Możesz kupować bez obaw. Najlepszy rodzaj ryb w puszce

Spożywanie ryb w puszce budzi wiele, często niesłusznych, obaw. Konserwy rybne są produktami zalecanymi do spożycia, jednak tak samo jak w przypadku wielu innych tego typu produktów, trzeba dokładnie wiedzieć, co wkłada się do koszyka. Jak nie dać się wyprowadzić na manowce producentom i wybrać produkt dobrej jakość? Na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Ryby w puszce są zdrowe i warte uwagi. Trzeba jednak wiedzieć, jak wybrać te najlepszeRyby w puszce są zdrowe i warte uwagi. Trzeba jednak wiedzieć, jak wybrać te najlepsze
Źródło zdjęć: © Pixabay
SKOMENTUJ

Puszkowanie, podobnie do innych metod konserwacji (np. pasteryzowania), jest sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia produktów spożywczych. Metody tej używa się również w przypadku ryb. Szeroki wybór takich konserw i łatwa dostępność przemawiają za tym, by wrzucać je do koszyka. Jak jednak wybrać te najlepsze?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Czy ryba w puszce jest zdrowa?

Jak przebiega proces puszkowania ryb? Te najpierw lądują w puszkach, a następnie poddawane są obróbce w wysokiej temperaturze i szczelnie zamykane. Puszkowanie odcina dostęp tlenu, co sprawia, że tak zakonserwowane produkty nie potrzebują traktowania konserwantami. Niestety, wiele konserw rybnych jest pełnych niepotrzebnych wypełniaczy, warto więc zawsze czytać etykiety.

Instytut Żywności i Żywienia przyjął stanowisko, że ryby jeść należy, również te w puszce. Puszkowanie ryb nie odbiera im wartości odżywczych. Nadal są źródłem pełnowartościowego białka. Wysoka temperatura redukuje w niewielkim stopniu ilość cennych składników, to samo jednak dzieje się w przypadku gotowania czy pieczenia świeżej ryby. Często jest też tak, że poprzez koncentrację produktu, puszkowane ryby są bardziej bogate w kwasy omega-3 niż świeże.

Jak wybrać dobrą rybę w puszce?

Zawsze należy czytać skład produktu. Najlepiej, by był jak najkrótszy. Poszczególne składniki możesz sprawdzić w internecie lub za pomocą aplikacji. Jak wcześniej wspomniałam, mimo że konserwanty są zbędne, bywają częstymi bywalcami rybnych konserw. Sprawdzaj też procentowy udział samej ryby w produkcie i unikaj tych, które zawierają dużo sosu (najlepsze będą ryby w oleju lub sosie własnym).

Puszka nie powinna być uszkodzona, wgnieciona lub wypukła. Wypukłe wieczko może świadczyć o aktywnym procesie psucia. Unikaj ryb rozdrobnionych, stawiaj na te w kawałku. Tak unikniesz produktów niskiej jakości, które mogą być wykonane z rybich odpadów lub resztek.

Na opakowaniu możesz również poszukać informacji na temat Bisfenolu A. To związek będący składnikiem kleju scalającego dwie części puszki - wieczko i miseczkę. Bisfenol A wzbudza wiele kontrowersji ze względu na szkodliwy wpływ na organizm, jednak w większości puszek rybnych związek ten występuje ilościach, które nie stanowią zagrożenia. Niemniej na rynku dostępne są konserwy w puszkach bez Bisfenolu A.

Jak wybrać dobrą rybę z puszki?
Jak wybrać dobrą rybę z puszki? © Pixabay

Ryby w puszce. Jak nie dać się oszukać?

Problemem jest również to, że producenci do "delikatesowych" puszek pakują tańsze ryby i to pod parasolem unijnych rozporządzeń. Dzieje się tak w przypadku zarówno sardynek, jak i anchois, które powszechnie uważa się za towary luksusowe, a które to jednocześnie mogą z tymi rybami mieć niewiele wspólnego.

Prawdziwe anchois powstaje wyłącznie z sardeli europejskiej o łacińskiej nazwie Engraulis encrasicolus, natomiast puszkowane sardynki powinny być przygotowane z ryb gatunku Sardina pilchardus. Łacińskie nazwy są w tej kwestii piekielnie istotne i to właśnie ich należy szukać na opakowaniu. Więcej na ten temat przeczytasz w materiale poniżej.

Wybrane dla Ciebie

To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna