WAŻNE
TERAZ

Przedwczesny koniec meczu Świątek w Pekinie. Rywalka zrezygnowała z gry

Pokrój ciasto francuskie, dodaj nadzienie i zawiń. W 15 minut zrobisz całą blaszkę pysznych rogalików

Rogalik z nadzieniem pistacjowym i kawa to pomysł na śniadanie jak z Instagrama. Jednak wcale nie musi być kosztowne i zjedzone w modnej kawiarni. Rogaliki bez problemu przygotujesz w domu. Zapewniamy, że będą pyszne i chrupiące.

Rogaliki z ciasta francuskiegoRogaliki z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Rogalik plus kawa to ulubione śniadanie Francuzów i Włochów. Nam też ten zwyczaj się podoba. Dietetycy mają na jego temat swoje zdanie. Na taki słodki początek dnia można pozwolić sobie od czasu do czasu. Rogalik z pysznym pistacjowym nadzieniem sprawdzi się też na deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Co zrobić, aby ciasto francuskie się nie kruszyło?

Przygotowanie od podstaw ciasta francuskiego, z którego powstają delikatne rogaliki to nie lada wyzwanie kulinarne. Dlatego warto mieć w lodówce zapas gotowego ciasta i zrobić je dosłownie w kilkanaście minut. Kupując je, warto zwrócić uwagę, by w składzie było jak najwięcej masła. Choć ten sposób na rogaliki jest bardzo szybki, to dobrze pamiętać, by wyjąć wcześniej ciasto z lodówki. Najlepiej co najmniej 15 minut przed pieczeniem. Wtedy nie będzie się kruszyć podczas zwijania.

Pistacjowe nadzienie do rogalików z ciasta francuskiego

Moda na pistacje nie ominęła rogalików. Te zielone orzechy są w wielu deserach. I dobrze, bo pistacje są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Mają sporo witamin, białka, błonnik. Jest w nich też sporo tłuszczu, ale są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Działają korzystnie na serce i układ krążenia. By przygotować z tymi orzechami deser, wcale nie trzeba ich mozolnie mielić. Nawet w każdym dyskoncie dostaniemy kremy pistacjowe, które są świetne do deserów, naleśników, gofrów. Warto wybierać takie, które bazują na orzechach i mają niewiele dodatkowych składników. Unikaj kremów ze sztucznymi barwnikami, konserwantami oraz dużą ilością cukru.

Gdy masz ciasto francuskie i krem pistacjowy, to można się zabierać za rogaliki. 15 minut pracy, a po pół godziny możesz zapraszać domowników na pyszny deser.

Rogaliki z nadzieniem pistacjowym

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 3 łyżki kremu pistacjowego,
  • 2 łyżki drobno posiekanych pistacji.

Dodatkowo:

  • żółtko.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie wyjmij wcześniej z lodówki. Po ok. 15 minutach rozwiń je i pokrój na paski wzdłuż dłuższego boku. Lekko je rozwałkuj. Każdy z pasków pokrój na trójkąty.
  2. Na każdy trójkąt przy podstawie nałożyć około 1 łyżeczki kremu. Zwijaj zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi.
  3. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem.
  4. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz rogaliki około 15 minut, aż ciasto będzie zarumienione.
  5. Najlepiej, by przestygły przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Uważaj, co pakujesz do szkoły. Popularne opakowania mogą zaszkodzić dziecku
Uważaj, co pakujesz do szkoły. Popularne opakowania mogą zaszkodzić dziecku
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy