WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Marynowane grzyby robię tylko z tego przepisu. Wszyscy pytają o tę zalewę

Przepis na marynowane grzyby w zalewie słodko-kwaśnej powinien być prosty i sprawdzony, żeby w przyszłości, po otwarciu słoików, nie musieć mierzyć się z nieudanym efektem kulinarnych eksperymentów. Jeśli więc szukasz klasyki, ale z lekkim twistem, koniecznie sprawdź ten przepis.

Przepis na marynowane grzyby w zalewie słodko-kwaśnej Przepis na marynowane grzyby w zalewie słodko-kwaśnej
Źródło zdjęć: © Canva | BurAnd

Marynowane grzyby robię rokrocznie i to w sporych ilościach. Wiele znajomych i bliskich tylko czeka, aż podaruje im słoik lub dwa domowych grzybków z przepisu babci. Niby prosta sprawa, bo słodko-kwaśna zalewa to przecież sprawdzony klasyk, a dzięki jednemu dodatkowi całość nabiera ciekawego smaku i aromatu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Grzyby marynowane w słodko-kwaśnej zalewie. Ten dodatek robi robotę

Grzyby marynowane z korzennymi przyprawami, takimi jak cynamon czy goździki, to wariacja warta próby. Moja babcia grzybki marynowane robiła po mistrzowsku, jednak przyrządzała je bez przepisu, z głowy. Dlatego też, kiedy tylko udało mi się spisać tę recepturę, nie wyobrażam sobie robić grzybków z innej. Babcia stawiała na klasykę, a dodatek goździków do marynaty był pomysłem jej mamy.

Babcina zalewa do marynowanych grzybków, słodko-kwaśna z korzennymi nutami, jest dosłownie doskonała. Pamiętaj jednak, by przed rozlaniem zalewy do słoików pozbyć się goździków, gdyż z czasem mogą one sprawić, że zawartość słoika przejdzie goryczką. Nie chcąc bawić się w "łowienie" każdego goździka z osobna, przed gotowaniem wrzucam je do przeznaczonego do gotowania woreczka. To bardzo ułatwia sprawę.

Grzyby marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
Grzyby marynowane w zalewie słodko-kwaśnej © Canva | Jiri Hera

Marynowane grzyby w zalewie słodko-kwaśnej. Przepis

Składniki:

  • 3 kg grzybów leśnych,
  • 1,5 l wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 6 płaskich łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka goździków.

Przygotowanie:

  1. Wodę wlej do dużego garnka, dodaj ocet, sól, cukier, gorczycę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz goździki. Goździki po przygotowaniu zalewy trzeba będzie wyjąć, dlatego najlepiej gotować je w przeznaczonym do tego woreczku.
  2. Całość zagotuj i gotuj ok. 10 minut.
  3. Grzyby oczyść, a następnie opłucz pod bieżącą wodą. Po tym obgotuj je (przez 10-15 minut).
  4. Do wyparzonych słoików wrzuć gorące grzyby oraz cebulę pokrojoną w krążki.
  5. Całość zalej wrzącą marynatą z przyprawami (ale bez goździków). Pamiętaj, że zalewa musi przykryć zawartość słoika.
  6. Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj ok. 20 minut.
  7. Po tym odstaw je do góry dnem na 24 godziny, by ostygły. Gotowe przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek