Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Jeśli myślisz, że wystarczy ugotować kapustę i wymieszać z przyprawami, to znaczy, że niewiele wiesz o bigosie. Kiszona kapusta to tylko jeden z wielu elementów tej potrawy o złożonym smaku. Wśród nich jest również miejsce na delikatną słodycz, którą zapewniają suszone śliwki – możesz je zastąpić domowymi przetworami.
Sekretem udanego bigosu są dodatki. Jak zaznaczył historyk Łukasz Modelski w rozmowie o kuchni PRL, kapusta nie zawsze stanowiła główny składnik. Bigosem określano różne potrawy jednogarnkowe z siekanych składników, często z dodatkiem mięsa, ale również ryby. W daniu jest miejsce na grzyby leśne i suszone owoce, jednak prawda jest taka, że nie istnieje jeden słuszny przepis. W domowych bigosach często znajdowało się to, co akurat było w kuchni. Świetnym pomysłem na wzbogacenie smaku mogą być powidła śliwkowe.
Bigos, flaki, dziczyzna. Juror "MasterChefa" Przemysław Klima o najbardziej niedocenionych daniach polskiej kuchni
Przepis na bigos z powidłami śliwkowymi
Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, że bigos najlepiej smakuje na drugi dzień. Więc nie śpiesz się z gotowaniem. Pozwól, aby danie dojrzało, a twoja rodzina na pewno je doceni.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 60 g suszonych grzybów,
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- 0,5 kg łopatki wieprzowej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 100 g powideł śliwkowych,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną przepłucz i odciśnij z soku, poszatkuj na mniejsze kawałki.
- Suszone grzyby zalej letnią wodą.
- Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra.
- Łopatkę wieprzową pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w mące pszennej. Dodaj do składników na patelni i obsmaż na rumiany kolor.
- Kapustę przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, wstaw do zagotowania.
- Po chwili dodaj całą zawartość patelni, powidła śliwkowe i namoczone grzyby (razem z wodą, w której się moczyły). Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5–2 godziny.
- Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem.