Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie

Nie ma nic lepszego od smacznego i orzeźwiającego deseru domowej roboty. Z naszym przepisem zrobisz go w mgnieniu oka. I to zaledwie z kilku prostych składników.

Każdy zachwyca się słodkościami w takim wydaniuKażdy zachwyca się słodkościami w takim wydaniu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wiosna i lato to idealny czas, aby na naszych stołach pojawiały się kolorowe deserki na zimno. Nie dość, że jest to świetny patent na szybką ochłodę w ciągu upalnego dnia, to jeszcze takim słodkościom nie jest w stanie oprzeć się nawet największy niejadek. Dlaczego tak jest? Otóż w takich deserkach za każdym razem można znaleźć składniki, które lubi każdy z nas.

Co więcej, słodkości tego typu zachwycają samym wyglądem. Wyglądają wręcz jak prawdziwe dzieła sztuki. I nie inaczej będzie i w tym przypadku. Już za moment poznasz mój sprawdzony patent na wyjątkowy deser, w którym nie zabraknie smacznych owoców, kolorowych galaretek oraz śmietankowej wkładki. A, że do tego przepisu możesz użyć przeróżnej kombinacji owoców i galaretek, za każdym razem przygotujesz zupełnie inny deser. Tym samym nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie

Połącz smakowe galaretki ze świeżymi owocami i ubitą śmietanką. Deser na zimno w takim wydaniu zniknie ze stołu w ekspresowym tempie

Składniki:

  • 1 galaretka agrestowa,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 800 ml gorącej wody z podziałem na pół do każdej galaretki,
  • 6 kiwi,
  • 100 g zielonego winogrona,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • świeża mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania galaretek w dwóch kolorach. W tym celu dokładnie łączę smakowe galaretki w proszku z wrzątkiem, po czym rozlewam je do naczyń z płaskim dnem i wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia

W pierwszej kolejności zajmuję się przygotowaniem galaretek
W pierwszej kolejności zajmuję się przygotowaniem galaretek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotowe galaretki po wyjęciu z lodówki kroję w taki sposób, aby uzyskać efekt małej kosteczki

Z gotowych galaretek wycinam mniejsze elementy
Z gotowych galaretek wycinam mniejsze elementy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Kremową mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego i zaczynam wypełniać nią szklanki, w których planuje podać deser. 

Czas na pierwszą warstwę
Czas na pierwszą warstwę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Bezpośrednio na pierwszej warstwie śmietankowej rozsypuję galaretkowe kostki w zielonym wydaniu. Następnie do środka dodaję też kawałki kiwi.

W przepisie nie zabraknie owocowego akcentu
W przepisie nie zabraknie owocowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Powtarzam cały proces jeszcze raz. Tym razem do stworzenia kolejnych warstw wykorzystuję galaretkę cytrynową oraz zielone winogrona.

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na wierzchu deseru na zimno tworzę ostatnią warstwę ze śmietanki, po czym każdą porcję dekoruję galaretkami świeżą miętą. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀