Cynamonki nadziała warzywem i upiekła. Fani pobiegli na zakupy

Chociaż cynamonki kojarzą się przede wszystkim z jesienią, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać się za pieczenie już teraz. W szczególności, gdy do cynamonowego farszu dołącza sezonowe warzywo.

Cynamonki z nietypowym nadzieniem - PysznościCynamonki z nietypowym nadzieniem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pexels | Sveta K
Ewa Malinowska

Kuchnia wegańska wcale nie musi być nudna, co skutecznie udowadnia na swoim instagramowym profilu Julia Romaniuk. Nazwa jej konta, biedanizm, odnosi się do idei weganizmu, jaką promuje - ma być smacznie i tanio. Tym razem zdradziła swój patent na cynamonki. Mogłoby się wydawać, że w temacie tych słodkich bułeczek powiedziano już wszystko, ale influencerka zaskoczyła nietypowym nadzieniem. Między warstwami ciasta drożdżowego ukryła bowiem... warzywo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Cynamonki z cukinią

Cukinie w tym roku obrodziły naprawdę obficie, a sieć zalewają zdjęcia dorodnych okazów z przydomowych ogródków. Wykorzystać je można na wiele różnych sposób - w domowym leczo, zapiekankach, zupach, sałatkach czy zawekować w słoiku. Cukinia jest warzywem na tyle uniwersalnym, że wykorzystać je można na wiele sposobów.

Cynamonki z cukinią - Pyszności
Cynamonki z cukinią - Pyszności © Pexels | Sarah AlAmeri

Na cukiniową klęskę urodzaju cierpiała również Jula Romaniuk, która postanowiła przekuć warzywne prezenty w cynamonki. Dodatek cukinii sprawił, że wnętrze bułeczek jest wilgotne i delikatne.

Składniki:

Ciasto:

  • 7 g suchych drożdży,
  • 5 łyżek cukru,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 400-500 g mąki pszennej,
  • 5-7 łyżek oleju.

Farsz:

  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 30 g masła roślinnego,
  • 4 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj drożdże, cukier i ciepłą wodę. Odstaw na kilka minut, aż zacznie się pienić.
  2. Do miski z drożdżami dodaj mąkę i olej. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj jeszcze trochę mąki.
  3. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Cukinię zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru wody.
  5. Na patelni roztop masło i dodaj je do cukinii.
  6. Wsyp cukier oraz cynamon i dokładnie wymieszaj.
  7. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, rozwałkuj na prostokąt. Na cieście rozłóż farsz z cukinii, zostawiając około 5 cm wolnego miejsca przy dłuższym boku.
  8. Zwiń ciasto w rulon, pokrój na kawałki i ułóż w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Piecz cynamonki przez około 20-30 minut.

Gotowe bułeczki możesz udekorować domowym lukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀