Z 4 jajek robię najlepsze smarowidło do kanapek. To będzie nowy śniadaniowy hit

Nie szukaj kolejnych, coraz to bardziej zmyślnych, przepisów na poranne co nieco. Śniadaniowy hit, o którym zdążyliśmy zapomnieć i którego miejsce w naszej kulinarnej pamięci zastąpiły skomplikowane potrawy, ponownie wraca na salony i to w wielkim stylu. Klasyka, czyli pasta na kanapki, nigdy nie wychodzi z mody.

Pasta kanapkowa to dobry pomysł na śniadanie Pasta kanapkowa to dobry pomysł na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Śniadanie powinno dać kopa i zapewnić sytość, najlepiej aż do obiadu. Dobrze jest też, by dobrze smakowało - nie sposób nie przyznać racji, że jedzenie tego, co nam smakuje, poprawia samopoczucie i pozytywnie nastraja z samego rana. Jeśli więc nie wiesz, co przygotować na śniadanie, postaw na klasykę, czyli prostą i szybką pastę na kanapki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie czekoladowy deser. Tak pyszny, że wyjadamy łyżeczką z foremki

Prosta pasta na kanapki. Hit, który nigdzie nie wyjdzie z mody

Łatwo zachłysnąć się nowym, rewolucyjnym wręcz, przepisem, ale kiedy brakuje czasu czy też jednego składnika, misternie przygotowany plan na superśniadanie może legnąć w gruzach. Dlatego w szybkim świecie warto stawiać na niezawodne rozwiązania, a jest nim pasta jajeczna. Specjał ten był bardzo popularny w czasach PRL-u i wciąż warto do niego wracać.

Pasta jajeczna jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia, a jej smak jest wyjątkowy. Wszystkie potrzebne składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, więc nie musisz robić dodatkowych zakupów. Wystarczy odrobina chęci i śniadanie jest gotowe. Oczywiście majonez nie jest składnikiem obligatoryjnym. Jeśli ze względów zdrowotnych lub innych nie sięgasz po tego typu produktu, postaw np. na jogurt lub mieszankę jogurtu z twarogiem.

Pasta jajeczna to sprawdzony klasyk
Pasta jajeczna to sprawdzony klasyk © Canva | olejx

Domowa pasta jajeczna. Przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • sól i grubo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudzone i obrane jajka rozdziel na białka i żółtka.
  2. Białka pokrój w kostkę, a żółtka wymieszaj z majonezem.
  3. Następnie połącz składniki, doprawiając całość solą i pieprzem oraz posypując koperkiem świeżo posiekanym.
  4. Jeśli pasta jest za gęsta, dodaj nieco jogurtu naturalnego (lub majonezu).
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej