Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy

W końcu leśne skarby mają okazję zaprezentować się w pełnej krasie. Wiele osób specjalnie zbiera grzyby i suszy jesienią, aby wykorzystać je potem do wigilijnych potraw. Serce pęka, gdy na patelni zamieniają się w małoapetyczną papkę. Okazuje się, że większość smaży je w złej kolejności.

Smażymy je do wielu świątecznych potrawSmażymy je do wielu świątecznych potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Standardowo zaczynamy od zeszklenia cebulki na maśle? Nie tym razem. Spróbuj odwrócić kolejność, a na patelni nie powstanie grzybowa breja, tylko ładnie podsmażone składniki, w sam raz do wielu wigilijnych potraw. Grzyby składają się przede wszystkim z wody, która musi odparować, dlatego wrzuć je na suchą patelnię (na przykład żeliwną lub teflonową), a gdy już ładnie się zarumienią, dodaj tłuszcz i posiekaną cebulkę.

Kiedy te pyszności pojawiają się na wigilijnym stole, każdy prosi od razu o dokładkę

Mieszanka grzybów leśnych czy jeden gatunek?

Wiele osób miesza kilka gatunków grzybów na jednej patelni, co nie jest dobrym pomysłem, ponieważ różne rodzaje potrzebują innego czasu obróbki. Lepiej jest postawić na jeden gatunek albo podsmażyć je osobno i dopiero później wymieszać. Dzięki temu każdy rodzaj zachowa swoją strukturę i naturalny aromat, który łatwo zatracić, kiedy delikatniejsze grzyby duszą się w towarzystwie bardziej intensywnych. Jednorodne partie smażą się równomiernie, nie puszczają tyle wody, a całość zyskuje pełniejszy, czystszy smak, którego nie da się osiągnąć, wrzucając na patelnię przypadkowy zestaw.

Jak smażyć grzyby do wigilijnych potraw?

Pamiętaj, że grzyby podczas suszenia nawet dziesięciokrotnie zmniejszają swoją objętość. Teraz czas na odwrócenie tego procesu. Na farsz do pierogów wystarczy ci ok. 30 g suszonych grzybów – uzyskasz z nich ok. 300 g leśnej bazy do farszu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię z nieprzywieralną powłoką.
  2. Wrzucaj partiami posiekane grzyby (po namoczeniu i odciśnięciu z wody). Cały czas mieszaj, aby zrobiły się równomiernie.
  3. Gdy wszystkie grzyby będą już wstępnie podsmażone i odparuje z nich woda, dodaj masło i drobno posiekaną cebulę.
  4. Możesz dorzucić kilka ząbków czosnku, pokrojonego w bardzo cienkie plasterki.
Wybrane dla Ciebie
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀