Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy

Jeśli myślisz, że wystarczy ugotować kapustę i wymieszać z przyprawami, to znaczy, że niewiele wiesz o bigosie. Kiszona kapusta to tylko jeden z wielu elementów tej potrawy o złożonym smaku. Wśród nich jest również miejsce na delikatną słodycz, którą zapewniają suszone śliwki – możesz je zastąpić domowymi przetworami.

Domowy bigos lubi dodatek słodkich owocówDomowy bigos lubi dodatek słodkich owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sekretem udanego bigosu są dodatki. Jak zaznaczył historyk Łukasz Modelski w rozmowie o kuchni PRL, kapusta nie zawsze stanowiła główny składnik. Bigosem określano różne potrawy jednogarnkowe z siekanych składników, często z dodatkiem mięsa, ale również ryby. W daniu jest miejsce na grzyby leśne i suszone owoce, jednak prawda jest taka, że nie istnieje jeden słuszny przepis. W domowych bigosach często znajdowało się to, co akurat było w kuchni. Świetnym pomysłem na wzbogacenie smaku mogą być powidła śliwkowe.   

Bigos, flaki, dziczyzna. Juror "MasterChefa" Przemysław Klima o najbardziej niedocenionych daniach polskiej kuchni

Przepis na bigos z powidłami śliwkowymi

Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, że bigos najlepiej smakuje na drugi dzień. Więc nie śpiesz się z gotowaniem. Pozwól, aby danie dojrzało, a twoja rodzina na pewno je doceni.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 60 g suszonych grzybów,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 100 g powideł śliwkowych,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną przepłucz i odciśnij z soku, poszatkuj na mniejsze kawałki.
  2. Suszone grzyby zalej letnią wodą.
  3. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra.
  4. Łopatkę wieprzową pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w mące pszennej. Dodaj do składników na patelni i obsmaż na rumiany kolor.
  5. Kapustę przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, wstaw do zagotowania.
  6. Po chwili dodaj całą zawartość patelni, powidła śliwkowe i namoczone grzyby (razem z wodą, w której się moczyły). Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5–2 godziny.
  7. Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki