Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Lubisz zaskakiwać swoich bliskich ciekawymi, zupełnie nowymi i oryginalnymi przepisami. Jeśli tak, patent na domowe lody w tęczowej palecie barw to gotowa receptura na smaczny deser dla całej rodziny.

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotoweDomowej roboty deser w kolorowym wydaniu na pewno będzie hitem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Wakacje zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi tropikalne upały, które stanowią nie lada wyzwanie dla naszych organizmów. Na szczęście istnieje cała masa genialnych receptur, które w takich chwilach mogą przynieść błyskawiczne ochłodzenie oraz orzeźwienie. Co więcej, takie rozwiązania mogą jednocześnie zachwycać wyglądem

Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z przepisem na fenomenalne lody tęczowe, które zrobisz na bazie kolorowych owoców. Każda warstwa to zupełnie inne smaki, dlatego taki deser z pewnością szybko się nie znudzi. A, że jego przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem, chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania najnowszej receptury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Zrób słodką niespodziankę dla całej rodziny i przygotuj tęczowe lody. Nie tylko maluchy będą się nimi zajadać

Składniki:

  • 14 łyżek wody,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 kiwi,
  • 1 mango,
  • 300 g malin,
  • 1/4 arbuza,
  • 400 g borówek amerykańskich.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania owoców, które należy obrać i podzielić na mniejsze kawałki. W tym przypadku mowa o arbuzie, kiwi oraz mango. Pozostałe owoce (maliny i borówki amerykańskie) dokładnie myję i osuszam przy pomocy ręcznika kuchennego. 

W przepisie pojawi się m.in. arbuz
W przepisie pojawi się m.in. arbuz © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie ustawiam na palniku garnek z wodą, po czym do środka wsypuję dodatkowo cukier. Mieszankę zagotowuję i trzymam na palniku do całkowitego rozpuszczenia się drugiego składnika.

Składniki w garnku łączę przy pomocy kuchennej rózgi
Składniki w garnku łączę przy pomocy kuchennej rózgi © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kolejny etap procesu jest bardzo prosty. Przy pomocy blendera rozdrabniam osobno każdy rodzaj owoców, tworząc kolorowe mieszanki. 

Czas użyć blender
Czas użyć blender © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Każdy taki miks przelewam do osobnych miseczek, po czym dodaję po kilka łyżek wcześniej przygotowanej mieszanki wody i cukru. 

Następnie łączę obie mieszanki
Następnie łączę obie mieszanki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec zostaje już tylko złożyć deser na zimno w całość. Aby to zrobić, umieszczam na blacie kuchennym kubeczek, po czym co 2 godziny uzupełniam go kolejną warstwą i wkładam do zamrażarki. 

Domowe lody przygotowuję w kubeczkach
Domowe lody przygotowuję w kubeczkach © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Oczywiście podczas przygotowania lodów nie zapominam o umieszczeniu w kubeczku drewnianego patyczka, robię to po rozlaniu trzeciej warstwy. Aby patyczek był stabilny, zabezpieczam go dodatkowo kuchennym klipsem

Przy pracy nad deserem pomocny okazuje się kuchenny klips
Przy pracy nad deserem pomocny okazuje się kuchenny klips © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Po kolejnym wyjęciu deseru z zamrażarki usuwam klips i rozlewam kolejne warstwy do całkowitego wypełnienia kubeczka. Oczywiście za każdym razem owocowe lody trafiają do zamrażarki. I to wszystko, smacznego!

I pomysł na deser już jest
I pomysł na deser już jest © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie