PrzepisSłodkościCynamonki nadziała warzywem i upiekła. Fani pobiegli na zakupy

Cynamonki nadziała warzywem i upiekła. Fani pobiegli na zakupy

Cynamonki z nietypowym nadzieniem - Pyszności
Cynamonki z nietypowym nadzieniem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pexels | Sveta K

14.08.2024 09:24, aktual.: 14.08.2024 09:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż cynamonki kojarzą się przede wszystkim z jesienią, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać się za pieczenie już teraz. W szczególności, gdy do cynamonowego farszu dołącza sezonowe warzywo.

Kuchnia wegańska wcale nie musi być nudna, co skutecznie udowadnia na swoim instagramowym profilu Julia Romaniuk. Nazwa jej konta, biedanizm, odnosi się do idei weganizmu, jaką promuje - ma być smacznie i tanio. Tym razem zdradziła swój patent na cynamonki. Mogłoby się wydawać, że w temacie tych słodkich bułeczek powiedziano już wszystko, ale influencerka zaskoczyła nietypowym nadzieniem. Między warstwami ciasta drożdżowego ukryła bowiem... warzywo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cynamonki z cukinią

Cukinie w tym roku obrodziły naprawdę obficie, a sieć zalewają zdjęcia dorodnych okazów z przydomowych ogródków. Wykorzystać je można na wiele różnych sposób - w domowym leczo, zapiekankach, zupach, sałatkach czy zawekować w słoiku. Cukinia jest warzywem na tyle uniwersalnym, że wykorzystać je można na wiele sposobów.

Cynamonki z cukinią - Pyszności
Cynamonki z cukinią - Pyszności© Pexels | Sarah AlAmeri

Na cukiniową klęskę urodzaju cierpiała również Jula Romaniuk, która postanowiła przekuć warzywne prezenty w cynamonki. Dodatek cukinii sprawił, że wnętrze bułeczek jest wilgotne i delikatne.

Składniki:

Ciasto:

  • 7 g suchych drożdży,
  • 5 łyżek cukru,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 400-500 g mąki pszennej,
  • 5-7 łyżek oleju.

Farsz:

  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 30 g masła roślinnego,
  • 4 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj drożdże, cukier i ciepłą wodę. Odstaw na kilka minut, aż zacznie się pienić.
  2. Do miski z drożdżami dodaj mąkę i olej. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj jeszcze trochę mąki.
  3. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Cukinię zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru wody.
  5. Na patelni roztop masło i dodaj je do cukinii.
  6. Wsyp cukier oraz cynamon i dokładnie wymieszaj.
  7. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, rozwałkuj na prostokąt. Na cieście rozłóż farsz z cukinii, zostawiając około 5 cm wolnego miejsca przy dłuższym boku.
  8. Zwiń ciasto w rulon, pokrój na kawałki i ułóż w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Piecz cynamonki przez około 20-30 minut.

Gotowe bułeczki możesz udekorować domowym lukrem. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także