WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie

Nie ma nic lepszego od smacznego i orzeźwiającego deseru domowej roboty. Z naszym przepisem zrobisz go w mgnieniu oka. I to zaledwie z kilku prostych składników.

Każdy zachwyca się słodkościami w takim wydaniuKażdy zachwyca się słodkościami w takim wydaniu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wiosna i lato to idealny czas, aby na naszych stołach pojawiały się kolorowe deserki na zimno. Nie dość, że jest to świetny patent na szybką ochłodę w ciągu upalnego dnia, to jeszcze takim słodkościom nie jest w stanie oprzeć się nawet największy niejadek. Dlaczego tak jest? Otóż w takich deserkach za każdym razem można znaleźć składniki, które lubi każdy z nas.

Co więcej, słodkości tego typu zachwycają samym wyglądem. Wyglądają wręcz jak prawdziwe dzieła sztuki. I nie inaczej będzie i w tym przypadku. Już za moment poznasz mój sprawdzony patent na wyjątkowy deser, w którym nie zabraknie smacznych owoców, kolorowych galaretek oraz śmietankowej wkładki. A, że do tego przepisu możesz użyć przeróżnej kombinacji owoców i galaretek, za każdym razem przygotujesz zupełnie inny deser. Tym samym nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie

Połącz smakowe galaretki ze świeżymi owocami i ubitą śmietanką. Deser na zimno w takim wydaniu zniknie ze stołu w ekspresowym tempie

Składniki:

  • 1 galaretka agrestowa,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 800 ml gorącej wody z podziałem na pół do każdej galaretki,
  • 6 kiwi,
  • 100 g zielonego winogrona,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • świeża mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania galaretek w dwóch kolorach. W tym celu dokładnie łączę smakowe galaretki w proszku z wrzątkiem, po czym rozlewam je do naczyń z płaskim dnem i wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia

W pierwszej kolejności zajmuję się przygotowaniem galaretek
W pierwszej kolejności zajmuję się przygotowaniem galaretek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotowe galaretki po wyjęciu z lodówki kroję w taki sposób, aby uzyskać efekt małej kosteczki

Z gotowych galaretek wycinam mniejsze elementy
Z gotowych galaretek wycinam mniejsze elementy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Kremową mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego i zaczynam wypełniać nią szklanki, w których planuje podać deser. 

Czas na pierwszą warstwę
Czas na pierwszą warstwę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Bezpośrednio na pierwszej warstwie śmietankowej rozsypuję galaretkowe kostki w zielonym wydaniu. Następnie do środka dodaję też kawałki kiwi.

W przepisie nie zabraknie owocowego akcentu
W przepisie nie zabraknie owocowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Powtarzam cały proces jeszcze raz. Tym razem do stworzenia kolejnych warstw wykorzystuję galaretkę cytrynową oraz zielone winogrona.

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na wierzchu deseru na zimno tworzę ostatnią warstwę ze śmietanki, po czym każdą porcję dekoruję galaretkami świeżą miętą. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat