Gdy nie mam czasu na drożdżowe ciasto, robię te szybkie cynamonki. Są równie pyszne
Ach ta jesienna pogoda! Zimno, pada i od razu mamy większą ochotę na coś słodkiego, a najlepiej także rozgrzewającego. W takiej sytuacji cynamonki są niezawodne, tylko tyle z nimi pracy. Choć niekoniecznie. Można je przygotować w kwadrans.
10.09.2024 11:37
Cynamonki to aromatyczne, słodkie bułeczki, które skradły serca smakoszy na całym świecie. Pochodzą ze Szwecji. Powstają z mięciutkiego ciasta drożdżowego, które nadziewa się maślaną masą z dodatkiem cynamonu, a czasami także kardamonu. Te dwie przyprawy mają działanie rozgrzewające. A ich zapach od razu poprawia nastrój.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak szybko przygotować cynamonki?
Nie ma co ukrywać, przygotowywanie tradycyjnych cynamonek na bazie ciasta drożdżowego, to kulinarne wyzwanie. Zajmuje sporo czasu, nawet gdy do wyrabiania ciasta użyjemy robota. Jednak jest sposób, by cynamonki były znacznie szybciej gotowe. Sytuację, jak zwykle, ratuje ciasto francuskie. Warto znaleźć takie z dobrym składem, czyli masłem na pierwszym miejscu i mieć je w zapasie. Do jesiennych wypieków jest idealne. Jest świetną bazą do ciastek z jabłkami, śliwkami, a także ekspresowych cynamonek. Ten aromatyczny deser sprawdzi się dla dzieci na podwieczorek, a także gdy koleżanka wpada z niezapowiedzianą wizytą.
Jaki cynamon wybrać?
Ciasto francuskie to jedno, ale potrzebny jest także cynamon. Gdy musisz uzupełnić zapas tej przyprawy, wybierz ten cejloński. Pochodzi z Sri Lanki i jest uważany za "prawdziwy cynamon". Ma jasno-brązowy kolor i delikatny, słodki smak. W przeciwieństwie do niego, cynamon kasja, pochodzący głównie z Chin i Indonezji, ma ciemniejszy kolor i ostrzejszy smak.
Szybkie cynamonki
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 20 g roztopionego masła,
- 30 g rodzynek, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Ciasto francuskie w arkuszu rozwiń na blacie. Odstaw, aby się lekko ogrzało i było elastyczne.
- Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut.
- Masło rozpuść w małym garnku.
- Cynamon wymieszaj z cukrem trzcinowym, dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
- Na rozłożonym cieście francuskim rozsmaruj masę cynamonową.
- Rodzynki odsącz na sitku i posyp nimi masą cynamonową.
- Ciasto francuskie zwiń w rulon od dłuższego boku. Pokrój go w 2 cm plastry.
- Wykładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Cynamonki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 12 minut, aż się zarumienią.
...