Zimą zamiast surówki robię do obiadu czerwoną kapustę na ciepło. Z tymi przyprawami jest pyszna

W taki zimny dzień jak dziś dużo bardziej smakują mi warzywa na ciepło niż surówki. Idealna w takiej formie jest czerwona cebula, o której często zapominamy. Odpowiednio doprawiona ma obłędny aromat i pasuje do każdego mięsnego dania.

Tak doprawiona czerwona kapusta jest niezwykle aromatycznaTak doprawiona czerwona kapusta jest niezwykle aromatyczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | stockcreations
Dorota Gepert

Czerwona kapusta? Od razu kojarzymy ją z kuchnią śląską i trzeba przyznać, że w tamtym rejonie kraju nikogo do jej jedzenie nie trzeba namawiać. To najlepszy dodatek do rolady. Jednak poza Śląskiem i Wielkopolską, gdzie kulinarne wpływy niemieckie są silne, czerwona kapusta zawsze jest w cieniu białej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Ma więcej witamin niż biała

Czerwona kapusta, często nazywana modrą, to jedno z najbogatszych w antyoksydanty warzyw. Zawiera aż 209 mg antocyjanów na 100 g, co czyni ją wyjątkową na tle innych warzyw. Mogą one chronić mózg przed starzeniem, bo z powodzeniem przenikają barierę krew-mózg, co zapewnia ich skuteczne działanie.

Czerwona kapusta przewyższa znacznie popularniejszą białą pod względem zawartości witamin A, C oraz minerałów takich jak potas, wapń oraz magnez. Dzięki temu wspiera zdrowy wygląd skóry i wzrok. Witamina C jest zaś kluczowa dla wzmocnienia układu odpornościowego. Wysoka zawartość potasu wspomaga prawidłowe ciśnienie krwi. To sprawia, że czerwona kapusta jest nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do posiłków.

Nie tylko do surówek

Czerwona kapusta, podobnie jak biała, świetnie nadaje się do surówek. Jej intensywny kolor i chrupiąca tekstura świetnie kontrastują z wieloma składnikami, warto łączyć ją z innymi warzywami i orzechami. Jednak smak tego warzywa chyba najlepiej prezentuje się, gdy czerwoną kapustę przygotuje się na ciepło. Pasują do niej słodkie i kwaśne nuty, dlatego warto dusić ją z rodzynkami, jabłkiem i winem. Bardzo też przydadzą się przyprawy korzenne, a zwłaszcza goździki, cynamon, szczypta imbiru. Wtedy kapusta nabierze wspaniałego aromatu, a jej smak będzie głęboki. Lubisz owocowy posmak? Taką kapustę można doprawić dodatkowo dżemem z żurawiny czy porzeczki.

Czerwona kapusta na ciepło

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty,
  • garść rodzynek,
  • 1 cebula,
  • 2 jabłka
  • 3 szklanki bulionu warzywnego plus jedna szklanka wina,
  • ocet jabłkowy lub balsamiczny do smaku,
  • cynamon, goździki, imbir do smaku,
  • miód do smaku,
  • kulki jałowca, liście laurowe do smaku,
  • dwie łyżki masła,
  • sól i czarny pieprz do smaku,
  • 1 łyżka dżemu żurawinowego lub porzeczkowego, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Czerwoną kapustę pokrój na ćwiartki i usuń zewnętrzne twarde liście. Następnie drobno ją poszatkuj.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  3. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę, potem dodaj jabłka.
  4. Dodaj posiekaną kapustę oraz przyprawy i rodzynki. Dokładnie wymieszaj i dolej bulion oraz ocet.
  5. Kapustę zagotuj, potem zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze 45 minut.
  6. Kontroluj ilość płynu i uzupełniaj go, jeśli będzie potrzeba. Pod koniec gotowania dodaj wino.
  7. Spróbuj kapusty i dopraw ją ponownie. Na koniec dołóż miód i możesz dodać owocowy dżem, wystarczy łyżka.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej