Gdy robi się ciepło, robię ten sernik. Mój mąż zjada pół blachy
16.05.2024 11:56, aktual.: 16.05.2024 12:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż uwielbiam klasyczne serniki, to latem sięgam po nieco inne przepisy. Orzeźwiający sernik na zimno z galaretką i truskawkami znika jeszcze szybciej niż klasyczny, pieczony. Przygotowanie jest naprawdę proste.
Gdy słońce rozpieszcza nas ciepłymi promieniami, a dni stają się coraz dłuższe, nic tak nie koi podniebienia jak chłodny, pyszny deser. Wyjęty prosto z lodówki, zimny serniczek z galaretką to spełnienie słodkich marzeń. Nie znam osoby, która odmówi porcji tego deseru. Mój mąż jest rodzinnym rekordzistą, bo jest w stanie zjeść w ciągu dnia niemal pół blachy tego ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik na zimno z truskawkami
Ten deser jest nie tylko szybki i łatwy w przygotowaniu, ale również wygląda imponująco i zachwyca smakiem. Delikatna masa serowa idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i słodką galaretką. To najlepszy letni deser, jaki można sobie wymarzyć.
Zamiast truskawek możesz sięgnąć po borówki, jagody lub maliny, a nawet wymieszać je razem. Przepis jest prosty, jednak wymaga odrobiny cierpliwości, bo ciasto musi dobrze schłodzić się w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień przed planowanym podaniem. Moja rodzina i przyjaciele uwielbiają ten sernik i jestem przekonana, że i tobie przypadnie do gustu.
Składniki:
Spód:
- 220 g herbatników,
- 100 g masła.
Masa serowa
- 700 g twarogu sernikowego z wiaderka,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 galaretki (najlepiej przezroczyste lub truskawkowe),
- 300 ml gorącej wody,
- 7-8 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią.
Dekoracja
- 500-600g truskawek,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 400-450 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Herbatniki pokrusz i połącz z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając okruszki szklanką lub wypukłą stroną łyżki, aby powstał zwarty spód. Wstaw do lodówki.
- Przejdź do masy serowej. Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
- Śmietankę ubij z cukrem, aż zacznie sztywnieć, ale nie będzie maksymalnie ubita.
- Ser twarogowy zmiksuj z jogurtem. Następnie partiami dolewaj wystudzoną galaretkę, miksując masę.
- Dodaj ubitą śmietankę i połącz składniki mikserem.
- Masę serową wlej do blaszki, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na godzinę.
- Galaretkę truskawkową zalej wodą, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Truskawki odszypułkuj i pokrój w kawałki.
- Na masę serową wyłóż truskawki i zalej tężejącą galaretką.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Schłodzony sernik wyciągnij z foremki, oddzielając brzegi ciasta przy pomocy noża od boku blaszki. Pokrój na kawałki. Smacznego!