Zamiast jagodzianek piekę zakręcone bułeczki. Są proste, szybkie i pyszne

Sezon na owoce trwa w najlepsze. Polskę opanował jagodziankowy szał - wypchane po brzegi drożdżówki robią furorę. Zamiast jednak płacić fortunę w cukierni, stawiam na domowe bułeczki z jagodami. Ich przygotowanie to naprawdę bułka z masłem.

Zakręcone bułeczki jagodoweZakręcone bułeczki jagodowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Z rollsami kojarzą się przede wszystkim cynamonki, które wiodą prym jesienią i zimą. Zawijane bułeczki świetnie sprawdzą się również w jagodowej odsłonie. Owocowe nadzienie oraz miękkie ciasto zwieńczone jest słodkim lukrem. Nim się obejrzę, bułeczki znikają z talerzyka, nie zostawiając po sobie nawet okruszków.

Zakręcone bułeczki jagodowe

Kiedy pojawiają się jagody, języki i buzie natychmiastowo stają się fioletowe. Sezon trwa krótko, więc warto się pospieszyć i korzystać z niego w pełni. Owoce można również zamrozić, aby przygotować zakręcone bułeczki jagodowe także zimą.

Nie sposób im się oprzeć, więc warto pospieszyć się z jedzeniem. Latem piekę je na okrągło i wciąż nie mam ich dość. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy słodki podwieczorek. W tym przepisie sięgam po japońską technikę tangzhong, polegającą na parzeniu mąki. Dzięki temu struktura pieczywa jest bardziej puszysta, a same ciasto dłużej zachowuje świeżość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast jagodzianek piekę zakręcone bułeczki. Są proste, szybkie i pyszne

Składniki:

Tangzhong: 

  • 100 ml mleka,
  • 20 g mąki chlebowej.

Ciasto: 

  • 350 g mąki chlebowej,
  • 50 g cukru,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 120 ml mleka,
  • przestudzony tangzhong,
  • 80 g masła.

Nadzienie jagodowe: 

  • 350 g mrożonych jagód,
  • 120 g cukru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Dodatkowo: 

  • domowy lukier do polania

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od przygotowania tangzhong. Do garnka wlewam mleko i dodaję mąkę. Gotuję całość, aż powstanie gęsta masa przypominająca budyń.

Masa z mąki i mleka
Masa z mąki i mleka © Pyszności

Krok 2. Przechodzę do ciasta. Mąkę wsypuję do miski, dodaję suszone drożdże, cukier, jajko, sól oraz mleko. Dodaję przygotowaną zasmażkę tangzhong i zaczynam wyrabiać masę. Dodaję porcjami miękkie, podzielone na mniejsze kawałki masło, formuję kulę z ciasta i przykrywam ją folią spożywczą. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto na bułeczki
Ciasto na bułeczki © Pyszności

Krok 3. Do garnka wrzucam jagody, dodaję cukier oraz sok z cytryny i zaczynam podgrzewać całość.

Masa jagodowa
Masa jagodowa © Pyszności

Krok 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na duży i rozsmarowuję na nim przygotowane nadzienie jagodowe. Zawijam w rulon.

Bułeczki jagodowe
Bułeczki jagodowe © Pyszności

Krok 5. Kroję rulon na mniejsze bułeczki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez około 25 minut. Gotowe zakręcone bułeczki dekoruję lukrem. Smacznego!

Zakręcone bułeczki jagodowe
Zakręcone bułeczki jagodowe © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus