NewsyMyślą, że to zwykły chwast i po nim depczą. To ogromny błąd, przez który wiele tracą

Myślą, że to zwykły chwast i po nim depczą. To ogromny błąd, przez który wiele tracą

Są obecne niemal wszędzie - w parku, na łące czy na miejskim trawniku. Charakteryzują się żółtym kolorem i tym, że po przekwitnieniu staje się dmuchawcem. Większość osób po nim depcze i traktuje jako chwast, ale warto podkreślić, że mniszek lekarski to roślina o naprawdę wielu ważnych właściwościach. Jakie zastosowanie ma mniszek lekarski i dlaczego jest tak ważny w przypadku wielu dolegliwości?

Mniszek lekarski pod leżącą kobietą, fot. Adobe Stock
Mniszek lekarski pod leżącą kobietą, fot. Adobe Stock

05.05.2023 | aktual.: 26.09.2023 12:09

Wiosna trwa w najlepsze. Wszędzie zielono i kolorowo. Na pewno, twoją uwagę zwrócił dywan żółtych kwiatów, które można spotkać na niemal każdym trawniku. To popularne mlecze, których właściwa nazwa to mniszek lekarski. Większość osób traktuje go jako chwast, niezwykle trudny do wytępienia. Trzeba jednak podkreślić, że cała roślina ma niezwykle ważne właściwości lecznicze, które są pomocne w wielu dolegliwościach. Jakie właściwości ma mniszek lekarski i dlaczego warto go stosować?

Mniszek lekarski - najważniejsze informacje i zastosowanie

Mniszek lekarski to roślina potocznie zwana mleczem lub dmuchawcem. Rośnie głównie na trawnikach i łąkach i jest traktowany głównie jako chwast. Ta bylina rozsiewa się z nasion, które są przenoszone przez wiatr.

Mniszek pospolity, mimo że posiada gorzki i piekący sok mleczny w całej roślinie, jest ceniony przez zielarzy ze względu na swoje właściwości lecznicze. Kwitnie od kwietnia do lipca, a następnie ponownie latem, tworząc piękny dywan pachnących, żółtych kwiatów, które przyciągają pszczoły.

Mniszek lekarski - Pyszności; Foto Canva.com
Mniszek lekarski - Pyszności; Foto Canva.com

Cała roślina ma właściwości lecznicze, a w szczególności liście, korzeń i kwiaty. Liście zbiera się przed kwitnieniem, łodygi w czasie kwitnienia, kwiaty w maju, a korzenie wiosną lub jesienią. Jeśli weźmiesz pod uwagę właściwości mniszka lekarskiego, to warto zaznaczyć, że korzystnie wpływa na wiele dolegliwości. Mniszek jest bardzo pomocny podczas rekonwalescencji po chorobach wątroby, przy problemach z drogami żółciowymi i zastojem żółci w pęcherzu żółciowym, a także w przypadku zagrożenia kamieniami żółciowymi.

Przetwory z tej rośliny są również zalecane przy zaburzeniach pracy nerek, spowodowanych niewydolnością kłębków nerkowych, w obrzękach związanych z chorobami nerek i układu krążenia oraz w chorobach takich jak reumatyzm, dna moczanowa, otyłość, trądzik i cukrzyca.

Jak działa mniszek lekarski?

Mlecze pozytywnie wpływają na organizm, co zostało potwierdzone badaniami farmakologicznymi i klinicznymi. Pierwszym z nich jest pobudzanie wątroby do produkcji żółci i ułatwianie przepływu żółci do dwunastnicy, co zapobiega zastoju żółci. Mniszek pospolity wpływa także korzystnie na trawienie, poprzez normalizację czynności trzustki.

Drugim działaniem jest zwiększenie ilości wydalanej przez organizm wody, co działa moczopędnie. Mniszek również oczyszcza krew i pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa regenerująco na skórę, przyspiesza gojenie się ran i bliznowacenie. Co ważne, stosowanie mniszka w zalecanych dawkach nie wywiera szkodliwego działania ubocznego.

Mniszek lekarski w kuchni - co można z niego przygotować?

Być może zastanawiasz się nad tym, jakie zastosowanie ma mniszek lekarski w kuchni, ale trzeba przyznać, że całkiem spore. Dla przykładu, Francuzi przygotowują z mniszka pyszną sałatkę z liści i łodyg tej rośliny. Dużo osób pije również herbatę z mniszka lekarskiego, a właściwie to jego zmielonych i rozdrobnionych korzeni. Ale najpopularniejszy wydaje się być syrop z mniszka lekarskiego. I to właśnie przepis na ten syrop postanowiliśmy zaprezentować ci w tym artykule.

Syrop z mniszka lekarskiego - Pyszności; Foto Canva.com
Syrop z mniszka lekarskiego - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

      
  • około 400 zebranych główek mniszka lekarskiego
  • litr wody
  • cytryna
  • około 700 g cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

           
  1. Zebrane w suchy i słoneczny dzień główki kwiatów ułóż na gazecie, by pozbyć się owadów.
  2. Po 60 minutach włóż kwiaty do garnka, zalej wrzącą wodą i lekko ugnieć, by zredukowały swoją objętość.
  3. Gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu.
  4. Pod koniec gotowania dodaj wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną w plastry.
  5. Zamieszaj całość, lekko ugnieć i przykryj pokrywką.
  6. Odstaw syrop na całą noc.
  7. Kolejnego dnia odcedź syrop przez gazę i dodaj cukier.
  8. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści, a syrop uzyska konsystencję miodu.
  9. Gorący syrop przelej do czystych i wyparzonych słoików. Zawiń je w koc na 2-3 godziny, a po tym czasie wyjmij z koca i ustaw do góry dnem. Odwróć w momencie, gdy będą zupełnie zimne.

Przygotuj bananowy deser z grilla. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie