Szukasz pomysłu na obiad z okazji 11 listopada? Postaw na patriotyczne roladki z kurczaka

Dzisiaj świętujemy kolejną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Z tej okazji warto przygotować wyjątkowy obiad dla swoich bliskich. Na pewno będą zachwyceni roladkami z biało-czerwonym farszem.

Te roladki to prawdziwy strzał w 10!Te roladki to prawdziwy strzał w 10!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

11 listopada to dla wielu osób dzień wolny od pracy, Można wtedy chwilę odetchnąć i spędzić czas ze swoimi bliskimi. Wtedy też celebrujemy kolejną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. W tak wyjątkowym dniu nie może więc zabraknąć genialnego przepisu na smaczny obiad. Oczywiście z motywem patriotycznym. 

I w tej roli świetnie sprawdzą się przepyszne roladki z kurczaka, w których znajdziesz składniki utrzymane w barwach polskiej flagi. Nie dość, że obłędnie smakują, to jeszcze niesamowicie się prezentują. Jest to po prostu idealne połączenie!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patriotyczne roladki z kurczaka. Farsz przypomina polską flagę

Szykujesz rodzinny obiad z okazji 11 listopada? Zrób patriotyczne roladki z kurczaka krok po kroku

Składniki: 

  • 2 filety z kurczaka,
  • 80 g marynowanej papryki,
  • 160 g mozzarelli,
  • 16 plastrów surowego boczku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania filetów z kurczaka. W tym celu dokładnie je myję i oczyszczam. Następnie każdą pierś dzielę na pół przez całą długość, po czym rozbijam na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa.

Każdy kawałek kurczaka rozbijam tłuczkiem do mięsa
Każdy kawałek kurczaka rozbijam tłuczkiem do mięsa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na każdym kawałku mięsa układam po dwa plastry marynowanej papryki oraz jednym słupku twardej mozzarelli. Mięso składam w taki sposób, aby uzyskać formę roladki. Następnie odkładam je na bok. 

Składanie roladki to bułka z masłem
Składanie roladki to bułka z masłem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym umieszczam deskę do krojenia, po czym układam blisko siebie plastry boczku — elementy mają na siebie delikatnie zachodzić. Każdą taką konstrukcję doprawiam: słodką papryką, suszonym czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. 

Plastry boczku posypuje przyprawami
Plastry boczku posypuje przyprawami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero po rozsypaniu wszystkich przypraw układam na wierzchu (w dolnej części) wcześniej złożoną roladkę. Dokładnie ją owijam plastrami boczku, po czym podsmażam z każdej strony na rozgrzanej patelni

Krótka wizyta na patelni
Krótka wizyta na patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po krótkiej wizycie na patelni przekładam roladki do formy do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Urządzenie pracuje przez 20 minut w temp. 190 stopni Celsjusza

Roladki na koniec podpiekam w piekarniku
Roladki na koniec podpiekam w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko! Gotowe roladki możesz serwować z przeróżnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno ziemniaki, ryż, jak i kasza. Na talerzu może pojawić się również zdrowa i kolorowa sałatka. Smacznego!

I obiad jest już gotowy
I patriotyczny obiad jest już gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie