Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie

Gdy gotowanie ma być tanie, a efekt spektakularny, sięgam po babciny hit. Jajka w sosie koperkowym z ziemniakami to mój kulinarny life hack na koniec miesiąca! Proste składniki, zero wysiłku i smak, który natychmiast przenosi w beztroskie czasy.

Jajka w sosie koperkowymJajka w sosie koperkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy przychodzi gorszy moment w domowym budżecie, ratują mnie proste przepisy, które nie obciążają portfela. Właśnie wtedy najczęściej przygotowuję jajka w sosie koperkowym – danie niedrogie, szybkie i zaskakująco pyszne. To jedna z tych potraw, które robię bez zastanowienia, bo zawsze wychodzi i zawsze syci.

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Przepis na jajka w sosie koperkowym

Kiedy gotuję jajka w sosie koperkowym, mam pewność, że w kilkanaście minut postawię na stole pełnowartościowy obiad, który smakuje jak klasyk z domowej kuchni. To przepis, który łączy prostotę z takim rodzajem smaku, który od razu przywołuje wspomnienia domowego obiadu u mamy czy babci.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 1 pęczek świeżego koperku.

Sos koperkowy:

  • 1/2 litra wody,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1–2 łyżki mąki pszennej,
  • 80–100 ml śmietany 18 proc.,
  • przyprawa uniwersalna (jarzynka).
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i przekrawam na połówki.
  2. Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie i odcedzam.
  3. W osobnym garnku zagotowuję 1/2 litra wody, dodaję masło, przyprawę uniwersalną, pieprz i posiekany koperek.
  4. W kubeczku łączę mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody, dokładnie mieszam, aż powstanie gładka masa.
  5. Wlewam mieszankę do gotującego się wywaru, energicznie mieszam i gotuję kilka minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  6. Na talerz wykładam gorące ziemniaki, układam połówki jajek i polewam je dużą porcją sosu koperkowego.

To jedno z najprostszych i najwdzięczniejszych dań, jakie znam. Nie wymaga kulinarnych umiejętności, a efekt zawsze jest smaczny i bardzo domowy. Jajka w sosie koperkowym to dla mnie dowód na to, że tanie jedzenie nie musi być nudne – wystarczy odrobina koperku i kremowy sos, by stworzyć coś naprawdę kojącego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟