Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe
Lubisz zaskakiwać swoich bliskich ciekawymi, zupełnie nowymi i oryginalnymi przepisami. Jeśli tak, patent na domowe lody w tęczowej palecie barw to gotowa receptura na smaczny deser dla całej rodziny.
21.06.2024 08:10
Wakacje zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi tropikalne upały, które stanowią nie lada wyzwanie dla naszych organizmów. Na szczęście istnieje cała masa genialnych receptur, które w takich chwilach mogą przynieść błyskawiczne ochłodzenie oraz orzeźwienie. Co więcej, takie rozwiązania mogą jednocześnie zachwycać wyglądem.
Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z przepisem na fenomenalne lody tęczowe, które zrobisz na bazie kolorowych owoców. Każda warstwa to zupełnie inne smaki, dlatego taki deser z pewnością szybko się nie znudzi. A, że jego przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem, chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania najnowszej receptury.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Zrób słodką niespodziankę dla całej rodziny i przygotuj tęczowe lody. Nie tylko maluchy będą się nimi zajadać
Składniki:
- 14 łyżek wody,
- 5 łyżek cukru,
- 4 kiwi,
- 1 mango,
- 300 g malin,
- 1/4 arbuza,
- 400 g borówek amerykańskich.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania owoców, które należy obrać i podzielić na mniejsze kawałki. W tym przypadku mowa o arbuzie, kiwi oraz mango. Pozostałe owoce (maliny i borówki amerykańskie) dokładnie myję i osuszam przy pomocy ręcznika kuchennego.
Krok 2. Następnie ustawiam na palniku garnek z wodą, po czym do środka wsypuję dodatkowo cukier. Mieszankę zagotowuję i trzymam na palniku do całkowitego rozpuszczenia się drugiego składnika.
Krok 3. Kolejny etap procesu jest bardzo prosty. Przy pomocy blendera rozdrabniam osobno każdy rodzaj owoców, tworząc kolorowe mieszanki.
Krok 4. Każdy taki miks przelewam do osobnych miseczek, po czym dodaję po kilka łyżek wcześniej przygotowanej mieszanki wody i cukru.
Krok 5. Na koniec zostaje już tylko złożyć deser na zimno w całość. Aby to zrobić, umieszczam na blacie kuchennym kubeczek, po czym co 2 godziny uzupełniam go kolejną warstwą i wkładam do zamrażarki.
Krok 6. Oczywiście podczas przygotowania lodów nie zapominam o umieszczeniu w kubeczku drewnianego patyczka, robię to po rozlaniu trzeciej warstwy. Aby patyczek był stabilny, zabezpieczam go dodatkowo kuchennym klipsem.
Krok 7. Po kolejnym wyjęciu deseru z zamrażarki usuwam klips i rozlewam kolejne warstwy do całkowitego wypełnienia kubeczka. Oczywiście za każdym razem owocowe lody trafiają do zamrażarki. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także