy się również olej lniany ze względu na dużą ilość kwasów omega-3. Niestety, podczas smażenia kwasy te zamieniają się w niezdrowe kwasy tłuszczowe trans. Warto sięgnąć po niego wtedy, gdy chcemy dodać olej do sałatki lub stworzyć prosty dressing.

Olej czy oliwa?

Olej i oliwa to najprostsze rozwiązanie, a to właśnie w tej prostocie tkwi siła. Olej rzepakowy ma dużą ilość jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, i jest stabilny podczas smażenia. Jednak najlepszym wyborem do smażenia jest oliwa z oliwek. Chociaż narosło wokół niej dużo mitów i półprawd, to dietetyk jasno wskazuje, że to najlepszy tłuszcz do smażenia.

W butelce oliwy znajdziesz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i kwasy fenolowe, które pozwalają na smażenie w wysokiej temperaturze bez ryzyka powstania szkodliwych związków. Ponadto sprawdzi się jako dodatek na zimno, więc jest naprawdę uniwersalna.

Przepis na pyszny tort Snickers znajdziesz na naszym kanale YouTube