Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa

To sałatka idealna na specjalne okazje, nietypowa i wyjątkowa w smaku. Grzybowy dodatek sprawia, że nabiera charakteru i wyrazistości. To gwarantowany hit na stole.

Sałatka z grzybkami idealna na specjalne okazjeSałatka z grzybkami idealna na specjalne okazje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wszystkich Świętych to okazja nie tylko do wspomnień, ale również celebracji życia i rodzinnych spotkań. Po spacerze na cmentarz wszyscy nabierają apetytu. W ruch idą wtedy pyszne sałatki. Zamiast jednak znów robić sałatką jarzynową czy układać w misce warstwy gyrosowej, stawiam na sałatkę grzybową z ziemniakami. Jest idealnie wyważona, nieco kwaśna, leśna i tak smaczna, że ciężko poprzestać na jednej porcji.

Soczyste pomidory w octowej zalewie. Sprawdzony przepis na domowe przetwory

Sałatka grzybowa

Wiele sałatek świątecznych potrafi być ciężkich i przesadnie majonezowych. Ta kompozycja, choć sycąca, ma w sobie przyjemną rześkość dzięki dużej ilości warzyw konserwowych i czerwonej cebuli. Majonez, śmietana i musztarda francuska tworzą idealnie kremowy, ale nie mdły dressing, który podkreśla smak ziemniaków i grzybów. Dzieje się dużo, ale nic tutaj nie jest przytłaczające albo przesadnie dominujące. Możesz śmiało sięgnąć także po lżejszy majonez typu light. Do sałatki świetnie sprawdzą się marynowane podgrzybki i maślaki, ale jeśli nie masz zapasów w swojej spiżarni, sięgnij po pieczarki.

Możesz przygotować tę sałatkę również w wersji wegańskiej. Wystarczy wtedy zrezygnować ze śmietany i postawić na wegański majonez.

Składniki:

  • 1 słoik papryki konserwowej,
  • 1 puszka groszku,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 słoik marynowanych grzybków,
  • 4-5 dużych ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kostkę.
  2. Paprykę, ogórki i czerwoną kapustę również pokrój w kostkę i przełóż do miski wraz z ziemniakami.
  3. Dodaj odsączony groszek oraz pokrojone grzybki. Kilka grzybków możesz odłożyć na później, do dekoracji.
  4. Wrzuć posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę, śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Sałatkę najlepiej serwować w dużej, przezroczystej misie. Wierzch można posypać świeżą, posiekaną natką lub ozdobić całymi, marynowanymi grzybkami. To sałatka, która doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, jak i samodzielna, sycąca przekąska. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci