Pij, zwłaszcza gdy za oknem plucha. Twoje jelita ci podziękują

Ten sok wzmacnia odporność i ma dobry wpływ na funkcjonowanie jelit. I tego właśnie organizm bardzo potrzebuje o tej porze roku. Dlatego warto się do niego przekonać i polubić jego smak.

Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność i poprawia pracę jelitSok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność i poprawia pracę jelit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Zakharova
Dorota Gepert

Co do tego, że kiszona kapusta jest świetnym probiotykiem, nie mamy wątpliwości. Jednak do soku z kapusty wciąż wiele osób jest sceptycznych. Ma charakterystyczny smak, ale bez wątpienia to naturalny eliksir zdrowia. Dzięki zawartości witaminy C i probiotyków wspiera odporność i reguluje funkcje trawienne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Będziesz mniej chorować

Sok z kiszonej kapusty to jeden z tych napojów, do których picia wciąż nie jesteśmy przekonani. Warto to zmienić, bo ma on świetny wpływ na odporność, co o tej porze roku jest bardzo ważne. Ten sok może uchronić organizm przed różnymi infekcjami. To głównie dzięki witaminie C, a także witaminie E, czyli tzw. witaminie młodości. Dlatego picie soku z kiszonej kapusty, oczywiście systematyczne, może poprawić wygląd skóry.

Trawienie przyspieszy

Kolejna zaleta soku z kiszonej kapusty to jego zbawienny wpływ na jelita. Jego probiotyczne właściwości wspierają ich prawidłowe funkcjonowanie. Dzięki fermentacji z wykorzystaniem naturalnych szczepów bakterii sok z kapusty kiszonej sprzyja prawidłowej florze bakteryjnej jelit, co z kolei ułatwia trawienie i zapobiega problemom żołądkowym. Sok przyspiesza metabolizm, więc ułatwia pozbywanie się zbędnych kilogramów i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz złogów.

Ile i jak często należy pić sok z kiszonej kapusty?

Najczęściej zaleca się, by pić pół szklanki soku kilka razy w tygodniu, co kilka dni. Lepiej nie robić tego na czczo, bo może wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zresztą do takiej kuracji jest jeszcze kilka przeciwwskazań.

Na pewno nie będzie służył przy wrażliwym układzie pokarmowym i wszelkich jego chorobach. Przeciwwskazaniem są też wrzody żołądka, choroby nerek oraz wrażliwość lub alergia na histaminę.

Jak przygotować sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty można kupić w wielu dyskontach, a także sklepach ze zdrową żywnością. Można też przygotować go samodzielnie. Wystarczy kupić (albo ukisić samemu) kapustę kiszoną. Potem zalać ją niewielką ilością wody, dodać odrobinę soli i odstawić na 2-3 dni w chłodne i ciemne miejsce. Następnie wystarczy odcedzić sok. Trzeba przechowywać go w lodówce.

Szybszy sposób? Wrzuć rozdrobnioną kapustę kiszoną do blendera, dodaj szczyptę soli i szklankę zimnej wody. Zmiksuj całość. Jeśli smak kapusty jest dla ciebie zbyt intensywny, możesz dołożyć do napoju jabłko lub marchewkę.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej