Ryba śmierdzi w czasie smażenia? Babcia poradziła mi, jak temu zapobiec

Co zrobić, żeby ryba nie wydzielała nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia? Istnieje prosty sposób, który pozwoli ci na zawsze rozprawić się z tym problemem.

Smażoną rybę czuć w całym domu? Zobacz, jak temu zapobiecSmażoną rybę czuć w całym domu? Zobacz, jak temu zapobiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pixabay

Babcia, kiedy tylko zabiera się za gotowanie, zawsze z zaciekawieniem obserwuję jej ruchy i słucham jej rad. Pewnego dnia podzieliłam się z nią moim problemem - po smażeniu ryby w moim mieszkaniu unosił się intensywny i niezbyt przyjemny zapach. Na szczęście babcia szybko podsunęła mi rozwiązanie tego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Każdy będzie chciał poznać dokładny przepis

Co zrobić, żeby podczas smażenia ryb, nie wydzielał się nieprzyjemny zapach?

Intensywny zapach po smażeniu ryby jest zjawiskiem dość powszechnym. Świeże ryby zazwyczaj nie wydzielają tak silnego zapachu jak te, które są przechowywane przez kilka dni. Jest to związane z procesem rozpadu bezzapachowego tlenku trimetyloaminy na czystą trimetyloaminę, która generuje charakterystyczny, intensywny zapach. Upraszczając: im szybciej przyrządzimy rybę, tym mniejsza jest szansa, że będzie śmierdziała. Przed smażeniem dobrze jest oczyścić rybę i namoczyć ją w mleku przez 30 minut. Mleko pochłonie część tego charakterystycznego zapachu.

Moja babcia podzieliła się ze mną swoim sprawdzonym sposobem, który stosuje od wielu lat. Na patelnię, na której smaży rybę, kładzie przekrojone na pół jabłko. Jabłko pochłania część zapachu, a jednocześnie delikatnie aromatyzuje smak mięsa. Jeśli nie ma pod ręką jabłka, to zamiast niego używa obranego ziemniaka. Ziemniak sprawdzi się szczególnie w przypadku ciężkich ryb, takich jak karp. Dodatkowo babcia podczas smażenia zawsze otwiera okno i włącza wyciąg nad kuchenką. Przy zlewie trzyma wtedy kawałek cytryny, którym przeciera ręce. Dzięki temu również z nich znika rybi zapach. W podobny sposób zadziała również pasta do zębów.

Zapach smażonej ryby unosi się w całym domu? Jest na to sposób
Zapach smażonej ryby unosi się w całym domu? Jest na to sposób © Freepik | wirestock

Jak pozbyć się zapachu po smażeniu?

Jeśli jednak mimo wszystko zapach ryby zacznie wypełniać pomieszczenie, warto przygotować domowy odświeżacz powietrza. Do garnka wlewam wodę, dodaję kilka łyżek octu, plasterki cytryny i aromatyczne przyprawy: anyż, cynamon, goździki. Gotuję całość przez 15 minut. Ocet wchłonie nieprzyjemny zapach, a przyprawy i cytrusy spełnią rolę naturalnego odświeżacza.

Warto pamiętać też, że zapach smażonej ryby unosi się nie tylko w powietrzu. Również sprzęty, które miały styczność z przyrządzanym produktem, przechodzą jego zapachem. Deskę, noże, garnki, patelnie, sztućce, naczynia - wszystko, co miało kontakt z rybą, należy wymyć w wodzie z detergentem, a następnie przetrzeć ściereczką zamoczoną w occie lub w soku z cytryny. Nie zapomnij wyczyścić też kuchenki i blatów.

Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania