W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Była jednym z najpewniejszych punktów każdej domówki. Gdy pojawiała się na stole, w kilka minut znikała z miski i nic się w tej kwestii nie zmieniło do dziś. Ta sałatka jest ponadczasowa i banalnie prosta w przygotowaniu.
Sałatka z szynką i ananasem to klasyk, który najlepiej pamiętają ci, którzy świętowali imieniny, andrzejki, sylwestry i domówki lat 90. Połączenie słodkiego ananasa, delikatnej szynki i kremowego sosu było wtedy synonimem "imprezowego przeboju". Mimo że czasy, moda i menu się zmieniły, ta sałatka wciąż cieszy się dokładnie tą samą popularnością. Jest szybka, niedroga, sycąca i "bezpieczna smakowo" – nie ma ryzyka, że ktoś jej nie ruszy. Dlatego wraca nie tylko z sentymentu, ale z czystej wygody i pewności, że zniknie do ostatniej łyżki.
Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na Andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego
Sałatka z szynką i ananasem że jest smaczna, sycąca, a do tego prosta w przygotowaniu. Nie wymaga kosztownych dodatków ani kuchennego kombinowania, a mimo tego ma wyrazisty charakter i dobrze znosi przechowywanie w lodówce.
Sałatka z szynką i ananasem na imprezę
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 250 g szynki konserwowej pokrojonej w drobną kostkę,
- por (jasna część, cienko pokrojona i sparzona wrzątkiem),
- czerwona papryka,
- puszka ananasa w kawałkach,
- puszka kukurydzy,
- słoik selera konserwowego,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój jajka, szynkę oraz paprykę w drobną kostkę.
- Por pokrój cienko i zalej wrzątkiem na 3–4 minuty, odcedź i ostudź, dzięki temu będzie łagodniejszy w smaku i nie zdominuje całości.
- Odsącz dokładnie ananasa, kukurydzę i seler, aby sos nie się później nie rozrzedził.
- W misce połącz warzywa, szynkę, jajka i ananasa, dodaj majonez i jogurt, wymieszaj dokładnie łyżką.
- Dopraw solą i pieprzem, schłódź minimum godzinę przed podaniem, żeby smaki się połączyły.
Jeśli zależy Ci na łagodniejszym profilu smakowym, wystarczy dodać więcej jogurtu niż majonezu. Ważne, by dokładnie odsączyć ananasa, kukurydzę i seler, gdyż nadmiar zalewy rozwodni sos i zabierze to, co w tej sałatce kluczowe: gęstość i balans między słodyczą a wytrawnością.