Daria Testuje: pieczone brzoskwinie pod kruszonką. W środku skrywają pyszny farsz
Koniec lata i początek jesieni pachnie pieczonymi brzoskwiniami z pastą cynamonową. To kompromis między tęsknotą za ciepłymi dniami oraz aromatem chłodniejszych dni. Przygotowanie to naprawdę prosta i ekspresowa sprawa, więc ten przepis znakomicie sprawdzi się, gdy chcesz uraczyć swoich bliskich pysznym deserem, który nie wymaga długich przygotowań.
31.08.2024 | aktual.: 27.09.2024 13:46
Chociaż cynamon kojarzy się głównie z jabłkami, to i z brzoskwinią stworzy naprawdę smaczny duet. Całość posypana jest dodatkowo chrupiącą, maślaną kruszonką. Ten prosty deser łączy w sobie wiele różnych konsystencji, dzięki czemu każdy kęs to pyszna przyjemność. A wszystko to w nowym redakcyjnym cyklu: Daria Testuje.
Pieczone brzoskwinie z cynamonem i kruszonką
To idealny deser niemal na każdą porę roku i każdą okazję. Zarówno tę mniejszą, jak ochota na coś słodkiego po obiedzie, jak i większą, na przykład rodzinny obiad z teściową. Pieczenie brzoskwiń ma dużą zaletę - nie musisz martwić się, że nie są idealnie miękkie do jedzenia solo. W piekarniku stają się delikatne, słodkie i rozpływające się w ustach. Dla jeszcze większej ilości hedonistycznej rozkoszy warto dorzucić gałkę ulubionych lodów śmietankowych lub waniliowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W tym przepisie sercem brzoskwini jest nie pestka, a pyszna cynamonowa pasta z dodatkiem masła i delikatnym smakiem wanilii. To prosty dodatek, który zamienia zwykłą brzoskwinię w pełnoprawny deser.
Składniki:
- 3 brzoskwinie,
- oliwa z oliwek do polania,
Pasta cynamonowa:
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
Kruszonka:
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru.
Dekoracja:
- lody śmietankowe,
- listek mięty.
Sposób przygotowania
Krok 1. Zacznij od przygotowania kruszonki. Do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp cukier i wlej rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.
Krok 2. Brzoskwinie przedziel na dwie połówki i usuń ze środka pestkę. Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu, przekrojoną stroną do góry i skropl oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 10 minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotuj pastę cynamonową. Do miski dodaj miękkie masło, cukier, mielony cynamon oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Do podpieczonych brzoskwiń dodaj pastę pistacjową. Posyp całość przygotowaną wcześniej kruszonką i ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 15 minut.
Krok 5. Upieczone brzoskwinie serwuj z gałką lodów. Możesz również dorzucić listek mięty i nieco czekoladowej polewy do dekoracji. Smacznego!