Z 4 jajek robię najlepsze smarowidło do kanapek. To będzie nowy śniadaniowy hit
Nie szukaj kolejnych, coraz to bardziej zmyślnych, przepisów na poranne co nieco. Śniadaniowy hit, o którym zdążyliśmy zapomnieć i którego miejsce w naszej kulinarnej pamięci zastąpiły skomplikowane potrawy, ponownie wraca na salony i to w wielkim stylu. Klasyka, czyli pasta na kanapki, nigdy nie wychodzi z mody.
25.09.2024 06:06
Śniadanie powinno dać kopa i zapewnić sytość, najlepiej aż do obiadu. Dobrze jest też, by dobrze smakowało - nie sposób nie przyznać racji, że jedzenie tego, co nam smakuje, poprawia samopoczucie i pozytywnie nastraja z samego rana. Jeśli więc nie wiesz, co przygotować na śniadanie, postaw na klasykę, czyli prostą i szybką pastę na kanapki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosta pasta na kanapki. Hit, który nigdzie nie wyjdzie z mody
Łatwo zachłysnąć się nowym, rewolucyjnym wręcz, przepisem, ale kiedy brakuje czasu czy też jednego składnika, misternie przygotowany plan na superśniadanie może legnąć w gruzach. Dlatego w szybkim świecie warto stawiać na niezawodne rozwiązania, a jest nim pasta jajeczna. Specjał ten był bardzo popularny w czasach PRL-u i wciąż warto do niego wracać.
Pasta jajeczna jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia, a jej smak jest wyjątkowy. Wszystkie potrzebne składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, więc nie musisz robić dodatkowych zakupów. Wystarczy odrobina chęci i śniadanie jest gotowe. Oczywiście majonez nie jest składnikiem obligatoryjnym. Jeśli ze względów zdrowotnych lub innych nie sięgasz po tego typu produktu, postaw np. na jogurt lub mieszankę jogurtu z twarogiem.
Domowa pasta jajeczna. Przepis
Składniki:
- 4 jajka,
- 4 łyżki majonezu,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- sól i grubo mielony pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudzone i obrane jajka rozdziel na białka i żółtka.
- Białka pokrój w kostkę, a żółtka wymieszaj z majonezem.
- Następnie połącz składniki, doprawiając całość solą i pieprzem oraz posypując koperkiem świeżo posiekanym.
- Jeśli pasta jest za gęsta, dodaj nieco jogurtu naturalnego (lub majonezu).