Zamiast jagodzianek piekę zakręcone bułeczki. Są proste, szybkie i pyszne
Sezon na owoce trwa w najlepsze. Polskę opanował jagodziankowy szał - wypchane po brzegi drożdżówki robią furorę. Zamiast jednak płacić fortunę w cukierni, stawiam na domowe bułeczki z jagodami. Ich przygotowanie to naprawdę bułka z masłem.
03.07.2024 | aktual.: 03.07.2024 11:55
Z rollsami kojarzą się przede wszystkim cynamonki, które wiodą prym jesienią i zimą. Zawijane bułeczki świetnie sprawdzą się również w jagodowej odsłonie. Owocowe nadzienie oraz miękkie ciasto zwieńczone jest słodkim lukrem. Nim się obejrzę, bułeczki znikają z talerzyka, nie zostawiając po sobie nawet okruszków.
Zakręcone bułeczki jagodowe
Kiedy pojawiają się jagody, języki i buzie natychmiastowo stają się fioletowe. Sezon trwa krótko, więc warto się pospieszyć i korzystać z niego w pełni. Owoce można również zamrozić, aby przygotować zakręcone bułeczki jagodowe także zimą.
Nie sposób im się oprzeć, więc warto pospieszyć się z jedzeniem. Latem piekę je na okrągło i wciąż nie mam ich dość. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy słodki podwieczorek. W tym przepisie sięgam po japońską technikę tangzhong, polegającą na parzeniu mąki. Dzięki temu struktura pieczywa jest bardziej puszysta, a same ciasto dłużej zachowuje świeżość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Tangzhong:
- 100 ml mleka,
- 20 g mąki chlebowej.
Ciasto:
- 350 g mąki chlebowej,
- 50 g cukru,
- 7 g suchych drożdży,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 120 ml mleka,
- przestudzony tangzhong,
- 80 g masła.
Nadzienie jagodowe:
- 350 g mrożonych jagód,
- 120 g cukru,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Dodatkowo:
- domowy lukier do polania
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zaczynam od przygotowania tangzhong. Do garnka wlewam mleko i dodaję mąkę. Gotuję całość, aż powstanie gęsta masa przypominająca budyń.
Krok 2. Przechodzę do ciasta. Mąkę wsypuję do miski, dodaję suszone drożdże, cukier, jajko, sól oraz mleko. Dodaję przygotowaną zasmażkę tangzhong i zaczynam wyrabiać masę. Dodaję porcjami miękkie, podzielone na mniejsze kawałki masło, formuję kulę z ciasta i przykrywam ją folią spożywczą. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 3. Do garnka wrzucam jagody, dodaję cukier oraz sok z cytryny i zaczynam podgrzewać całość.
Krok 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na duży i rozsmarowuję na nim przygotowane nadzienie jagodowe. Zawijam w rulon.
Krok 5. Kroję rulon na mniejsze bułeczki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez około 25 minut. Gotowe zakręcone bułeczki dekoruję lukrem. Smacznego!