Wystrzałowa sałatka chorwacka. Na imprezach chętniej jadana niż popularny gyros

Dania z kuchni bałkańskiej nie są zbyt popularne w Polsce, ale czas to odczarować. Sałatka chorwacka to przystawka, w której znajdziesz mnóstwo wspaniałych składników, jak soczysty kurzak, pomidorki koktajlowe, czy papryka. Całość uzupełnia sos na bazie jogurtu naturalnego.

Sałatka chorwacka z kurczakiemSałatka chorwacka z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Amit
Paulina Hermann

Przygotowanie tejże sałatki nie jest rzeczą trudną i wymagającą dużego nakładu czasu. Głównym jej składnikiem jest kurczak oraz pieczona papryka, które kąpią się w jogurtowym dressingu w towarzystwie oliwek i pomidorków koktajlowych. Na talerzu pięknie się komponuje i kusi do tego, by od razu ją zjeść. Warto podać ją na imprezie, na pewno zniknie szybciej niż popularny gyros.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy z ziemniaka można zrobić harmonijkę? Oczywiście, że tak i do tego z niespodzianką w środku!

Sałatka chorwacka - przepis

Składniki są dostępne przez cały rok i bardzo łatwo dostać je w sklepie. Dlatego też taką sałatkę możemy przyrządzić nawet jesienią i zimą. To również ciekawy pomysł na lekki obiad lub kolację w bardzo ciepłe dni. Możesz podać ją z grzankami, świeżym chlebem lub nachosami. Świetnie smakuje też bez jakichkolwiek dodatków.

Na początku przygotuj potrzebne składniki:

  • 400 g piersi kurczaka,
  • 2 czerwone papryki,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g sałaty (lodowej, roszponki, rukoli),
  • 50 g oliwek,
  • cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
  • sól, pieprz.

Sos zrobisz z:

  • 4 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • 2 łyżek soku z cytryny,
  • 2 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz.
Sałatka chorwacka
Sałatka chorwacka © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. W misce wymieszaj oliwę, paprykę, zioła prowansalskie, czosnek, sól i pieprz.
  2. Pokrojonego kurczaka wrzuć do miski i wlej marynatę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw mięso na 20 minut.
  3. W tym czasie przygotuj dressing. Jogurt wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Papryki ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 5 minut. Wyjmij formę, przełóż warzywa i dorzuć pomidorki koktajlowe. Piec przez kolejne 5 minut.
  5. Paprykę przełóż do worków strunowych i po 10 minutach obierz.
  6. Kurczaka podsmaż na patelni.
  7. Na talerzu ułóż sałatę, pokrojoną paprykę, oliwki, pomidorki koktajlowe, kurczaka oraz cebulę pokrojoną w piórka. Całość polej sosem.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką