WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Jak odróżnić łososia hodowlanego od dzikiego? Wystarczy spojrzeć na jeden szczegół

Łosoś należy do jednego z ulubionych gatunków ryb, które spożywamy w Polsce. Znajdziemy go w sałatkach, w daniach z makaronem lub w daniach głównych. W polskich sklepach najczęściej sprzedawany jest łosoś z hodowli. Jednak zdarzają się sytuacje, że może pojawić się też dzika wersja tej ryby. Jak wybrać łososia dzikiego?

Łosoś dzikiŁosoś dziki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak wybrać dobrego łososia?

Hodowla łososia to jedna z najczęstszych praktyk, która jest stosowana w przypadku tej ryby. Większość takich gatunków trafia do polskich sklepów, a my nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że wybrany przez nas łosoś jest pełen rtęci i antybiotyków. Do kupna zachęcają nas przede wszystkim rozmaite promocje, ale w takim przypadku dobrze jest zadbać o zdrowie i przede wszystkim wybrać mądrze. Dlatego też wybór łososia dzikiego, a nie hodowlanego to niezwykle ważna kwestia.

Obrazek
Łosoś - Pyszności; Foto pixabay.com

Jak wybrać łososia dzikiego? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na kolor mięsa. Ten dziki będzie ciemniejszy, a nawet pomarańczowy. Łosoś hodowlany jest najczęściej blado różowy i ma zdecydowanie więcej tłuszczu niż łosoś dziki. Dobrze jest również zwrócić uwagę na certyfikaty. Łosoś złowiony w oceanach posiada certyfikat MSC, a ten pochodzący z hodowli - certyfikat ASC. Takie znaki dają nam jasną informację, że ryby pochodzą z odpowiedzialnych hodowli lub zrównoważonych połowów.

Dlaczego warto wybrać dziką rybę?

"Łosoś to łosoś. Co za różnica?" - z takiego założenia wychodzi większość Polaków, która nawet nie zdaje sobie sprawy z faktu, że różnice pomiędzy łososiem dzikim a hodowlanym, to nie tylko kolor mięsa i miejsce połowów. To również składniki odżywcze, które trafiają do naszego organizmu. Są to przede wszystkim niezwykle ważne kwasy Omega-3 i Omega - 6. Dziki łosoś zjada naturalny pokarm, który występuje w jego środowisku. Natomiast łososie hodowlane żywią się specjalną paszą, która jest specjalnie przygotowana przez ich hodowców.

Obrazek
Łosoś przygotowanie - Pyszności

Do takiej paszy, bardzo często dodaje się antybiotyki, aby zapobiec infekcjom i chorobom, na które podatne są ryby w hodowli. Zdarza się, że tak przygotowanej paszy, często obecne są śladowe ilości rtęci, które trafiają do ryb i następnie do naszego organizmu. Jeśli zastanawiacie się nad tym, którą rybę wybrać, to zdecydowanie będzie to łosoś dziki. Przygotujesz z niego wiele dań z ryb, a jego smak Cię zachwyci!

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na łososia z patelni z marchewką i ryżem:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo