Do kanapek podaję nietypową pastę. Smakuje lepiej niż jajeczna
Kanapki na śniadanie wcale nie muszą oznaczać nudy. Pomysłów na ich podanie jest cała masa i szkoda ograniczać się tylko do sera i pomidora. Świetnym rozwiązaniem są domowe pasty kanapkowe. Zamiast oklepanej jajecznej sięgam jednak po zupełnie inny przepis.
04.10.2024 14:35
Wybór gotowych past kanapkowych jest spory, ale odwracając opakowanie i patrząc na skład, nie zawsze wygląda to dobrze. Tymczasem zrobienie smacznej, domowej pasty kanapkowej nie jest ani skomplikowane ani czasochłonne. W moim domu furorę robi pasta z orzechów włoskich i suszonych pomidorów, która znika tak szybko, że zaraz muszę ją dorabiać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasta kanapkowa z orzechów i suszonych pomidorów
Jest idealna na szybkie i zdrowe śniadanie, przekąskę czy jako dodatek do kanapek. Przygotowanie jest proste, ale warto zrobić ją dzień wcześniej, by przeszła smakiem. Jest smaczna i przy tym wegańska, więc skusi się na nią każdy miłośnik pyszności.
Połączenie słodyczy suszonych pomidorów, słonego sosu sojowego i kwaskowatego soku z cytryny tworzy w tej paście niepowtarzalny smak umami. Orzechy włoskie dodają jej kremowej konsystencji i bogatego aromatu, a świeży szczypiorek zapewnia przyjemną świeżość. Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do pasty odrobinę chili lub pieprzu cayenne.
Składniki:
- 1 ½ szklanki orzechów włoskich,
- 4 suszone pomidory w oleju lub oliwie,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 mała szalotka drobno posiekana,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Połącz w blenderze drobno posiekane orzechy włoskie z odsączonymi suszonymi pomidorami, koncentratem pomidorowym, posiekaną szalotką, sosem sojowym oraz wyciśniętym sokiem z cytryny.
- Miksuj składniki do uzyskania aksamitnej, jednolitej pasty.
- Następnie przełóż ją do miski i dodaj posiekany szczypiorek.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Gotową pastę przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Dla jeszcze intensywniejszego smaku warto odstawić ją na noc przed podaniem. Podawaj na ulubionym pieczywie, posmaruj nimi tortillę lub serwuj jako dip do pokrojonych w słupki warzyw. Smacznego!