Idealny na przeziębienie syrop do herbaty. Daje ulgę i ułatwia powrót do zdrowia

Jeśli tak jak my szukacie sposobów na wzmocnienie odporności na okres jesienno-zimowy, mamy dla was prawdziwy strzał w dziesiątkę. Syrop miętowy na zimę powinien stać w tym czasie na tym samym poziomie rzeczy ważnych co ciepła czapka czy szalik. No po prostu tak zwany must have!

Syrop miętowy na zimęSyrop miętowy na zimę - Pyszności; foto: YouTube; konto: Swojskie jedzonko

Pędzący czas i tempo dwudziestego pierwszego wieku sprawia, że nie mamy czasu na chorowanie. A zresztą, nawet gdyby był, to czy wtedy ktokolwiek by tego chciał? Chusteczki higieniczne w każdej kieszeni spodni, wypieki, kaszel. Ten ostatni jest szczególnie niemile widziany po ostatnich pandemicznych historiach. Zwłaszcza kiedy trzeba jednak wyjść do sklepu.

Obrazek
Syrop miętowy na zimę - Pyszności; foto: Canva

W takich sytuacjach albo z zapartym tchem wyczekujemy wiosny i chorobowej odwilży, albo bierzemy sprawy w swoje ręce i poszukujemy sposobów na zwiększenie swojej odporności. Syrop miętowy na zimę to doskonały i sprawdzony patent, który wspomoże nasze zdrowie.

Mięta jest bowiem dobra nie tylko na problemy z trawieniem i wzdęciami. Działa również antystresowo, ułatwia oddychanie i - co najważniejsze w kwestii zimowych chorób - ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwutleniające. Przekonani? Sprawdźcie jak zrobić taki syrop.

Syrop z mięty na zimę

Składniki: 

  • 25 - 30 gałązek świeżej mięty
  • 0,5 kg cukru
  • 10 gramów kwasku cytrynowego
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Przygotuj garnek. Wlej do niego wodę, dodaj cukier i kwasek cytrynowy. Zagotuj.

Obrazek
Syrop miętowy na zimę - Pyszności; foto: Canva

Kiedy składniki się rozpuszczą, dodaj do wody gałązki świeżej mięty. Spokojnie, nie straci swoich właściwości po zetknięciu z gorącą wodą. Mimo wszystko nie musisz już jej gotować. Mieszankę zdejmij z ognia i odłóż do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.

Następnego dnia użyj sita do przelania syropu. Płyn (już bez gałązek za to ze wszystkimi ich właściwościami) zagotuj raz jeszcze w garnku. Kiedy zacznie się gotować, przelej go do słoików. Dzięki temu wysoka temperatura uelastyczni zakrętkę, która idealnie dopasuje się do wieka.

Smacznego, a raczej - wszystkiego zdrowego!

Skoro już o zdrowiu mowa, oto przepis na domową kostkę rosołową. O wiele zdrowsza od tych ze sklepu. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟