Szukasz pomysłu na obiad z okazji 11 listopada? Postaw na patriotyczne roladki z kurczaka
Dzisiaj świętujemy kolejną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Z tej okazji warto przygotować wyjątkowy obiad dla swoich bliskich. Na pewno będą zachwyceni roladkami z biało-czerwonym farszem.
11.11.2023 | aktual.: 11.11.2023 13:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
11 listopada to dla wielu osób dzień wolny od pracy, Można wtedy chwilę odetchnąć i spędzić czas ze swoimi bliskimi. Wtedy też celebrujemy kolejną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. W tak wyjątkowym dniu nie może więc zabraknąć genialnego przepisu na smaczny obiad. Oczywiście z motywem patriotycznym.
I w tej roli świetnie sprawdzą się przepyszne roladki z kurczaka, w których znajdziesz składniki utrzymane w barwach polskiej flagi. Nie dość, że obłędnie smakują, to jeszcze niesamowicie się prezentują. Jest to po prostu idealne połączenie!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szykujesz rodzinny obiad z okazji 11 listopada? Zrób patriotyczne roladki z kurczaka krok po kroku
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 80 g marynowanej papryki,
- 160 g mozzarelli,
- 16 plastrów surowego boczku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania filetów z kurczaka. W tym celu dokładnie je myję i oczyszczam. Następnie każdą pierś dzielę na pół przez całą długość, po czym rozbijam na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa.
Krok 2. Na każdym kawałku mięsa układam po dwa plastry marynowanej papryki oraz jednym słupku twardej mozzarelli. Mięso składam w taki sposób, aby uzyskać formę roladki. Następnie odkładam je na bok.
Krok 3. Na blacie kuchennym umieszczam deskę do krojenia, po czym układam blisko siebie plastry boczku — elementy mają na siebie delikatnie zachodzić. Każdą taką konstrukcję doprawiam: słodką papryką, suszonym czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
Krok 4. Dopiero po rozsypaniu wszystkich przypraw układam na wierzchu (w dolnej części) wcześniej złożoną roladkę. Dokładnie ją owijam plastrami boczku, po czym podsmażam z każdej strony na rozgrzanej patelni.
Krok 5. Po krótkiej wizycie na patelni przekładam roladki do formy do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Urządzenie pracuje przez 20 minut w temp. 190 stopni Celsjusza.
Krok 6. I to wszystko! Gotowe roladki możesz serwować z przeróżnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno ziemniaki, ryż, jak i kasza. Na talerzu może pojawić się również zdrowa i kolorowa sałatka. Smacznego!