Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
To sałatka idealna na specjalne okazje, nietypowa i wyjątkowa w smaku. Grzybowy dodatek sprawia, że nabiera charakteru i wyrazistości. To gwarantowany hit na stole.
Wszystkich Świętych to okazja nie tylko do wspomnień, ale również celebracji życia i rodzinnych spotkań. Po spacerze na cmentarz wszyscy nabierają apetytu. W ruch idą wtedy pyszne sałatki. Zamiast jednak znów robić sałatką jarzynową czy układać w misce warstwy gyrosowej, stawiam na sałatkę grzybową z ziemniakami. Jest idealnie wyważona, nieco kwaśna, leśna i tak smaczna, że ciężko poprzestać na jednej porcji.
Soczyste pomidory w octowej zalewie. Sprawdzony przepis na domowe przetwory
Sałatka grzybowa
Wiele sałatek świątecznych potrafi być ciężkich i przesadnie majonezowych. Ta kompozycja, choć sycąca, ma w sobie przyjemną rześkość dzięki dużej ilości warzyw konserwowych i czerwonej cebuli. Majonez, śmietana i musztarda francuska tworzą idealnie kremowy, ale nie mdły dressing, który podkreśla smak ziemniaków i grzybów. Dzieje się dużo, ale nic tutaj nie jest przytłaczające albo przesadnie dominujące. Możesz śmiało sięgnąć także po lżejszy majonez typu light. Do sałatki świetnie sprawdzą się marynowane podgrzybki i maślaki, ale jeśli nie masz zapasów w swojej spiżarni, sięgnij po pieczarki.
Możesz przygotować tę sałatkę również w wersji wegańskiej. Wystarczy wtedy zrezygnować ze śmietany i postawić na wegański majonez.
Składniki:
- 1 słoik papryki konserwowej,
- 1 puszka groszku,
- 4 ogórki konserwowe,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 1 czerwona cebula,
- 1 słoik marynowanych grzybków,
- 4-5 dużych ziemniaków,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kostkę.
- Paprykę, ogórki i czerwoną kapustę również pokrój w kostkę i przełóż do miski wraz z ziemniakami.
- Dodaj odsączony groszek oraz pokrojone grzybki. Kilka grzybków możesz odłożyć na później, do dekoracji.
- Wrzuć posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę, śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Sałatkę najlepiej serwować w dużej, przezroczystej misie. Wierzch można posypać świeżą, posiekaną natką lub ozdobić całymi, marynowanymi grzybkami. To sałatka, która doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, jak i samodzielna, sycąca przekąska. Smacznego!