Nie z jogurtu naturalnego, nie ze śmietanki. Sos koperkowy przygotowuję tylko w ten sposób

Sos koperkowy to dodatek do obiadu, który mógłbym jeść bez końca. I wiesz co? Mogę to robić, bo do jego stworzenia, zamiast kalorycznej śmietanki, używam innego, znacznie zdrowszego produktu spożywczego. Dzięki temu mój sos smakuje rewelacyjnie i mogę go serwować choćby codziennie.

Sos koperkowy na zimno. Smakuje doskonale i jest bardzo zdrowySos koperkowy na zimno. Smakuje doskonale i jest bardzo zdrowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | murziknata

Sałatki, jajka, ryby (ze szczególnym uwzględnieniem łososia — oczywiście dzikiego), makarony, drób... Te wszystkie przykłady doskonale komponują się z sosem koperkowym. Zazwyczaj przygotowuje się go na ciepło, ale czy jest to reguła, której trzeba przestrzegać za wszelką cenę? Według mnie nie, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim, gdy zimny sos koperkowy smakuje lepiej niż kiedykolwiek. A skoro tak, to warto przemyśleć też zamianę standardowego składnika — śmietanki — na coś innego, zdrowszego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na śniadanie genialnie miseczki z niespodzianką, a twoi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę

Czytając o tego typu roszadzie, zapewne myślisz, że chodzi mi tu o jogurt naturalny. To nie jest złe rozwiązanie, bo jogurt jest produktem wyjątkowo zdrowym. Istnieje jednak jeszcze lepszy zamiennik: skyr. Czym jest i dlaczego warto po niego sięgać? Już wszystko tłumaczę.

Skyr — samo zdrowie

Popularność skyru na polskim rynku spożywczym cały czas rośnie, chociaż produkt ten znamy zaledwie od kilku lat. Czym jest? Jogurtem wytwarzanym z odtłuszczonego pasteryzowanego zsiadłego mleka. Charakteryzuje go niewielka ilość kalorii, niemal zero tłuszczu (około 0,2 g na 100 gramów produktu), duża zawartość białka i witamin.

Najbardziej imponujące działanie skyru wynika z obecności żywych kultur bakterii, które wykazują działanie probiotyczne. Wpływają one pozytywnie na mikroflorę jelitową, a dodatkowo wspierają prawidłowe działanie układu odpornościowego, pamięci i koncentracji. To wszystko zyskujemy na przyrządzeniu i skonsumowaniu sosu koperkowego na bazie skyru. A jak go zrobić? Nic prostszego!

Sos koperkowy na bazie skyru

Składniki:

  • 150 g jogurtu skyr,
  • ½ pęczku koperku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Skyr zamiast śmietanki. Tak powstaje najlepszy sos koperkowy
Skyr zamiast śmietanki. Tak powstaje najlepszy sos koperkowy © Canva | Cats Coming

Sposób przygotowania:

  • Koperek posiekaj i przełóż do miski. Dodaj przyprawy, sok z cytryny i jogurt skyr.
  • Całość dokładnie wymieszaj i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę