Jak odróżnić miód sztuczny od prawdziwego? Próba ognia od razu rozwieje wątpliwości

Miód to naturalny produkt, który od wieków jest ceniony za swoje właściwości zdrowotne i smakowe. Niestety, na rynku coraz częściej można spotkać miód sztuczny, który nie ma nic wspólnego z tym prawdziwym. Jak odróżnić je od siebie?

MiódMiód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Miód jest jednym z tych naturalnych skarbów, które dostarczają nam pszczoły. Ale na rynku często pojawiają się kontrowersje dotyczące różnic między miodem naturalnym a jego mniej wartościową wersją.

Na początek, zrozummy różnicę między prawdziwym miodem a sztucznym. Określenia takie jak "surowy", "naturalny", "czysty" i "niefiltrowany" dotyczą w zasadzie tego samego – są to 100% miody, które zostały wyprodukowane przez pracowite pszczoły, a nie w laboratoriach.

Z drugiej strony, miód sztuczny to produkt podobny do prawdziwego, ale zmodyfikowany za pomocą aromatów, wypełniaczy, barwników i cukru. W rzeczywistości niektóre fałszywe "miody" mogą nawet nie zawierać prawdziwego miodu pszczelego. Zamiast tego są wytwarzane z mieszanki syropów glukozowych, roztworów cukru inwertowanego lub syropów kukurydzianego, trzcinowego lub buraczanego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad wcale nie musi być nudny. Ten przepis to najlepszy dowód

Jak rozpoznać miód sztuczny?

Zanim wrzucisz miód do koszyka w sklepie, zwróć uwagę na kilka cech, które mogą świadczyć o jego fałszywości.

  • Brak charakterystycznych grudek.
  • Płynna i lejąca konsystencja, nawet w niskiej temperaturze.
  • Brak krystalizacji.
  • Brak białego nalotu na powierzchni.

Domowe testy

Jeśli nie jesteś pewien pochodzenia zakupionego miodu, istnieją proste testy, które pomogą ci zweryfikować, czy masz do czynienia z prawdziwym miodem, czy też jego imitacją. Oto cztery sprawdzone sposoby:

  1. Test z Wodą: Do szklanki wody dodaj łyżeczkę miodu. Prawdziwy miód opadnie na dno szklanki, podczas gdy miód sztuczny zacznie się rozpuszczać w wodzie.
  2. Test z Kciukiem: Na czystym palcu umieść kroplę miodu o temperaturze pokojowej. Jeśli kropla rozleje się, jest to miód sztuczny. Prawdziwy miód zachowa swoją konsystencję i pozostanie kroplą.
  3. Krystalizacja: Jeśli Twój miód pozostaje płynny przez długi okres, może to sugerować, że jest on fałszywy. Większość prawdziwego miodu z czasem krystalizuje.
  4. Próba Płomienia: Zanurz zapałkę w miodzie i spróbuj ją zapalić. Prawdziwy miód łatwo się zapali, podczas gdy fałszywy miód nie będzie podtrzymywać płomienia z powodu zawartości wilgoci.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej