PrzepisDietaPij, zwłaszcza gdy za oknem plucha. Twoje jelita ci podziękują

Pij, zwłaszcza gdy za oknem plucha. Twoje jelita ci podziękują

Ten sok wzmacnia odporność i ma dobry wpływ na funkcjonowanie jelit. I tego właśnie organizm bardzo potrzebuje o tej porze roku. Dlatego warto się do niego przekonać i polubić jego smak.

Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność i poprawia pracę jelit
Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność i poprawia pracę jelit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Zakharova

Co do tego, że kiszona kapusta jest świetnym probiotykiem, nie mamy wątpliwości. Jednak do soku z kapusty wciąż wiele osób jest sceptycznych. Ma charakterystyczny smak, ale bez wątpienia to naturalny eliksir zdrowia. Dzięki zawartości witaminy C i probiotyków wspiera odporność i reguluje funkcje trawienne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Będziesz mniej chorować

Sok z kiszonej kapusty to jeden z tych napojów, do których picia wciąż nie jesteśmy przekonani. Warto to zmienić, bo ma on świetny wpływ na odporność, co o tej porze roku jest bardzo ważne. Ten sok może uchronić organizm przed różnymi infekcjami. To głównie dzięki witaminie C, a także witaminie E, czyli tzw. witaminie młodości. Dlatego picie soku z kiszonej kapusty, oczywiście systematyczne, może poprawić wygląd skóry.

Trawienie przyspieszy

Kolejna zaleta soku z kiszonej kapusty to jego zbawienny wpływ na jelita. Jego probiotyczne właściwości wspierają ich prawidłowe funkcjonowanie. Dzięki fermentacji z wykorzystaniem naturalnych szczepów bakterii sok z kapusty kiszonej sprzyja prawidłowej florze bakteryjnej jelit, co z kolei ułatwia trawienie i zapobiega problemom żołądkowym. Sok przyspiesza metabolizm, więc ułatwia pozbywanie się zbędnych kilogramów i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz złogów.

Ile i jak często należy pić sok z kiszonej kapusty?

Najczęściej zaleca się, by pić pół szklanki soku kilka razy w tygodniu, co kilka dni. Lepiej nie robić tego na czczo, bo może wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zresztą do takiej kuracji jest jeszcze kilka przeciwwskazań.

Na pewno nie będzie służył przy wrażliwym układzie pokarmowym i wszelkich jego chorobach. Przeciwwskazaniem są też wrzody żołądka, choroby nerek oraz wrażliwość lub alergia na histaminę.

Jak przygotować sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty można kupić w wielu dyskontach, a także sklepach ze zdrową żywnością. Można też przygotować go samodzielnie. Wystarczy kupić (albo ukisić samemu) kapustę kiszoną. Potem zalać ją niewielką ilością wody, dodać odrobinę soli i odstawić na 2-3 dni w chłodne i ciemne miejsce. Następnie wystarczy odcedzić sok. Trzeba przechowywać go w lodówce.

Szybszy sposób? Wrzuć rozdrobnioną kapustę kiszoną do blendera, dodaj szczyptę soli i szklankę zimnej wody. Zmiksuj całość. Jeśli smak kapusty jest dla ciebie zbyt intensywny, możesz dołożyć do napoju jabłko lub marchewkę.

Wybrane dla Ciebie