Moja babcia upiekła na obiad sernik na słono. Nie nadążała z dokładkami
To nie jest kolejny przepis na klasyczny sernik z dodatkiem słonego karmelu. Jeśli ma być na słono, to taki właśnie jest - słony, mocno serowy, z dodatkiem świeżych ziół. Jeden kawałeczek i zapominasz o całym świecie.
13.05.2024 13:58
Moja babcia wrzuciła do miski składniki jak na klasyczny sernik, z tym że dodała kilka niespecjalnie pasujących do sernika dodatków - nieco parmezanu, szczypiorku, pieprzu. Powstały w efekcie tego zamieszania twór, który jedni nazwą zapiekanką, inni sernikiem na słono, świetnie sprawdzi się w roli głównego dania obiadowego. Wyczaruj odrobinę sałatki, dodaj kilka łyżek czosnkowego sosu, dorzuć podpieczoną kromkę i obiad gotowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik na słono. Pomysł na obiad dla całej rodziny
Jeśli wydaje ci się złym pomysłem serwowanie sernika na obiad, koniecznie zerknij na ten przepis. To sycące, pełne smaku danie zrobisz naprawdę szybko, a poziom satysfakcji przerośnie oczekiwania. Sernik na słono to dokładnie to, co powinno znaleźć się na twoim stole w najbliższym czasie.
Sernik na słono będzie doskonale smakował z dodatkiem surówki (pomysły na surówki najdziesz TUTAJ) i czosnkowego sosu. Zadbaj o dużą ilość świeżych ziół: koperku, szczypiorku, pietruszki, które wspaniale udekorują danie, ale też dodadzą mu świeżych nut. Do sernika na słono warto podać pieczywo, najlepiej podpieczone - chrupiąca kromka i kremowy sernik stworzą udany duet.
Sernik na słono. Przepis
Składniki:
- 6 jajek,
- 450 g twarogu,
- 100 g sera cheddar,
- 25 g parmezanu,
- 30 g mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól i pieprz,
- pęczek szczypiorku,
- mały pęczek świeżej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Jajka zmiksuj z twarogiem. Dodaj starty na drobnych oczkach cheddar i parmezan, przesianą mąkę, roztopione masło oraz proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszaj na gładką masę.
- Do masy dodaj posiekany szczypiorek i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu.
- Masę wylej do foremki i piecz w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku przez 35-40 minut (tryb góra-dół).
- Gotowy sernik na słono odstaw, by ostygnął. Następnie pokrój na kawałki i podawaj ze świeżą natką pietruszki.
- Kawałki sernika możesz też odsmażyć na drugi dzień.