PrzepisSłodkościW PRL-u ten deser był hitem. Teraz robię go z pistacjami i jest jeszcze lepszy

W PRL‑u ten deser był hitem. Teraz robię go z pistacjami i jest jeszcze lepszy

Blok z mleka w proszku z pistacjami
Blok z mleka w proszku z pistacjami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PERRONE GIUSEPPE

14.09.2024 13:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Blok czekoladowy, do którego przygotowania potrzebne było mleko w proszku, zyskał status kultowego. To prosta, ale zarazem wyjątkowo smaczna kompozycja, która łączy w sobie czekoladową masę z herbatnikami i bakaliami. Konkurencja więc była trudna, ale spróbowałam zrobić ten deser inaczej. Efekt? Przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Moim znajomym klasyczny blok czekoladowy kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Trochę się więc obawiałam, że blok pistacjowy nie wzbudzi ich zainteresowania, tylko krytykę. Po co zmieniać coś co jest tak pyszne?

Wszyscy kochali smak bloku czekoladowego, choć nie miał on wiele wspólnego z prawdziwą czekoladą, a jego głównym składnikiem było mleko w proszku. Do masy dodawało się orzechy, suszone owoce, a także kruszone ciastka. Zmodyfikowałam nieco ten przepis, pominęłam dodatek kakao. Postawiłam za to na najmodniejsze orzechy sezonu, czyli pistacje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser PRL w nowym wydaniu

Blok pistacjowy przygotowałam podobnie, jak ten klasyczny. W przepisie zostało nawet mleko w proszku. Do masy dodałam jednak krem pistacjowy. Teraz można go kupić w każdym dyskoncie. Wybór takich produktów jest spory, świetne nadają się do deserów, naleśników, gofrów. Warto wybierać takie, które bazują na orzechach i mają niewiele dodatkowych składników. Unikaj kremów ze sztucznymi barwnikami, konserwantami oraz dużą ilością cukru. W roli dodatku też wystąpiły pistacje.

Te orzechy są pyszne i zdrowe. Mają sporo witamin, białka, błonnik. Jest w nich też sporo tłuszczu, ale są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Działają korzystnie na serce i układ krążenia. Dzięki temu ten deser będzie idealny dla miłośników pistacji. Można też dorzucić ulubione suszone owoce, na przykład drobno pokrojone morele czy żurawinę.

Blok pistacjowy — przepis

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 120 g masła,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 400 g mleka w proszku,
  • 150 g herbatników maślanych,
  • 100 g kremu pistacjowego,
  • pół szklanki łuskanych pistacji niesolonych,
  • pół szklanki suszonych owoców, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę, masło oraz cukier przełóż do rondelka i podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą. Potem odstaw masę do wystygnięcia.
  2. Drobno pokrój pistacje oraz wybrane owoce suszone. Pokrusz herbatniki.
  3. Następnie dodaj do masy mleko w proszku, dokładnie wymieszaj.
  4. Do tak przygotowanej masy dołóż herbatniki, krem pistacjowy oraz pistacje i suszone owoce. Całość wymieszaj.
  5. Tortownicę o średnicy 19 cm wyłóż folią spożywczą i przełóż do niej masę.
  6. Na wierzchu możesz ułożyć żurawinę i pistacje. Blok wstaw do lodówki na całą noc.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także