PrzepisSzybki obiadPrzestałam panierować ryby, gdy poznałam ten przepis. Teraz mąż zachwala, aż miło

Przestałam panierować ryby, gdy poznałam ten przepis. Teraz mąż zachwala, aż miło

Ryba w chrupiącej panierce to jeden z moich ulubionych piątkowych obiadów. Od kiedy odkryłam ten przepis na chrupiące ciasto, porzuciłam klasyczne panierowanie.

Ryba w cieście piwnym - Pyszności
Ryba w cieście piwnym - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva

03.11.2023 14:37

Chociaż fish'n'chips kojarzy się przede wszystkim z daniem kuchni brytyjskiej, to zapach smażonej ryby roznosi się również po klatkach schodowych w Polsce w piątki. W moim domu klasyczna panierka z bułki tartej ustąpiła miejsca chrupiącemu ciastu piwnemu. Otula ono rybę, która w środku pozostaje soczysta i wilgotna. Kiedy przygotowuję taki obiad, mój mąż aż zaciera ręce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaką rybę wybrać?

Do przygotowania takiego obiadu najczęściej wybieram polędwicę z dorsza, mintaja lub halibuta, ale sprawdzi się też tilapia czy morszczuk. Kawałki powinny być dość grube i duże, aby ciasto nie było grubsze niż mięso. Przed smażeniem dokładnie oglądam każdy kawałek, aby usunąć wszystkie ości.

Ryba w cieście piwnym - Pyszności
Ryba w cieście piwnym - Pyszności© Canva

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby ryby jeść co najmniej raz lub dwa razy w ciągu tygodnia. Dostarczają one wysokiej jakości białko oraz witaminy, pierwiastki i niezbędne kwasy tłuszczowych Omega-3 (głównie EPA i DHA). Z tym przepisem do jedzenia ryby zachęciłam nawet sceptyków, więc zdecydowanie polecam wypróbować.

Ryba w cieście piwnym

Składniki:

  • 500 g białej ryby, na przykład dorsza,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz
  • 1 jajko,
  • ok. 150 ml ciemnego piwa,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijam jajko, dodaję proszek do pieczenia, mąkę oraz piwo. Dokładnie mieszam, aż powstanie gęste ciasto. Doprawiam je solą i pieprzem. Gdy masa jest za rzadka, dodaję mąki. Gdy z kolei robi się zbyt gęsta, rozcieńczam ją dodatkową porcją piwa.
  2. Rybę osuszam ręcznikiem papierowym i sprawdzam, czy w środku nie zostały ości. Kawałki mięsa zanurzam w gęstym cieście.
  3. Na patelni rozgrzewam grubą warstwę oleju. Gdy będzie gorący, dodaję rybę w cieście. Smażę z obu stron na średniej mocy palnika, aż ryba się zarumieni.
  4. Usmażone mięso odkładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Usmażoną rybę serwuję najczęściej w towarzystwie domowych frytek z piekarnika oraz surówki z kapusty kiszonej. Sprawdzi się również jako zamiennik kotleta do domowych burgerów. Jest prosta, pyszna i błyskawicznie znika z talerzy. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie