Z czym łączyć rybę w puszce, by jak najlepiej wykorzystać jej wartości?

Ryba w puszce kojarzy się z jedzeniem biwakowym i szybką, łatwą przekąską w podróży. Czas rozszerzyć wiedzę na temat tego typu produktów. To coś więcej i o wiele bardziej wartościowego. Ryby w puszce mogą stanowić element zróżnicowanej, codziennej diety, tylko trzeba wiedzieć jakie wybierać i… z czym je łączyć.

Obrazek
Pyszności

Walory prozdrowotne ryb w puszce

Bez zbędnego rozpisywania się – jakie korzyści zdrowotne i żywieniowe wynikają ze spożywania ryb w puszce? Należą do nich przede wszystkim następujące:

- białko ryb charakteryzuje się wysokim stopniem strawności, porównywalnym z najlepiej strawnymi i biodostępnymi produktami białkowymi (mięsami). Dzięki temu rybydoskonałym składnikiem promującym regenerację tkanek i ich budowę. Ma to znaczenie szczególnie w okresie wzrostu, rekonwalescencji lub dla sportowców;

- zawartość składników mineralnych takich, jak jod, fluor, wapń, żelazo, cynk, miedź – wspomagających funkcjonowanie enzymów, hormonów, biorących udział we wszystkich procesach metabolicznych organizmu;

- bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. I to jest punkt, w którym warto zatrzymać się na dłużej, ponieważ ryby są w zasadzie najlepszym źródłem dietetycznym tych dobroczynnych kwasów tłuszczowych. Omega-3 mają szerokie działanie przeciwzapalne w organizmie, redukują działalność wolnych rodników, polepszają funkcjonowanie układu nerwowego i przesyłanie informacji między komórkami nerwowymi, są składnikiem wszystkich błon komórkowych w organizmie, warunkują procesy odpornościowe, prawidłową pracę układu hormonalnego… jednym słowem – bez nich organizm nie ma szans na prawidłowe funkcjonowanie. Tym bardziej, że ciało człowieka nie ma możliwości samodzielnej syntezy omega-3, musimy dostarczać je w diecie. Okazuje się, że porcja (100 g) tłustej ryby morskiej (np. łososia, makreli, śledzia, węgorza, pstrąga) co kilka dni, a najlepiej co najmniej dwa razy w tygodniu, jest w stanie pokryć zapotrzebowanie człowieka na te kwasy tłuszczowe.

Oczywiście te zalety ryb dotyczą także ryb puszkowanych, okazuje się bowiem, że ryby zamknięte w opakowaniu metalowym wcale nie charakteryzują się niższą zawartością składników odżywczych. Przeciwnie, ryby puszkowane w zalewie olejowej na przykład mogą mieć jeszcze więcej omega-3 w porcji, ponieważ olej roślinny także jest źródłem tego rodzaju kwasów tłuszczowych!

Jak więc podawać ryby w puszce?

z czym łączyć rybę w puszce

Szybkie drugie śniadanie

Wystarczy opakowanie puszkowanej ryby, do tego 1-2 kromki pieczywa pełnoziarnistego i garść dowolnego rodzaju świeżych warzyw. Z takiej mieszanki można przygotować szybkie drugie śniadanie. Rozwiązaniem mogą być tu kanapki z rybą i warzywami albo sałatka warzywno-rybna z dodatkiem grzanki pełnoziarnistej. Pełnoziarniste produkty zbożowe dostarczają przede wszystkim witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Sycąca sałatka na lunch

Jeśli nie mamy ochoty na podawanie ryby z pieczywem, nie ma problemu – możemy na jej bazie przygotować sycącą i zdrową sałatkę, którą zjemy w ramach lunchu albo na kolację. Na jedną porcję takiego posiłku wystarczy opakowanie ryby w puszce, najlepiej w oleju, który także wykorzystamy do tego dania. Zawartość puszki mieszamy z ugotowaną połową woreczka produktu zbożowego – na przykład ryżu brązowego lub dowolnej kaszy, a do tego dorzucamy 1-2 garści ulubionych warzyw. Dla lepszego smaku warzywa można uprzednio zgrillować bez dodatku tłuszczu. Taką sałatkę warto doprawić ziołami; z rybami idealnie komponuje się kolendra, estragon, tymianek, pieprz cytrynowy.

Ryby z jajkami – czemu nie!

Połączeniem, które pozwala na wyczarowanie kilku, jeśli nie kilkunastu różnych posiłków, jest ryba i jajka. Ryba z puszki wraz z ugotowanym jajkiem może być bazą do pasty na kanapki albo farszem do tortilli. Z kolei jajka w postaci omletu lub jajecznicy mogą zostać wzbogacone o kawałki ryby odsączone z zalewy. Można tez pokusić się o przygotowanie tarty jajecznej czy frittaty z dodatkiem ryb. Liczba pomysłów może tu być nieograniczona i za każdym razem można te dania doprawiać inaczej lub podawać z innymi dodatkami. Jajka warto wprowadzić do diety ze względu na zawartość w nich witaminy D, choliny, pełnowartościowego białka czy lecytyny.

A Ty jakie masz swoje ulubione połączenia z rybami (w puszce)?

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów