Wystrzałowa sałatka chorwacka. Na imprezach chętniej jadana niż popularny gyros
Dania z kuchni bałkańskiej nie są zbyt popularne w Polsce, ale czas to odczarować. Sałatka chorwacka to przystawka, w której znajdziesz mnóstwo wspaniałych składników, jak soczysty kurzak, pomidorki koktajlowe, czy papryka. Całość uzupełnia sos na bazie jogurtu naturalnego.
11.11.2023 12:56
Przygotowanie tejże sałatki nie jest rzeczą trudną i wymagającą dużego nakładu czasu. Głównym jej składnikiem jest kurczak oraz pieczona papryka, które kąpią się w jogurtowym dressingu w towarzystwie oliwek i pomidorków koktajlowych. Na talerzu pięknie się komponuje i kusi do tego, by od razu ją zjeść. Warto podać ją na imprezie, na pewno zniknie szybciej niż popularny gyros.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka chorwacka - przepis
Składniki są dostępne przez cały rok i bardzo łatwo dostać je w sklepie. Dlatego też taką sałatkę możemy przyrządzić nawet jesienią i zimą. To również ciekawy pomysł na lekki obiad lub kolację w bardzo ciepłe dni. Możesz podać ją z grzankami, świeżym chlebem lub nachosami. Świetnie smakuje też bez jakichkolwiek dodatków.
Na początku przygotuj potrzebne składniki:
- 400 g piersi kurczaka,
- 2 czerwone papryki,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 100 g sałaty (lodowej, roszponki, rukoli),
- 50 g oliwek,
- cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
- sól, pieprz.
Sos zrobisz z:
- 4 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego,
- 2 łyżek soku z cytryny,
- 2 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 ząbków czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób wykonania:
- W misce wymieszaj oliwę, paprykę, zioła prowansalskie, czosnek, sól i pieprz.
- Pokrojonego kurczaka wrzuć do miski i wlej marynatę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw mięso na 20 minut.
- W tym czasie przygotuj dressing. Jogurt wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Papryki ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 5 minut. Wyjmij formę, przełóż warzywa i dorzuć pomidorki koktajlowe. Piec przez kolejne 5 minut.
- Paprykę przełóż do worków strunowych i po 10 minutach obierz.
- Kurczaka podsmaż na patelni.
- Na talerzu ułóż sałatę, pokrojoną paprykę, oliwki, pomidorki koktajlowe, kurczaka oraz cebulę pokrojoną w piórka. Całość polej sosem.