Moja babcia upiekła na obiad sernik na słono. Nie nadążała z dokładkami

To nie jest kolejny przepis na klasyczny sernik z dodatkiem słonego karmelu. Jeśli ma być na słono, to taki właśnie jest - słony, mocno serowy, z dodatkiem świeżych ziół. Jeden kawałeczek i zapominasz o całym świecie.

Wypróbuj przepis na sernik na słonoWypróbuj przepis na sernik na słono
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Moja babcia wrzuciła do miski składniki jak na klasyczny sernik, z tym że dodała kilka niespecjalnie pasujących do sernika dodatków - nieco parmezanu, szczypiorku, pieprzu. Powstały w efekcie tego zamieszania twór, który jedni nazwą zapiekanką, inni sernikiem na słono, świetnie sprawdzi się w roli głównego dania obiadowego. Wyczaruj odrobinę sałatki, dodaj kilka łyżek czosnkowego sosu, dorzuć podpieczoną kromkę i obiad gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Sernik na słono. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Jeśli wydaje ci się złym pomysłem serwowanie sernika na obiad, koniecznie zerknij na ten przepis. To sycące, pełne smaku danie zrobisz naprawdę szybko, a poziom satysfakcji przerośnie oczekiwania. Sernik na słono to dokładnie to, co powinno znaleźć się na twoim stole w najbliższym czasie.

Sernik na słono będzie doskonale smakował z dodatkiem surówki (pomysły na surówki najdziesz TUTAJ) i czosnkowego sosu. Zadbaj o dużą ilość świeżych ziół: koperku, szczypiorku, pietruszki, które wspaniale udekorują danie, ale też dodadzą mu świeżych nut. Do sernika na słono warto podać pieczywo, najlepiej podpieczone - chrupiąca kromka i kremowy sernik stworzą udany duet.

Sernik na słono
Sernik na słono © Adobe Stock

Sernik na słono. Przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 450 g twarogu,
  • 100 g sera cheddar,
  • 25 g parmezanu,
  • 30 g mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz,
  • pęczek szczypiorku,
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Jajka zmiksuj z twarogiem. Dodaj starty na drobnych oczkach cheddar i parmezan, przesianą mąkę, roztopione masło oraz proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszaj na gładką masę.
  2. Do masy dodaj posiekany szczypiorek i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu.
  3. Masę wylej do foremki i piecz w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku przez 35-40 minut (tryb góra-dół).
  4. Gotowy sernik na słono odstaw, by ostygnął. Następnie pokrój na kawałki i podawaj ze świeżą natką pietruszki.
  5. Kawałki sernika możesz też odsmażyć na drugi dzień.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej