PrzepisPrzekąskiNie marynuję, a robię pyszną pastę. Nawet znajomy leśniczy był pod wrażeniem jej smaku

Nie marynuję, a robię pyszną pastę. Nawet znajomy leśniczy był pod wrażeniem jej smaku

Pasta kanapkowa z grzybów do słoika
Pasta kanapkowa z grzybów do słoika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

04.10.2024 17:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zamiast sięgać po gotowce ze sklepu o wątpliwym składzie, przygotuj domową pastę kanapkową z grzybów leśnych i zamknij ją w słoikach, by aromatem i smakiem owoców runa leśnego móc cieszyć się również zimą. To łatwiejsze, niż ci się wydaje. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Grzybowa pasta rokrocznie pojawia się w mojej spiżarni. Kiedy już grzybków marynowanych mam wystarczająco, a sosy i zupy się przejadły, raz-dwa mieszam kilka składników, a gotową pastę przekładam do słoików i pasteryzuję. Dzięki temu zimą mogę częstować gości specjałem, który dosłownie wywołuje zachwyt. Znajomy mojego męża, leśniczy z zawodu i powołania, zawsze prosi o słoiczek lub dwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować pastę grzybową do słoików, żeby się nie zepsuła?

Pastę grzybową należy pasteryzować trzy razy, tzn. po razie co 24 godziny przez kolejne trzy dni. Dlaczego? Dzięki temu procesowi zmniejsza się szansa na to, że grzyby się popsują. A niestety owoce runa leśnego lubią płatać figle i nierzadko psują się w słoikach. Proces trzykrotnej pasteryzacji nazywa się tyndalizacją i powoduje zabicie wszelkich drobnoustrojów znajdujących się w słoikach, nawet w formie przetrwalnikowej.

Trzykrotna pasteryzacja może wydawać się zajęciem żmudnym i odbierać chęć na przygotowanie grzybowej pasty w słoikach, ale pasteryzowanie nie musi odbywać się wyłącznie tym tradycyjnym sposobem, w garnkach. Znaną metodą jest pasteryzacja w piekarniku (a nawet w zmywarce, choć w przypadku tyndalizacji polecamy pierwszy lub drugi sposób). Pasteryzując słoiki w piekarniku, tak naprawdę zyskujesz wiele czasu, a sama czynność ogranicza się do włączenia piekarnika i wstawienia blachy ze słoikami.

Pasta z grzybów do słoika
Pasta z grzybów do słoika© Adobe Stock | Pyszności

Pasta grzybowa do słoików na zimę. Przepis

Składniki:

  • 3 kg prawdziwków,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • łyżka masła,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • szklanka wytrawnego białego wina,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół szklanki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oczyszczone grzyby opłucz pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na kawałki.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w plastry, cebulę z kolei pokrój w półplastry.
  3. Grzyby oraz warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem. Zacznij podgrzewać całość. Po chwili dodaj wino i gotuj całość na małym ogniu przez 45 minut.
  4. Po tym czasie odstaw całość do wystudzenia, a kiedy ostygnie, zblenduj składniki na gładką masę.
  5. Do powstałej masy dodaj oliwę i ponownie zagotuj. Gotuj przez ok. 15 minut.
  6. Do masy dodaj koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Całość gotuj nadal, by odparowało nieco wody, a masa stała się gęsta.
  7. Do gęstej pasty dodaj sól i pieprz, a następnie przełóż całość do wyparzonych słoików.
  8. Zakręć słoiki dokładnie i ustaw na blasze do pieczenia tak, by nie stykały się ze sobą.
  9. Blachę włóż do nagrzanego do 130 st. C piekarnika (jeśli pasta grzybowa jest chłodna, pasteryzuj całość od zimnego piekarnika, a czas pasteryzacji licz od osiągnięcia przez piekarnik wskazanej temperatury).
  10. Słoiki pasteryzuj 30 minut. Następnie wyłącz piec i zostaw w nim słoiki do całkowitego ostygnięcia.
  11. Na drugie dzień, po 24 godzinach, ponownie pasteryzuj słoiki, tym razem przez 20 minut i pozwól im ostygnąć w piekarniku, trzeciego dnia zrób dokładnie to samo.
  12. Gotowe po trzeciej pasteryzacji słoiki możesz wstawić do spiżarni lub innego ciemnego i chłodnego miejsca.
prawdziwkipasta kanapkowagrzyby przepisy