Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie
Nie ma nic lepszego od smacznego i orzeźwiającego deseru domowej roboty. Z naszym przepisem zrobisz go w mgnieniu oka. I to zaledwie z kilku prostych składników.
15.05.2024 | aktual.: 15.05.2024 09:23
Wiosna i lato to idealny czas, aby na naszych stołach pojawiały się kolorowe deserki na zimno. Nie dość, że jest to świetny patent na szybką ochłodę w ciągu upalnego dnia, to jeszcze takim słodkościom nie jest w stanie oprzeć się nawet największy niejadek. Dlaczego tak jest? Otóż w takich deserkach za każdym razem można znaleźć składniki, które lubi każdy z nas.
Co więcej, słodkości tego typu zachwycają samym wyglądem. Wyglądają wręcz jak prawdziwe dzieła sztuki. I nie inaczej będzie i w tym przypadku. Już za moment poznasz mój sprawdzony patent na wyjątkowy deser, w którym nie zabraknie smacznych owoców, kolorowych galaretek oraz śmietankowej wkładki. A, że do tego przepisu możesz użyć przeróżnej kombinacji owoców i galaretek, za każdym razem przygotujesz zupełnie inny deser. Tym samym nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Połącz smakowe galaretki ze świeżymi owocami i ubitą śmietanką. Deser na zimno w takim wydaniu zniknie ze stołu w ekspresowym tempie
Składniki:
- 1 galaretka agrestowa,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 800 ml gorącej wody z podziałem na pół do każdej galaretki,
- 6 kiwi,
- 100 g zielonego winogrona,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- świeża mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania galaretek w dwóch kolorach. W tym celu dokładnie łączę smakowe galaretki w proszku z wrzątkiem, po czym rozlewam je do naczyń z płaskim dnem i wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 2. Gotowe galaretki po wyjęciu z lodówki kroję w taki sposób, aby uzyskać efekt małej kosteczki.
Krok 3. Następnie ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Kremową mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego i zaczynam wypełniać nią szklanki, w których planuje podać deser.
Krok 4. Bezpośrednio na pierwszej warstwie śmietankowej rozsypuję galaretkowe kostki w zielonym wydaniu. Następnie do środka dodaję też kawałki kiwi.
Krok 5. Powtarzam cały proces jeszcze raz. Tym razem do stworzenia kolejnych warstw wykorzystuję galaretkę cytrynową oraz zielone winogrona.
Krok 6. Na wierzchu deseru na zimno tworzę ostatnią warstwę ze śmietanki, po czym każdą porcję dekoruję galaretkami i świeżą miętą. I to wszystko, smacznego!