Daria testuje pieczone figi faszerowane kozim serem. Szybka przekąska na jesień

Kiedy kończy się lato, to i w sklepach oferta świeżych owoców i warzyw zaczyna spadać wraz z temperaturą. Pojawiają się za to figi, których fioletowa skórka obiecuje pyszną przekąskę. Wiele osób zastanawia się, jak można je wykorzystać w kuchni. Figi faszerowane kozim serkiem z dodatkiem miodu oraz orzechów mogą być rozwiązaniem tego dylematu.

Daria testuje  pieczone figiDaria testuje pieczone figi
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Daria zakasała rękawy i w kilka minut przygotowała ekspresową przekąskę. Słodkość fig, słoność sera koziego, chrupkość orzechów i delikatna słodycz miodu tworzą niezapomniane połączenie. Na dodatek wypada to naprawdę zdrowo, bo figi są bogate w błonnik, witaminy i minerały, a kozi ser zawiera łatwo przyswajalne białko. Nie wspominając już o miodzie czy orzechach, które są naszym pysznym polskim superfoods.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: przepis na pieczone figi faszerowane kozim serem

Pieczone figi z serkiem kozim

Pożegnaliśmy brzoskwinie, ale na ich miejsce wkroczyły równie smaczne figi. Nie wiesz, jak wykorzystać ten sezonowy owoc w swojej kuchni, a kusi cię za każdym razem na zakupach? Mam dla ciebie niespodziankę — szybką przekąskę, którą wyczarujesz w mgnieniu oka. Pieczone figi idealnie sprawdzą się, gdy dopadnie mały głód, a z imprezowego stołu znikną tak szybko, że sam możesz nie załapać się na porcję.

Składniki:

  • 10 fig,
  • 1 opakowanie serka koziego,
  • 2 łyżeczki miodu, 
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Figi umyj i odetnij końcówki. Natnij owoce w kształt litery X. Uważaj, aby nie przeciąć owoców do końca. Pamiętaj, że nie musisz obierać fig, bo ich skórka jest jadalna.

Figi to smak jesieni
Figi to smak jesieni © Pyszności

Krok 2. Tak przygotowane figi przełóż do naczynia żaroodpornego i nadziej je kozim serkiem. Możesz to zrobić przy pomocy łyżeczki lub skorzystać z rękawa cukierniczego. Jeśli nie jesteś fanem charakterystycznego smaku serka koziego, możesz zamienić go na serek śmietankowy lub fetę.

Figi z kozim serkiem
Figi z kozim serkiem © Pyszności

Krok 3. Tak przygotowane figi włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj je przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij. Polej je miodem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Prosta, szybka i przede wszystkim smaczna przekąska w jesiennym stylu jest już gotowa. Smacznego!

Pieczone figi z kozim serem, miodem i orzechami
Pieczone figi z kozim serem, miodem i orzechami © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów