PrzepisIdealny na przeziębienie syrop do herbaty. Daje ulgę i ułatwia powrót do zdrowia

Idealny na przeziębienie syrop do herbaty. Daje ulgę i ułatwia powrót do zdrowia

Syrop miętowy na zimę - Pyszności; foto: YouTube; konto: Swojskie jedzonko
Syrop miętowy na zimę - Pyszności; foto: YouTube; konto: Swojskie jedzonko
28.10.2022 15:56

Jeśli tak jak my szukacie sposobów na wzmocnienie odporności na okres jesienno-zimowy, mamy dla was prawdziwy strzał w dziesiątkę. Syrop miętowy na zimę powinien stać w tym czasie na tym samym poziomie rzeczy ważnych co ciepła czapka czy szalik. No po prostu tak zwany must have!

Pędzący czas i tempo dwudziestego pierwszego wieku sprawia, że nie mamy czasu na chorowanie. A zresztą, nawet gdyby był, to czy wtedy ktokolwiek by tego chciał? Chusteczki higieniczne w każdej kieszeni spodni, wypieki, kaszel. Ten ostatni jest szczególnie niemile widziany po ostatnich pandemicznych historiach. Zwłaszcza kiedy trzeba jednak wyjść do sklepu.

Syrop miętowy na zimę - Pyszności; foto: Canva
Syrop miętowy na zimę - Pyszności; foto: Canva

W takich sytuacjach albo z zapartym tchem wyczekujemy wiosny i chorobowej odwilży, albo bierzemy sprawy w swoje ręce i poszukujemy sposobów na zwiększenie swojej odporności. Syrop miętowy na zimę to doskonały i sprawdzony patent, który wspomoże nasze zdrowie.

Mięta jest bowiem dobra nie tylko na problemy z trawieniem i wzdęciami. Działa również antystresowo, ułatwia oddychanie i - co najważniejsze w kwestii zimowych chorób - ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwutleniające. Przekonani? Sprawdźcie jak zrobić taki syrop.

Syrop z mięty na zimę

Składniki: 

  • 25 - 30 gałązek świeżej mięty
  • 0,5 kg cukru
  • 10 gramów kwasku cytrynowego
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Przygotuj garnek. Wlej do niego wodę, dodaj cukier i kwasek cytrynowy. Zagotuj.

Syrop miętowy na zimę - Pyszności; foto: Canva
Syrop miętowy na zimę - Pyszności; foto: Canva

Kiedy składniki się rozpuszczą, dodaj do wody gałązki świeżej mięty. Spokojnie, nie straci swoich właściwości po zetknięciu z gorącą wodą. Mimo wszystko nie musisz już jej gotować. Mieszankę zdejmij z ognia i odłóż do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.

Następnego dnia użyj sita do przelania syropu. Płyn (już bez gałązek za to ze wszystkimi ich właściwościami) zagotuj raz jeszcze w garnku. Kiedy zacznie się gotować, przelej go do słoików. Dzięki temu wysoka temperatura uelastyczni zakrętkę, która idealnie dopasuje się do wieka.

Smacznego, a raczej - wszystkiego zdrowego!

Skoro już o zdrowiu mowa, oto przepis na domową kostkę rosołową. O wiele zdrowsza od tych ze sklepu. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także