Marynowane grzyby robię tylko z tego przepisu. Wszyscy pytają o tę zalewę
Przepis na marynowane grzyby w zalewie słodko-kwaśnej powinien być prosty i sprawdzony, żeby w przyszłości, po otwarciu słoików, nie musieć mierzyć się z nieudanym efektem kulinarnych eksperymentów. Jeśli więc szukasz klasyki, ale z lekkim twistem, koniecznie sprawdź ten przepis.
04.10.2024 17:51
Marynowane grzyby robię rokrocznie i to w sporych ilościach. Wiele znajomych i bliskich tylko czeka, aż podaruje im słoik lub dwa domowych grzybków z przepisu babci. Niby prosta sprawa, bo słodko-kwaśna zalewa to przecież sprawdzony klasyk, a dzięki jednemu dodatkowi całość nabiera ciekawego smaku i aromatu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzyby marynowane w słodko-kwaśnej zalewie. Ten dodatek robi robotę
Grzyby marynowane z korzennymi przyprawami, takimi jak cynamon czy goździki, to wariacja warta próby. Moja babcia grzybki marynowane robiła po mistrzowsku, jednak przyrządzała je bez przepisu, z głowy. Dlatego też, kiedy tylko udało mi się spisać tę recepturę, nie wyobrażam sobie robić grzybków z innej. Babcia stawiała na klasykę, a dodatek goździków do marynaty był pomysłem jej mamy.
Babcina zalewa do marynowanych grzybków, słodko-kwaśna z korzennymi nutami, jest dosłownie doskonała. Pamiętaj jednak, by przed rozlaniem zalewy do słoików pozbyć się goździków, gdyż z czasem mogą one sprawić, że zawartość słoika przejdzie goryczką. Nie chcąc bawić się w "łowienie" każdego goździka z osobna, przed gotowaniem wrzucam je do przeznaczonego do gotowania woreczka. To bardzo ułatwia sprawę.
Marynowane grzyby w zalewie słodko-kwaśnej. Przepis
Składniki:
- 3 kg grzybów leśnych,
- 1,5 l wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 płaska łyżka soli,
- 6 płaskich łyżek cukru,
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy,
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka goździków.
Przygotowanie:
- Wodę wlej do dużego garnka, dodaj ocet, sól, cukier, gorczycę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz goździki. Goździki po przygotowaniu zalewy trzeba będzie wyjąć, dlatego najlepiej gotować je w przeznaczonym do tego woreczku.
- Całość zagotuj i gotuj ok. 10 minut.
- Grzyby oczyść, a następnie opłucz pod bieżącą wodą. Po tym obgotuj je (przez 10-15 minut).
- Do wyparzonych słoików wrzuć gorące grzyby oraz cebulę pokrojoną w krążki.
- Całość zalej wrzącą marynatą z przyprawami (ale bez goździków). Pamiętaj, że zalewa musi przykryć zawartość słoika.
- Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj ok. 20 minut.
- Po tym odstaw je do góry dnem na 24 godziny, by ostygły. Gotowe przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.