Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa

To sałatka idealna na specjalne okazje, nietypowa i wyjątkowa w smaku. Grzybowy dodatek sprawia, że nabiera charakteru i wyrazistości. To gwarantowany hit na stole.

Sałatka z grzybkami idealna na specjalne okazjeSałatka z grzybkami idealna na specjalne okazje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wszystkich Świętych to okazja nie tylko do wspomnień, ale również celebracji życia i rodzinnych spotkań. Po spacerze na cmentarz wszyscy nabierają apetytu. W ruch idą wtedy pyszne sałatki. Zamiast jednak znów robić sałatką jarzynową czy układać w misce warstwy gyrosowej, stawiam na sałatkę grzybową z ziemniakami. Jest idealnie wyważona, nieco kwaśna, leśna i tak smaczna, że ciężko poprzestać na jednej porcji.

Soczyste pomidory w octowej zalewie. Sprawdzony przepis na domowe przetwory

Sałatka grzybowa

Wiele sałatek świątecznych potrafi być ciężkich i przesadnie majonezowych. Ta kompozycja, choć sycąca, ma w sobie przyjemną rześkość dzięki dużej ilości warzyw konserwowych i czerwonej cebuli. Majonez, śmietana i musztarda francuska tworzą idealnie kremowy, ale nie mdły dressing, który podkreśla smak ziemniaków i grzybów. Dzieje się dużo, ale nic tutaj nie jest przytłaczające albo przesadnie dominujące. Możesz śmiało sięgnąć także po lżejszy majonez typu light. Do sałatki świetnie sprawdzą się marynowane podgrzybki i maślaki, ale jeśli nie masz zapasów w swojej spiżarni, sięgnij po pieczarki.

Możesz przygotować tę sałatkę również w wersji wegańskiej. Wystarczy wtedy zrezygnować ze śmietany i postawić na wegański majonez.

Składniki:

  • 1 słoik papryki konserwowej,
  • 1 puszka groszku,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 słoik marynowanych grzybków,
  • 4-5 dużych ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kostkę.
  2. Paprykę, ogórki i czerwoną kapustę również pokrój w kostkę i przełóż do miski wraz z ziemniakami.
  3. Dodaj odsączony groszek oraz pokrojone grzybki. Kilka grzybków możesz odłożyć na później, do dekoracji.
  4. Wrzuć posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę, śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Sałatkę najlepiej serwować w dużej, przezroczystej misie. Wierzch można posypać świeżą, posiekaną natką lub ozdobić całymi, marynowanymi grzybkami. To sałatka, która doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, jak i samodzielna, sycąca przekąska. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze