Idealny na przeziębienie syrop do herbaty. Daje ulgę i ułatwia powrót do zdrowia

Jeśli tak jak my szukacie sposobów na wzmocnienie odporności na okres jesienno-zimowy, mamy dla was prawdziwy strzał w dziesiątkę. Syrop miętowy na zimę powinien stać w tym czasie na tym samym poziomie rzeczy ważnych co ciepła czapka czy szalik. No po prostu tak zwany must have!

Syrop miętowy na zimęSyrop miętowy na zimę - Pyszności; foto: YouTube; konto: Swojskie jedzonko

Pędzący czas i tempo dwudziestego pierwszego wieku sprawia, że nie mamy czasu na chorowanie. A zresztą, nawet gdyby był, to czy wtedy ktokolwiek by tego chciał? Chusteczki higieniczne w każdej kieszeni spodni, wypieki, kaszel. Ten ostatni jest szczególnie niemile widziany po ostatnich pandemicznych historiach. Zwłaszcza kiedy trzeba jednak wyjść do sklepu.

Obrazek
Syrop miętowy na zimę - Pyszności; foto: Canva

W takich sytuacjach albo z zapartym tchem wyczekujemy wiosny i chorobowej odwilży, albo bierzemy sprawy w swoje ręce i poszukujemy sposobów na zwiększenie swojej odporności. Syrop miętowy na zimę to doskonały i sprawdzony patent, który wspomoże nasze zdrowie.

Mięta jest bowiem dobra nie tylko na problemy z trawieniem i wzdęciami. Działa również antystresowo, ułatwia oddychanie i - co najważniejsze w kwestii zimowych chorób - ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwutleniające. Przekonani? Sprawdźcie jak zrobić taki syrop.

Syrop z mięty na zimę

Składniki: 

  • 25 - 30 gałązek świeżej mięty
  • 0,5 kg cukru
  • 10 gramów kwasku cytrynowego
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Przygotuj garnek. Wlej do niego wodę, dodaj cukier i kwasek cytrynowy. Zagotuj.

Obrazek
Syrop miętowy na zimę - Pyszności; foto: Canva

Kiedy składniki się rozpuszczą, dodaj do wody gałązki świeżej mięty. Spokojnie, nie straci swoich właściwości po zetknięciu z gorącą wodą. Mimo wszystko nie musisz już jej gotować. Mieszankę zdejmij z ognia i odłóż do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.

Następnego dnia użyj sita do przelania syropu. Płyn (już bez gałązek za to ze wszystkimi ich właściwościami) zagotuj raz jeszcze w garnku. Kiedy zacznie się gotować, przelej go do słoików. Dzięki temu wysoka temperatura uelastyczni zakrętkę, która idealnie dopasuje się do wieka.

Smacznego, a raczej - wszystkiego zdrowego!

Skoro już o zdrowiu mowa, oto przepis na domową kostkę rosołową. O wiele zdrowsza od tych ze sklepu. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej