Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał

Dorzucam sezonowy składnik do ulubionego sosu do pulpetów, który zmienia całość w pyszny i rozgrzewający posiłek. Taki obiad cała rodzina zajada ze smakiem.

Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszegoZamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maria_Galushkina

Ciężko o bardziej ikoniczne jesienne warzywo niż dynia. W sezonie to składnik, który dodaję niemal do wszystkiego – od słodkich wypieków, przez zupy, aż po gulasze. Ostatnio również wypróbowałam przepis na pulpety w sosie koperkowym z dodatkiem dyni. I to był strzał w dziesiątkę!

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Pulpety w sosie dyniowo-koperkowym

Obiadu nie tworzą tylko główne składniki, takie jak rodzaj mięsa, ale również dodatki, które podkreślają smak kotletów czy pulpetów. W tym przypadku postawiłam na sos koperkowy, ale z dodatkiem dyni. Dzięki temu danie zyskało zupełnie nowy, jesienny charakter.

Dynia, najpierw podpieczona, a następnie zblendowana z przyprawami i śmietanką, sprawia, że sos nabiera delikatnej słodyczy i kremowej konsystencji. To prosty sposób na to, by tradycyjne danie cieszyło nie tylko smakiem, ale i kolorem.

Przepis na pulpety w sosie dyniowo-koperkowym

Składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na sos:

  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • pół jednej dyni,
  • 1 cebula,
  • 70 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 pęczek koperku,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski, dodaj startą na drobnych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą, oregano oraz szczyptę soli i pieprzu. Wyrób dokładnie ręką lub łyżką, aż masa będzie jednolita.
  2. Z gotowej masy uformuj małe kulki, obtocz je w mące pszennej i obsmaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  3. Przejdź do przygotowania sosu. W garnku zagotuj bulion, przełóż do niego podsmażone pulpety i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
  4. W międzyczasie pokrój dynię w kostkę i posiekaj drobno cebulę.
  5. Podsmaż warzywa na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2-3 minuty. Wsyp kurkumę i delikatnie zamieszaj.
  6. Całość przełóż do kielicha blendera i zblenduj na gładki sos, a następnie wlej do garnka z bulionem. Gotuj jeszcze przez około 15 minut.
  7. Mąkę ziemniaczaną przesiej do sosu, mieszając energicznie, by nie powstały grudki, i zagotuj.
  8. W tym czasie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego pęczek koperku, a następnie drobno go posiekaj.
  9. Dodaj śmietankę oraz koperek, zamieszaj i krótko podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
  10. Gotowe pulpety podawaj obtoczone sosem i z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i colesławem.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem