Planujesz kupić gotowy zakwas z buraków? Na to warto zwrócić uwagę
Często piszemy o tym, jak łatwo zrobić w domu zakwas z buraków. Jednak nie każdy ma na to czas, niektórzy są uprzedzeni, bo zakwas po prostu nie wyszedł. Nic straconego. Zakwas, podobnie jak inne kiszonki, można kupić. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszy.
Zakwas z buraków ma w grudniu zdecydowanie swój czas. Wielu ekspertów kulinarnych uważa, że nie ma lepszego sposobu na doprawienie wigilijnego barszczu, niż właśnie dodając do niego zakwasu. Polecają go też dietetycy, bo zawiera mnóstwo witamin i poprawia odporność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego
Wzmacnia barszcz i... organizm
Zakwas buraczany jest najbardziej znany jako dodatek do barszczu, ale jego zastosowanie jest znacznie szersze. Może być używany jako składnik sosów, marynat czy zdrowych koktajli. Świetnie smakuje także pity solo. Dostarcza probiotyków i antyoksydantów, które wzmacniają organizm. Wraz z innymi kiszonkami może być zaliczony do grona superfood.
Domowy jest gotowy po kilku dniach
Przygotowanie zakwasu buraczanego jest proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak świeże buraki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Fermentacja buraków trwa zazwyczaj od trzech do siedmiu dni, w zależności od temperatury otoczenia. W przepisie kluczowy jest czosnek i przyprawy rozmieszczane naprzemiennie z warstwami buraków, zalewanych posoloną wodą. Po kilku dniach w chłodnym miejscu, gdy na powierzchni zakwasu pojawi się charakterystyczna piana, możemy uznać go za gotowy. Jednak czasami coś pójdzie nie tak. Najczęstszy problem z zakwasem jest taki, że pojawia się na nim pleśń. Wtedy zakwas nadaje się do wyrzucenia. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie zakwasu lub wiążą się z tym niezbyt dobre doświadczenia, bez problemu można kupić zakwas w sklepach i na straganach.
Gotowy zakwas może być z dodatkami
Zakwas buraczany to nie to samo co sok z buraka, warto zwracać na to uwagę na zakupach. Dobrze jest przeczytać etykietę zakwasu. Lista składników powinna być jak najkrótsza, bez konserwantów czy barwników. Zapas powinien być niepasteryzowany na bazie kiszonych buraków z dodatkiem czosnku i przypraw. Ponieważ to naturalna kiszonka, nie powinno się go trzymać w cieple, ani nadmiernie nim potrząsać. Po przyniesieniu go do domu warto go schłodzić przed otwarciem. Oprócz zakwasów tradycyjnych, które są idealne do barszczu, dostępne są zakwasy z naturalnymi dodatkami. Te drugie nadają się szczególnie do picia samodzielnego. Można spotkać zakwasy z przyprawami takimi jak imbir, cynamon, goździki, chili, a także z warzywami, na przykład selerem naciowym. Ciekawa jest też propozycja z limonką.