Cynamonki nadziała warzywem i upiekła. Fani pobiegli na zakupy
Chociaż cynamonki kojarzą się przede wszystkim z jesienią, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać się za pieczenie już teraz. W szczególności, gdy do cynamonowego farszu dołącza sezonowe warzywo.
14.08.2024 | aktual.: 14.08.2024 09:41
Kuchnia wegańska wcale nie musi być nudna, co skutecznie udowadnia na swoim instagramowym profilu Julia Romaniuk. Nazwa jej konta, biedanizm, odnosi się do idei weganizmu, jaką promuje - ma być smacznie i tanio. Tym razem zdradziła swój patent na cynamonki. Mogłoby się wydawać, że w temacie tych słodkich bułeczek powiedziano już wszystko, ale influencerka zaskoczyła nietypowym nadzieniem. Między warstwami ciasta drożdżowego ukryła bowiem... warzywo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cynamonki z cukinią
Cukinie w tym roku obrodziły naprawdę obficie, a sieć zalewają zdjęcia dorodnych okazów z przydomowych ogródków. Wykorzystać je można na wiele różnych sposób - w domowym leczo, zapiekankach, zupach, sałatkach czy zawekować w słoiku. Cukinia jest warzywem na tyle uniwersalnym, że wykorzystać je można na wiele sposobów.
Na cukiniową klęskę urodzaju cierpiała również Jula Romaniuk, która postanowiła przekuć warzywne prezenty w cynamonki. Dodatek cukinii sprawił, że wnętrze bułeczek jest wilgotne i delikatne.
Składniki:
Ciasto:
- 7 g suchych drożdży,
- 5 łyżek cukru,
- 250 ml ciepłej wody,
- 400-500 g mąki pszennej,
- 5-7 łyżek oleju.
Farsz:
- 1 cukinia,
- 2 łyżki cynamonu,
- 30 g masła roślinnego,
- 4 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj drożdże, cukier i ciepłą wodę. Odstaw na kilka minut, aż zacznie się pienić.
- Do miski z drożdżami dodaj mąkę i olej. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj jeszcze trochę mąki.
- Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Cukinię zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru wody.
- Na patelni roztop masło i dodaj je do cukinii.
- Wsyp cukier oraz cynamon i dokładnie wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, rozwałkuj na prostokąt. Na cieście rozłóż farsz z cukinii, zostawiając około 5 cm wolnego miejsca przy dłuższym boku.
- Zwiń ciasto w rulon, pokrój na kawałki i ułóż w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Piecz cynamonki przez około 20-30 minut.
Gotowe bułeczki możesz udekorować domowym lukrem. Smacznego!