Pokrój ciasto francuskie, dodaj nadzienie i zawiń. W 15 minut zrobisz całą blaszkę pysznych rogalików

Rogalik z nadzieniem pistacjowym i kawa to pomysł na śniadanie jak z Instagrama. Jednak wcale nie musi być kosztowne i zjedzone w modnej kawiarni. Rogaliki bez problemu przygotujesz w domu. Zapewniamy, że będą pyszne i chrupiące.

Rogaliki z ciasta francuskiegoRogaliki z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Rogalik plus kawa to ulubione śniadanie Francuzów i Włochów. Nam też ten zwyczaj się podoba. Dietetycy mają na jego temat swoje zdanie. Na taki słodki początek dnia można pozwolić sobie od czasu do czasu. Rogalik z pysznym pistacjowym nadzieniem sprawdzi się też na deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Co zrobić, aby ciasto francuskie się nie kruszyło?

Przygotowanie od podstaw ciasta francuskiego, z którego powstają delikatne rogaliki to nie lada wyzwanie kulinarne. Dlatego warto mieć w lodówce zapas gotowego ciasta i zrobić je dosłownie w kilkanaście minut. Kupując je, warto zwrócić uwagę, by w składzie było jak najwięcej masła. Choć ten sposób na rogaliki jest bardzo szybki, to dobrze pamiętać, by wyjąć wcześniej ciasto z lodówki. Najlepiej co najmniej 15 minut przed pieczeniem. Wtedy nie będzie się kruszyć podczas zwijania.

Pistacjowe nadzienie do rogalików z ciasta francuskiego

Moda na pistacje nie ominęła rogalików. Te zielone orzechy są w wielu deserach. I dobrze, bo pistacje są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Mają sporo witamin, białka, błonnik. Jest w nich też sporo tłuszczu, ale są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Działają korzystnie na serce i układ krążenia. By przygotować z tymi orzechami deser, wcale nie trzeba ich mozolnie mielić. Nawet w każdym dyskoncie dostaniemy kremy pistacjowe, które są świetne do deserów, naleśników, gofrów. Warto wybierać takie, które bazują na orzechach i mają niewiele dodatkowych składników. Unikaj kremów ze sztucznymi barwnikami, konserwantami oraz dużą ilością cukru.

Gdy masz ciasto francuskie i krem pistacjowy, to można się zabierać za rogaliki. 15 minut pracy, a po pół godziny możesz zapraszać domowników na pyszny deser.

Rogaliki z nadzieniem pistacjowym

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 3 łyżki kremu pistacjowego,
  • 2 łyżki drobno posiekanych pistacji.

Dodatkowo:

  • żółtko.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie wyjmij wcześniej z lodówki. Po ok. 15 minutach rozwiń je i pokrój na paski wzdłuż dłuższego boku. Lekko je rozwałkuj. Każdy z pasków pokrój na trójkąty.
  2. Na każdy trójkąt przy podstawie nałożyć około 1 łyżeczki kremu. Zwijaj zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi.
  3. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem.
  4. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz rogaliki około 15 minut, aż ciasto będzie zarumienione.
  5. Najlepiej, by przestygły przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu