Szukasz pomysłu na obiad z okazji 11 listopada? Postaw na patriotyczne roladki z kurczaka

Dzisiaj świętujemy kolejną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Z tej okazji warto przygotować wyjątkowy obiad dla swoich bliskich. Na pewno będą zachwyceni roladkami z biało-czerwonym farszem.

Te roladki to prawdziwy strzał w 10!Te roladki to prawdziwy strzał w 10!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

11 listopada to dla wielu osób dzień wolny od pracy, Można wtedy chwilę odetchnąć i spędzić czas ze swoimi bliskimi. Wtedy też celebrujemy kolejną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. W tak wyjątkowym dniu nie może więc zabraknąć genialnego przepisu na smaczny obiad. Oczywiście z motywem patriotycznym. 

I w tej roli świetnie sprawdzą się przepyszne roladki z kurczaka, w których znajdziesz składniki utrzymane w barwach polskiej flagi. Nie dość, że obłędnie smakują, to jeszcze niesamowicie się prezentują. Jest to po prostu idealne połączenie!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patriotyczne roladki z kurczaka. Farsz przypomina polską flagę

Szykujesz rodzinny obiad z okazji 11 listopada? Zrób patriotyczne roladki z kurczaka krok po kroku

Składniki: 

  • 2 filety z kurczaka,
  • 80 g marynowanej papryki,
  • 160 g mozzarelli,
  • 16 plastrów surowego boczku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania filetów z kurczaka. W tym celu dokładnie je myję i oczyszczam. Następnie każdą pierś dzielę na pół przez całą długość, po czym rozbijam na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa.

Każdy kawałek kurczaka rozbijam tłuczkiem do mięsa
Każdy kawałek kurczaka rozbijam tłuczkiem do mięsa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na każdym kawałku mięsa układam po dwa plastry marynowanej papryki oraz jednym słupku twardej mozzarelli. Mięso składam w taki sposób, aby uzyskać formę roladki. Następnie odkładam je na bok. 

Składanie roladki to bułka z masłem
Składanie roladki to bułka z masłem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym umieszczam deskę do krojenia, po czym układam blisko siebie plastry boczku — elementy mają na siebie delikatnie zachodzić. Każdą taką konstrukcję doprawiam: słodką papryką, suszonym czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. 

Plastry boczku posypuje przyprawami
Plastry boczku posypuje przyprawami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero po rozsypaniu wszystkich przypraw układam na wierzchu (w dolnej części) wcześniej złożoną roladkę. Dokładnie ją owijam plastrami boczku, po czym podsmażam z każdej strony na rozgrzanej patelni

Krótka wizyta na patelni
Krótka wizyta na patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po krótkiej wizycie na patelni przekładam roladki do formy do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Urządzenie pracuje przez 20 minut w temp. 190 stopni Celsjusza

Roladki na koniec podpiekam w piekarniku
Roladki na koniec podpiekam w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko! Gotowe roladki możesz serwować z przeróżnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno ziemniaki, ryż, jak i kasza. Na talerzu może pojawić się również zdrowa i kolorowa sałatka. Smacznego!

I obiad jest już gotowy
I patriotyczny obiad jest już gotowy © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀