Z 4 jajek robię najlepsze smarowidło do kanapek. To będzie nowy śniadaniowy hit

Nie szukaj kolejnych, coraz to bardziej zmyślnych, przepisów na poranne co nieco. Śniadaniowy hit, o którym zdążyliśmy zapomnieć i którego miejsce w naszej kulinarnej pamięci zastąpiły skomplikowane potrawy, ponownie wraca na salony i to w wielkim stylu. Klasyka, czyli pasta na kanapki, nigdy nie wychodzi z mody.

Pasta kanapkowa to dobry pomysł na śniadanie Pasta kanapkowa to dobry pomysł na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Śniadanie powinno dać kopa i zapewnić sytość, najlepiej aż do obiadu. Dobrze jest też, by dobrze smakowało - nie sposób nie przyznać racji, że jedzenie tego, co nam smakuje, poprawia samopoczucie i pozytywnie nastraja z samego rana. Jeśli więc nie wiesz, co przygotować na śniadanie, postaw na klasykę, czyli prostą i szybką pastę na kanapki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie czekoladowy deser. Tak pyszny, że wyjadamy łyżeczką z foremki

Prosta pasta na kanapki. Hit, który nigdzie nie wyjdzie z mody

Łatwo zachłysnąć się nowym, rewolucyjnym wręcz, przepisem, ale kiedy brakuje czasu czy też jednego składnika, misternie przygotowany plan na superśniadanie może legnąć w gruzach. Dlatego w szybkim świecie warto stawiać na niezawodne rozwiązania, a jest nim pasta jajeczna. Specjał ten był bardzo popularny w czasach PRL-u i wciąż warto do niego wracać.

Pasta jajeczna jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia, a jej smak jest wyjątkowy. Wszystkie potrzebne składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, więc nie musisz robić dodatkowych zakupów. Wystarczy odrobina chęci i śniadanie jest gotowe. Oczywiście majonez nie jest składnikiem obligatoryjnym. Jeśli ze względów zdrowotnych lub innych nie sięgasz po tego typu produktu, postaw np. na jogurt lub mieszankę jogurtu z twarogiem.

Pasta jajeczna to sprawdzony klasyk
Pasta jajeczna to sprawdzony klasyk © Canva | olejx

Domowa pasta jajeczna. Przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • sól i grubo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudzone i obrane jajka rozdziel na białka i żółtka.
  2. Białka pokrój w kostkę, a żółtka wymieszaj z majonezem.
  3. Następnie połącz składniki, doprawiając całość solą i pieprzem oraz posypując koperkiem świeżo posiekanym.
  4. Jeśli pasta jest za gęsta, dodaj nieco jogurtu naturalnego (lub majonezu).
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯