InspiracjeNie z jogurtu naturalnego, nie ze śmietanki. Sos koperkowy przygotowuję tylko w ten sposób

Nie z jogurtu naturalnego, nie ze śmietanki. Sos koperkowy przygotowuję tylko w ten sposób

Sos koperkowy to dodatek do obiadu, który mógłbym jeść bez końca. I wiesz co? Mogę to robić, bo do jego stworzenia, zamiast kalorycznej śmietanki, używam innego, znacznie zdrowszego produktu spożywczego. Dzięki temu mój sos smakuje rewelacyjnie i mogę go serwować choćby codziennie.

Sos koperkowy na zimno. Smakuje doskonale i jest bardzo zdrowy
Sos koperkowy na zimno. Smakuje doskonale i jest bardzo zdrowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | murziknata

07.06.2024 | aktual.: 07.06.2024 10:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sałatki, jajka, ryby (ze szczególnym uwzględnieniem łososia — oczywiście dzikiego), makarony, drób... Te wszystkie przykłady doskonale komponują się z sosem koperkowym. Zazwyczaj przygotowuje się go na ciepło, ale czy jest to reguła, której trzeba przestrzegać za wszelką cenę? Według mnie nie, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim, gdy zimny sos koperkowy smakuje lepiej niż kiedykolwiek. A skoro tak, to warto przemyśleć też zamianę standardowego składnika — śmietanki — na coś innego, zdrowszego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czytając o tego typu roszadzie, zapewne myślisz, że chodzi mi tu o jogurt naturalny. To nie jest złe rozwiązanie, bo jogurt jest produktem wyjątkowo zdrowym. Istnieje jednak jeszcze lepszy zamiennik: skyr. Czym jest i dlaczego warto po niego sięgać? Już wszystko tłumaczę.

Skyr — samo zdrowie

Popularność skyru na polskim rynku spożywczym cały czas rośnie, chociaż produkt ten znamy zaledwie od kilku lat. Czym jest? Jogurtem wytwarzanym z odtłuszczonego pasteryzowanego zsiadłego mleka. Charakteryzuje go niewielka ilość kalorii, niemal zero tłuszczu (około 0,2 g na 100 gramów produktu), duża zawartość białka i witamin.

Najbardziej imponujące działanie skyru wynika z obecności żywych kultur bakterii, które wykazują działanie probiotyczne. Wpływają one pozytywnie na mikroflorę jelitową, a dodatkowo wspierają prawidłowe działanie układu odpornościowego, pamięci i koncentracji. To wszystko zyskujemy na przyrządzeniu i skonsumowaniu sosu koperkowego na bazie skyru. A jak go zrobić? Nic prostszego!

Sos koperkowy na bazie skyru

Składniki:

  • 150 g jogurtu skyr,
  • ½ pęczku koperku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Skyr zamiast śmietanki. Tak powstaje najlepszy sos koperkowy
Skyr zamiast śmietanki. Tak powstaje najlepszy sos koperkowy© Canva | Cats Coming

Sposób przygotowania:

  • Koperek posiekaj i przełóż do miski. Dodaj przyprawy, sok z cytryny i jogurt skyr.
  • Całość dokładnie wymieszaj i gotowe. Smacznego!