Do kanapek podaję nietypową pastę. Smakuje lepiej niż jajeczna

Kanapki na śniadanie wcale nie muszą oznaczać nudy. Pomysłów na ich podanie jest cała masa i szkoda ograniczać się tylko do sera i pomidora. Świetnym rozwiązaniem są domowe pasty kanapkowe. Zamiast oklepanej jajecznej sięgam jednak po zupełnie inny przepis.

Pasta kanapkowaPasta kanapkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wybór gotowych past kanapkowych jest spory, ale odwracając opakowanie i patrząc na skład, nie zawsze wygląda to dobrze. Tymczasem zrobienie smacznej, domowej pasty kanapkowej nie jest ani skomplikowane ani czasochłonne. W moim domu furorę robi pasta z orzechów włoskich i suszonych pomidorów, która znika tak szybko, że zaraz muszę ją dorabiać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Pasta kanapkowa z orzechów i suszonych pomidorów

Jest idealna na szybkie i zdrowe śniadanie, przekąskę czy jako dodatek do kanapek. Przygotowanie jest proste, ale warto zrobić ją dzień wcześniej, by przeszła smakiem. Jest smaczna i przy tym wegańska, więc skusi się na nią każdy miłośnik pyszności.

Pyszna pasta kanapkowa w wegańskim wydaniu
Pyszna pasta kanapkowa w wegańskim wydaniu © Adobe Stock

Połączenie słodyczy suszonych pomidorów, słonego sosu sojowego i kwaskowatego soku z cytryny tworzy w tej paście niepowtarzalny smak umami. Orzechy włoskie dodają jej kremowej konsystencji i bogatego aromatu, a świeży szczypiorek zapewnia przyjemną świeżość. Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do pasty odrobinę chili lub pieprzu cayenne.

Składniki:

  • 1 ½ szklanki orzechów włoskich,
  • 4 suszone pomidory w oleju lub oliwie,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 mała szalotka drobno posiekana,
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w blenderze drobno posiekane orzechy włoskie z odsączonymi suszonymi pomidorami, koncentratem pomidorowym, posiekaną szalotką, sosem sojowym oraz wyciśniętym sokiem z cytryny.
  2. Miksuj składniki do uzyskania aksamitnej, jednolitej pasty.
  3. Następnie przełóż ją do miski i dodaj posiekany szczypiorek.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Gotową pastę przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Dla jeszcze intensywniejszego smaku warto odstawić ją na noc przed podaniem. Podawaj na ulubionym pieczywie, posmaruj nimi tortillę lub serwuj jako dip do pokrojonych w słupki warzyw. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę