Drobiowe roladki z jajkiem, serem i szynką prosciutto. Pieczone w piekarniku
Piersi z kurczaka z jajkiem i pysznymi dodatkami to przepis na obiad, który nigdy nie zawodzi. Tanie i efektowne danie pokocha cała rodzina.
18.02.2023 | aktual.: 10.10.2023 20:38
Pomysł na filety z kurczaka
Piersi z kurczaka to jedno z najchętniej wybieranych przez nas mięs. I nic w tym dziwneg0- są delikatne, nie mają w sobie dużo tłuszczu, znajdziesz je w każdym sklepie i mają dość atrakcyjną cenę. Jeśli szukasz pomysłu na filety w innym wydaniu niż klasyczne kotlety czy dodatek do makaronu, to trafiłeś idealnie. Proste roladki skrywają w sobie ugotowane jajko, ciągnący się żółty ser oraz prosciutto. Efektowne i smaczne filety świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Piersi z kurczaka z jajkiem
Składniki:
- 20 ml mleka
- 50 g bułki tartej
- 700 g fileta z piersi z kurczaka
- 10 g soli
- 5 g pieprzu
- 8 plastrów szynki prosciutto
- 150 g sera żółtego
- natka pietruszki
- oliwa z ołówek
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Do miski wlej oliwę, dodaj posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj. Piersi z kurczaka rozbij przy pomocy tłuczka i przypraw z obu stron solą oraz pieprzem. Ułóż w jednej części ser w kawałkach i posmaruj całą pierś przygotowaną oliwą. Dołóż kawałek jajka i zawiń.
W misce roztrzep jajko i dodaj do niego mleko. Obtocz przygotowane roladki po kolei w jajkach oraz bułce tartej. Panierowane kawałki mięsa umieść w naczyniu żaroodpornym i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Upieczone roladki podaj z ulubionymi dodatkami: ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Świetnie smakują na ciepło, prosto z piekarnika, ale możesz serwować je również nieco chłodniejsze. Idealne na rodzinny obiad i na ciepłą przekąskę w czasie imprezy.
Smacznego!