To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku

Rok temu zrobiłam eksperyment z pierogami na wigilię i już wiem, że w przypadku tej uroczystej kolacji lepiej postawić na klasykę. Wracam do pierogów z farszem, który przywołuje wspomnienia z najpiękniejszych rodzinnych świąt.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogówNa wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób twierdzi, że klasyka jest nudna. Jednak jak się bardziej nad tym zastanowimy, to może się okazać, że w naszym codziennym repertuarze pozostało już niewiele potraw w klasycznym wykonaniu. Kiedy, jak nie na Wigilię, mamy do nich powrócić? To najlepszy czas na to, aby powtórzyć przepisy, które są w rodzinie od pokoleń.

Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu

Tradycyjny farsz na pierogi wigilijne

Kapusta i grzyby towarzyszą polskim potrawom wigilijnym od stuleci. Przetrwały wiele różnych perturbacji politycznych i mają się dobrze. Zgrany duet pojawia się w wielu przepisach regionalnych – jako farsz do uszek, krokietów i kulebiaka, a także jako dodatek do łazanek lub główny składnik wigilijnego bigosu.

Jednak nie wystarczy wymieszać kapusty z grzybami i nadziać tym pierogi. Do uzyskania idealnego balansu i konsystencji farszu potrzeba jeszcze jednego prostego składnika. Brakującym ogniwem jest smażona na maśle cebulka. Gdy już zacznie pachnieć na patelni, dorzucam do niej posiekane grzyby i poszatkowaną kapustę kiszoną. Smażę do momentu, aż na patelni nie będzie już wody, a wszystkie składniki zrobią się miękkie i aromatyczne.

Przepis na farsz do wigilijnych pierogów

Ciasto na pierogi zrób z 1 kg mąki, zgodnie ze swoim sprawdzonym przepisem. Możesz skorzystać z trików Magdy Gessler.

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów,
  • 600 g kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 2–3 godziny. Następnie odlej wodę (możesz wykorzystać je do świątecznego bigosu), a grzyby pokrój w drobną kostkę.
  2. Odciśnij kiszoną kapustę i również drobno posiekaj.
  3. Na patelni z roztopionym masłem podsmaż posiekaną cebulę.
  4. Gdy się zeszkli, dodaj do niej przygotowane grzyby i kapustę. Smaż przez ok. 30 minut.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥