Mój dziadek był ogrodnikiem. Nigdy nie wyrzucał spleśniałych pomidorów, a sprytnie je wykorzystywał

Spleśniałe pomidory trzeba wyrzucić. Wiadomo, że nawet kiedy ślady pleśni są małe, nie nadają się już do jedzenia. Jednak czasami można sprytnie je wykorzystać, jeśli masz ogród. W ten sposób wzmocnisz rośliny na zimę. To sprawdzony sposób mojego dziadka.

Spleśniałe pomidory mogą się przydać ogrodnikom. Spleśniałe pomidory mogą się przydać ogrodnikom.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Dorota Gepert

Pomidory bardzo szybko się psują, są niezwykle delikatne. Może teraz nie kupujemy już ich na kilogramy jak latem, ale trzeba zadbać o odpowiednie przechowywanie nawet pojedynczego pomidora. A jeśli zdarzy się, że pojawi się pleśń, warto znać sposób mojego dziadka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania

Jak pozyskać nasiona z zepsutego pomidora?

Popsute warzywa mogą sprawdzić się w ogrodzie. Jeśli pleśń pojawiła się tylko na skórce, to jego nasiona nadal nadają się do wykorzystania do upraw i będziesz cieszyć się smakiem warzyw w kolejnym sezonie. Oto dwa sposoby mojego dziadka.

  1. Na początek wyjmij nasiona ze spleśniałego pomidora. Resztę wyrzuć.
  2. Potem przełóż nasiona do słoika, zalej je wodą i odstaw na kilka dni. W ten sposób rozpocznie się proces fermentacji, który usunie galaretowatą otoczkę. To ważne, ponieważ ta część warzywa może utrudnić kiełkowanie.
  3. Po około 3-5 dniach nasiona powinny być gotowe. Wypłucz je i dokładnie osusz. Następnie odstaw w bezpieczne miejsce, gdzie przeczekają do wiosny.

Zepsuty pomidor wzmocni inne rośliny

Takie warzywo doskonale sprawdzi się też w przygotowywaniu nawozu. Wystarczy wyrzucić spleśniałe pomidory na kompost, a już wkrótce w połączeniu z innymi resztkami roślinnymi stworzą naturalną odżywkę. W tym przypadku trzeba trzymać się sztywnych zasad kompostowania. Dzięki temu unikniesz przenoszenia się pleśni na inne składniki nawozu. Przede wszystkim trzeba dokładnie rozdrobnić odpady, zadbać o odpowiednią cyrkulację powietrza i regularnie przesypywać kompostownik kredą lub dolomitem.

Jak przechowywać pomidory, by nie pleśniały?

Pomidorów lepiej nie wkładać do lodówki, bo panująca tam wilgoć przyspiesza pojawianie się pleśni. Przechowywanie ich na kuchennym blacie lub w otwartej misie pozwala na równomierne dojrzewanie, zachowują świeżość przez kilka dni. Dlatego sprawdzają się naczynia, które zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza. Idealnym rozwiązaniem są kosze siatkowe lub ceramiczne misy z otworami. Takie naczynia zapobiegają tworzeniu się wilgoci, która powoduje gnicie. Innym sposobem na przedłużenie świeżości pomidorów jest przechowywanie ich razem z szypułkami. Pomaga ona utrzymać dobrą kondycję pomidorów i opóźnia proces ich więdnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie