Gdy robi się ciepło, robię ten sernik. Mój mąż zjada pół blachy
Chociaż uwielbiam klasyczne serniki, to latem sięgam po nieco inne przepisy. Orzeźwiający sernik na zimno z galaretką i truskawkami znika jeszcze szybciej niż klasyczny, pieczony. Przygotowanie jest naprawdę proste.
16.05.2024 | aktual.: 16.05.2024 12:13
Gdy słońce rozpieszcza nas ciepłymi promieniami, a dni stają się coraz dłuższe, nic tak nie koi podniebienia jak chłodny, pyszny deser. Wyjęty prosto z lodówki, zimny serniczek z galaretką to spełnienie słodkich marzeń. Nie znam osoby, która odmówi porcji tego deseru. Mój mąż jest rodzinnym rekordzistą, bo jest w stanie zjeść w ciągu dnia niemal pół blachy tego ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik na zimno z truskawkami
Ten deser jest nie tylko szybki i łatwy w przygotowaniu, ale również wygląda imponująco i zachwyca smakiem. Delikatna masa serowa idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i słodką galaretką. To najlepszy letni deser, jaki można sobie wymarzyć.
Zamiast truskawek możesz sięgnąć po borówki, jagody lub maliny, a nawet wymieszać je razem. Przepis jest prosty, jednak wymaga odrobiny cierpliwości, bo ciasto musi dobrze schłodzić się w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień przed planowanym podaniem. Moja rodzina i przyjaciele uwielbiają ten sernik i jestem przekonana, że i tobie przypadnie do gustu.
Składniki:
Spód:
- 220 g herbatników,
- 100 g masła.
Masa serowa
- 700 g twarogu sernikowego z wiaderka,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 galaretki (najlepiej przezroczyste lub truskawkowe),
- 300 ml gorącej wody,
- 7-8 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią.
Dekoracja
- 500-600g truskawek,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 400-450 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Herbatniki pokrusz i połącz z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając okruszki szklanką lub wypukłą stroną łyżki, aby powstał zwarty spód. Wstaw do lodówki.
- Przejdź do masy serowej. Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
- Śmietankę ubij z cukrem, aż zacznie sztywnieć, ale nie będzie maksymalnie ubita.
- Ser twarogowy zmiksuj z jogurtem. Następnie partiami dolewaj wystudzoną galaretkę, miksując masę.
- Dodaj ubitą śmietankę i połącz składniki mikserem.
- Masę serową wlej do blaszki, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na godzinę.
- Galaretkę truskawkową zalej wodą, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Truskawki odszypułkuj i pokrój w kawałki.
- Na masę serową wyłóż truskawki i zalej tężejącą galaretką.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Schłodzony sernik wyciągnij z foremki, oddzielając brzegi ciasta przy pomocy noża od boku blaszki. Pokrój na kawałki. Smacznego!