Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Krężałki z powiatu biłgorajskiego są świetną alternatywą dla popularnej w całej Polsce kapusty kiszonej z marchewką. Mają intrygujący różowy kolor i zalety innego zdrowego zakwasu.
Kiedy kończą się świeże warzywa i owoce, w ruch idą kiszonki, które najlepiej wspierają odporność jesienią i zimą. Chociaż coraz częściej w słoikach przygotowujemy także inne warzywa, najbardziej zakorzeniona w polskiej kulturze kulinarnej jest kiszona kapusta. Mało kto wie, że dawniej nawet przydomowe ogródki nazywano kapustnikami, bo tego warzywa uprawiano zdecydowanie najwięcej.
Kapustę przerabiano na wiele różnych sposobów, a na Lubelszczyźnie kiszono ją nie tylko z marchewką, ale również z burakiem. Pokrojone w ćwiartki niewyrośnięte główki kapusty przed kiszeniem podgotowywano w osolonej wodzie, a następnie układano warstwowo w glinianych garnkach. Każdą warstwę przekładano plasterkami buraka, które barwiły kapustę na różowy kolor.
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Kiszona kapusta w zakwasie z buraka
Połączenie kapusty kiszonej z burakiem to mieszanka, o jakiej marzy każdy osłabiony organizm. Dzięki procesowi fermentacji powstaje prawdziwa bomba probiotyczna, wspierająca zdrowie jelit i ogólną odporność. Kiszona kapusta jest bogata w witaminy C, K oraz z grupy B, a także wapń i żelazo. Natomiast zakwas z buraka wzbogaca przystawkę o betaninę – silny przeciwutleniacz wspomagający oczyszczanie wątroby i poprawiający pracę układu krwionośnego. Regularne spożywanie krężałków pomaga powrócić do zdrowia po chorobach, wzmacnia serce, reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu, a także korzystnie wpływa na trawienie. To naturalny eliksir energii i odporności w jesienno-zimowym menu.
Przepis na krężałki z burakiem
Krężałki są gotowe już po 7–14 dniach od wstawienia. Dawniej często spożywano je w charakterze przystawki lub jako dodatek do ziemniaków okraszonych skwarkami.
Składniki:
- 2 małe główki białej kapusty,
- 1 łyżka nasion kminku,
- 1 burak,
- zalewa: 1,5 litra przegotowanej wody, 1 łyżka soli, 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Obydwie główki kapusty pokrój na ćwiartki, wrzuć do garnka, zalej wodą z łyżką soli i gotuj przez kilka minut, aż będą półmiękkie.
- Wyjmij, ostudź, a następnie ułóż warstwami w glinianym garnku lub dużym słoiku.
- Każdą warstwę kapusty posyp nasionami kminku i przykryj pokrojonym w plasterki burakiem (wcześniej obierz ze skórki).
- Letnią, przegotowaną wodę wymieszaj z łyżką soli. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Zalej poukładaną kapustę.
- Garnek lub słoik przykryj gazą bądź pokrywką, ale jej nie dokręcaj. Pozostaw do ukiszenia na kilka dni.