Zimą zamiast surówki robię do obiadu czerwoną kapustę na ciepło. Z tymi przyprawami jest pyszna
W taki zimny dzień jak dziś dużo bardziej smakują mi warzywa na ciepło niż surówki. Idealna w takiej formie jest czerwona cebula, o której często zapominamy. Odpowiednio doprawiona ma obłędny aromat i pasuje do każdego mięsnego dania.
Czerwona kapusta? Od razu kojarzymy ją z kuchnią śląską i trzeba przyznać, że w tamtym rejonie kraju nikogo do jej jedzenie nie trzeba namawiać. To najlepszy dodatek do rolady. Jednak poza Śląskiem i Wielkopolską, gdzie kulinarne wpływy niemieckie są silne, czerwona kapusta zawsze jest w cieniu białej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni
Ma więcej witamin niż biała
Czerwona kapusta, często nazywana modrą, to jedno z najbogatszych w antyoksydanty warzyw. Zawiera aż 209 mg antocyjanów na 100 g, co czyni ją wyjątkową na tle innych warzyw. Mogą one chronić mózg przed starzeniem, bo z powodzeniem przenikają barierę krew-mózg, co zapewnia ich skuteczne działanie.
Czerwona kapusta przewyższa znacznie popularniejszą białą pod względem zawartości witamin A, C oraz minerałów takich jak potas, wapń oraz magnez. Dzięki temu wspiera zdrowy wygląd skóry i wzrok. Witamina C jest zaś kluczowa dla wzmocnienia układu odpornościowego. Wysoka zawartość potasu wspomaga prawidłowe ciśnienie krwi. To sprawia, że czerwona kapusta jest nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do posiłków.
Nie tylko do surówek
Czerwona kapusta, podobnie jak biała, świetnie nadaje się do surówek. Jej intensywny kolor i chrupiąca tekstura świetnie kontrastują z wieloma składnikami, warto łączyć ją z innymi warzywami i orzechami. Jednak smak tego warzywa chyba najlepiej prezentuje się, gdy czerwoną kapustę przygotuje się na ciepło. Pasują do niej słodkie i kwaśne nuty, dlatego warto dusić ją z rodzynkami, jabłkiem i winem. Bardzo też przydadzą się przyprawy korzenne, a zwłaszcza goździki, cynamon, szczypta imbiru. Wtedy kapusta nabierze wspaniałego aromatu, a jej smak będzie głęboki. Lubisz owocowy posmak? Taką kapustę można doprawić dodatkowo dżemem z żurawiny czy porzeczki.
Czerwona kapusta na ciepło
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty,
- garść rodzynek,
- 1 cebula,
- 2 jabłka
- 3 szklanki bulionu warzywnego plus jedna szklanka wina,
- ocet jabłkowy lub balsamiczny do smaku,
- cynamon, goździki, imbir do smaku,
- miód do smaku,
- kulki jałowca, liście laurowe do smaku,
- dwie łyżki masła,
- sól i czarny pieprz do smaku,
- 1 łyżka dżemu żurawinowego lub porzeczkowego, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Czerwoną kapustę pokrój na ćwiartki i usuń zewnętrzne twarde liście. Następnie drobno ją poszatkuj.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno pokrój.
- W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę, potem dodaj jabłka.
- Dodaj posiekaną kapustę oraz przyprawy i rodzynki. Dokładnie wymieszaj i dolej bulion oraz ocet.
- Kapustę zagotuj, potem zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze 45 minut.
- Kontroluj ilość płynu i uzupełniaj go, jeśli będzie potrzeba. Pod koniec gotowania dodaj wino.
- Spróbuj kapusty i dopraw ją ponownie. Na koniec dołóż miód i możesz dodać owocowy dżem, wystarczy łyżka.