PrzepisWegańskaDo kanapek podaję nietypową pastę. Smakuje lepiej niż jajeczna

Do kanapek podaję nietypową pastę. Smakuje lepiej niż jajeczna

Pasta kanapkowa
Pasta kanapkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.10.2024 14:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kanapki na śniadanie wcale nie muszą oznaczać nudy. Pomysłów na ich podanie jest cała masa i szkoda ograniczać się tylko do sera i pomidora. Świetnym rozwiązaniem są domowe pasty kanapkowe. Zamiast oklepanej jajecznej sięgam jednak po zupełnie inny przepis.

Wybór gotowych past kanapkowych jest spory, ale odwracając opakowanie i patrząc na skład, nie zawsze wygląda to dobrze. Tymczasem zrobienie smacznej, domowej pasty kanapkowej nie jest ani skomplikowane ani czasochłonne. W moim domu furorę robi pasta z orzechów włoskich i suszonych pomidorów, która znika tak szybko, że zaraz muszę ją dorabiać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta kanapkowa z orzechów i suszonych pomidorów

Jest idealna na szybkie i zdrowe śniadanie, przekąskę czy jako dodatek do kanapek. Przygotowanie jest proste, ale warto zrobić ją dzień wcześniej, by przeszła smakiem. Jest smaczna i przy tym wegańska, więc skusi się na nią każdy miłośnik pyszności.

Pyszna pasta kanapkowa w wegańskim wydaniu
Pyszna pasta kanapkowa w wegańskim wydaniu© Adobe Stock

Połączenie słodyczy suszonych pomidorów, słonego sosu sojowego i kwaskowatego soku z cytryny tworzy w tej paście niepowtarzalny smak umami. Orzechy włoskie dodają jej kremowej konsystencji i bogatego aromatu, a świeży szczypiorek zapewnia przyjemną świeżość. Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do pasty odrobinę chili lub pieprzu cayenne.

Składniki:

  • 1 ½ szklanki orzechów włoskich,
  • 4 suszone pomidory w oleju lub oliwie,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 mała szalotka drobno posiekana,
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w blenderze drobno posiekane orzechy włoskie z odsączonymi suszonymi pomidorami, koncentratem pomidorowym, posiekaną szalotką, sosem sojowym oraz wyciśniętym sokiem z cytryny.
  2. Miksuj składniki do uzyskania aksamitnej, jednolitej pasty.
  3. Następnie przełóż ją do miski i dodaj posiekany szczypiorek.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Gotową pastę przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Dla jeszcze intensywniejszego smaku warto odstawić ją na noc przed podaniem. Podawaj na ulubionym pieczywie, posmaruj nimi tortillę lub serwuj jako dip do pokrojonych w słupki warzyw. Smacznego!

przepisInspiracjepasta kanapkowa