Przestałam panierować ryby, gdy poznałam ten przepis. Teraz mąż zachwala, aż miło
Ryba w chrupiącej panierce to jeden z moich ulubionych piątkowych obiadów. Od kiedy odkryłam ten przepis na chrupiące ciasto, porzuciłam klasyczne panierowanie.
03.11.2023 14:37
Chociaż fish'n'chips kojarzy się przede wszystkim z daniem kuchni brytyjskiej, to zapach smażonej ryby roznosi się również po klatkach schodowych w Polsce w piątki. W moim domu klasyczna panierka z bułki tartej ustąpiła miejsca chrupiącemu ciastu piwnemu. Otula ono rybę, która w środku pozostaje soczysta i wilgotna. Kiedy przygotowuję taki obiad, mój mąż aż zaciera ręce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaką rybę wybrać?
Do przygotowania takiego obiadu najczęściej wybieram polędwicę z dorsza, mintaja lub halibuta, ale sprawdzi się też tilapia czy morszczuk. Kawałki powinny być dość grube i duże, aby ciasto nie było grubsze niż mięso. Przed smażeniem dokładnie oglądam każdy kawałek, aby usunąć wszystkie ości.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby ryby jeść co najmniej raz lub dwa razy w ciągu tygodnia. Dostarczają one wysokiej jakości białko oraz witaminy, pierwiastki i niezbędne kwasy tłuszczowych Omega-3 (głównie EPA i DHA). Z tym przepisem do jedzenia ryby zachęciłam nawet sceptyków, więc zdecydowanie polecam wypróbować.
Ryba w cieście piwnym
Składniki:
- 500 g białej ryby, na przykład dorsza,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól i pieprz
- 1 jajko,
- ok. 150 ml ciemnego piwa,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijam jajko, dodaję proszek do pieczenia, mąkę oraz piwo. Dokładnie mieszam, aż powstanie gęste ciasto. Doprawiam je solą i pieprzem. Gdy masa jest za rzadka, dodaję mąki. Gdy z kolei robi się zbyt gęsta, rozcieńczam ją dodatkową porcją piwa.
- Rybę osuszam ręcznikiem papierowym i sprawdzam, czy w środku nie zostały ości. Kawałki mięsa zanurzam w gęstym cieście.
- Na patelni rozgrzewam grubą warstwę oleju. Gdy będzie gorący, dodaję rybę w cieście. Smażę z obu stron na średniej mocy palnika, aż ryba się zarumieni.
- Usmażone mięso odkładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Usmażoną rybę serwuję najczęściej w towarzystwie domowych frytek z piekarnika oraz surówki z kapusty kiszonej. Sprawdzi się również jako zamiennik kotleta do domowych burgerów. Jest prosta, pyszna i błyskawicznie znika z talerzy. Smacznego!