Sałatka z winogronem rozwala system. Smaczniejsza niż klasyczna jarzynowa

Szukasz pomysłu na nową sałatkę? Klasyczna jarzynowa dawno ci się już przejadła? Przygotuj genialną propozycję z nieoczywistym dodatkiem, a odkryjesz coś naprawdę niesamowitego!

Od samego patrzenia można zgłodniećOd samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | grinchh
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną już na samym wstępie, że sałatka to idealne rozwiązanie zarówno jako pomysł na smaczny obiad, jak i ciekawą przekąskę podczas wizyty gości. Tego typu dania towarzyszą nam również w trakcie ważnych uroczystości rodzinnych — jubileuszy, imienin czy urodzin.

Z racji, że sałatki cieszą się tak dużą popularnością, warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych receptur. I najlepiej, żeby były to takie kompozycje, które nie tylko będą smaczneszybkie w przygotowaniu. Jednocześnie powinny być ciekawe, oryginalne oraz przyjemne dla oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Ta sałatka stanie się hitem w każdym domu

A skoro już o takich rozwiązaniach mowa, to nie mogę nie wspomnieć, o przepysznej sałatce z winogronem w roli głównej. I choć wiem, że początkowo taka kombinacja może brzmieć wręcz dziwnie, daj mi kilka minut, a wszystko stanie się jasne.

Nie dość, że przygotujesz coś zupełnie innego, to jeszcze kombinacja smakowa w tym przypadku będzie prawdziwym mistrzostwem. Znajdziesz tu ser pleśniowy, kawałki gruszki, orzechy włoskie oraz miks zieleniny. Nie obejdzie się również bez fenomenalnego dressingu na bazie miodu.

Lekka, pożywna i wyjątkowa sałatka z winogronowym akcentem to naprawdę propozycja godna uwagi. Już po pierwszym talerzyku tego arcydzieła, tradycyjna jarzynowa odejdzie w odstawkę na długi czas.

Czerwone winogrono świetnie sprawdzi się jako element sałatki
Czerwone winogrono świetnie sprawdzi się jako element sałatki © Adobe Stock | New Africa

Jak zrobić sałatkę z winogronem?

Składniki:

Sałatka:

  • 1 szkl. czerwonego winogrona,
  • 2 gruszki,
  • 1 torebka mixu sałat,
  • 120 g sera pleśniowego,
  • 3 garście orzechów włoskich.

Dresisng:

  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad sałatką rozpocznij od opłukaniaosuszenia miksu sałat.
  2. Następnie posiekaj drobno orzechy włoskie. Na mniejsze elementy podziel też gruszki, winogrona oraz ser pleśniowy.
  3. Wstępnie przygotowane składniki przerzuć do miski.
  4. Na koniec przygotuj domowy dressing. W tym celu połącz ze sobą: oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód oraz przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu dodaj dressing do sałaki.
  5. Całość ponownie wymieszaj. I to wszystko, gotową mieszankę możesz podawać z grzankami, chrupiącą bagietką lub chlebkiem pełnoziarnistym. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na domową sałatkę. Wypróbujesz ją w najbliższym czasie w swojej kuchni?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej