Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Lubisz zaskakiwać swoich bliskich ciekawymi, zupełnie nowymi i oryginalnymi przepisami. Jeśli tak, patent na domowe lody w tęczowej palecie barw to gotowa receptura na smaczny deser dla całej rodziny.

Domowej roboty deser w kolorowym wydaniu na pewno będzie hitemDomowej roboty deser w kolorowym wydaniu na pewno będzie hitem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wakacje zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi tropikalne upały, które stanowią nie lada wyzwanie dla naszych organizmów. Na szczęście istnieje cała masa genialnych receptur, które w takich chwilach mogą przynieść błyskawiczne ochłodzenie oraz orzeźwienie. Co więcej, takie rozwiązania mogą jednocześnie zachwycać wyglądem

Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z przepisem na fenomenalne lody tęczowe, które zrobisz na bazie kolorowych owoców. Każda warstwa to zupełnie inne smaki, dlatego taki deser z pewnością szybko się nie znudzi. A, że jego przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem, chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania najnowszej receptury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Zrób słodką niespodziankę dla całej rodziny i przygotuj tęczowe lody. Nie tylko maluchy będą się nimi zajadać

Składniki:

  • 14 łyżek wody,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 kiwi,
  • 1 mango,
  • 300 g malin,
  • 1/4 arbuza,
  • 400 g borówek amerykańskich.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania owoców, które należy obrać i podzielić na mniejsze kawałki. W tym przypadku mowa o arbuzie, kiwi oraz mango. Pozostałe owoce (maliny i borówki amerykańskie) dokładnie myję i osuszam przy pomocy ręcznika kuchennego. 

W przepisie pojawi się m.in. arbuz
W przepisie pojawi się m.in. arbuz © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie ustawiam na palniku garnek z wodą, po czym do środka wsypuję dodatkowo cukier. Mieszankę zagotowuję i trzymam na palniku do całkowitego rozpuszczenia się drugiego składnika.

Składniki w garnku łączę przy pomocy kuchennej rózgi
Składniki w garnku łączę przy pomocy kuchennej rózgi © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kolejny etap procesu jest bardzo prosty. Przy pomocy blendera rozdrabniam osobno każdy rodzaj owoców, tworząc kolorowe mieszanki. 

Czas użyć blender
Czas użyć blender © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Każdy taki miks przelewam do osobnych miseczek, po czym dodaję po kilka łyżek wcześniej przygotowanej mieszanki wody i cukru. 

Następnie łączę obie mieszanki
Następnie łączę obie mieszanki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec zostaje już tylko złożyć deser na zimno w całość. Aby to zrobić, umieszczam na blacie kuchennym kubeczek, po czym co 2 godziny uzupełniam go kolejną warstwą i wkładam do zamrażarki. 

Domowe lody przygotowuję w kubeczkach
Domowe lody przygotowuję w kubeczkach © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Oczywiście podczas przygotowania lodów nie zapominam o umieszczeniu w kubeczku drewnianego patyczka, robię to po rozlaniu trzeciej warstwy. Aby patyczek był stabilny, zabezpieczam go dodatkowo kuchennym klipsem

Przy pracy nad deserem pomocny okazuje się kuchenny klips
Przy pracy nad deserem pomocny okazuje się kuchenny klips © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Po kolejnym wyjęciu deseru z zamrażarki usuwam klips i rozlewam kolejne warstwy do całkowitego wypełnienia kubeczka. Oczywiście za każdym razem owocowe lody trafiają do zamrażarki. I to wszystko, smacznego!

I pomysł na deser już jest
I pomysł na deser już jest © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione