Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Chyba ciężko o danie, które rozsławiłoby polską kuchnię tak dobrze jak pierogi. Chociaż najczęściej to farsz gra w nich pierwsze skrzypce, to w tym przepisie skupimy się na cieście, tak aby wyszło idealnie delikatne i sprężyste.
Chociaż mogłoby się wydawać, że przepis na ciasto na pierogi należy do absolutnych polskich klasyków kulinarnych, to jednak nawet on potrafi zaskoczyć. Najczęściej składa się z mąki, wody, soli i opcjonalnie jajka. Jednak, w tej odsłonie wodę zastępuję innym składnikiem, który całkowicie zmienia konsystencję i delikatność ciasta, czyli kefirem.
Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu
Pierogi z kefirem
Zamiast wody do ciasta na pierogi wlewam kefir. To idealny sposób, aby uzyskać sprężyste i delikatne ciasto, które po ugotowaniu nie będzie gumowate ani kleiste. Co istotne — dzięki kefirowi pierogi nie rwą się i nie rozklejają, a tym samym ich przygotowanie jest znacznie prostsze, szczególnie dla laików, którzy lepią swoje pierwsze pierogi w życiu. Dodatkowo, kefir delikatnie wzbogaca smak ciasta, sprawiając, że smakują jeszcze lepiej. To niewielka zmiana, która nie wymaga wydłużenia gotowania, a sprawi, że twój obiad wyjdzie smaczniejszy niż zwykle.
Przepis na pierogi z kefirem
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego kefiru,
- 40 g roztopionego masła,
- szczypta sody,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 350 g pieczarek,
- 1 marchewka,
- 1 cukinia,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- olej (do smażenia).
Sposób przygotowania:
- Najpierw zajmij się ciastem. Zacznij od roztopienia masła w rondelku.
- Do dużej miski wlej ciepły kefir, dodaj sodę, roztopione masło i szczyptę soli.
- Dokładnie wymieszaj.
- Następnie stopniowo wsyp przesianą mąkę, cały czas mieszając łyżką.
- Wyrzuć masę na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagniataj rękami przez kilka minut, aż stanie się gładka i elastyczna.
- Przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 20-30 minut, aby ciasto odpoczęło.
- W tym czasie przygotuj farsz: obierz i umyj pieczarki, marchewkę i cukinię, cebulę.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
- Marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Pieczarki posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż się zeszklą.
- Dodaj pieczarki i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje i lekko się zrumienią.
- Dorzuć marchewkę i cukinię, smaż całość kilka minut, aż warzywa zmiękną, dopraw solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj i zdejmij farsz z ognia.
- Pozwól mu ostygnąć.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
- Za pomocą szklanki wycinaj kółka.
- Na środek każdego nałóż porcję farszu.
- Sklejaj brzegi pierogów dokładnie, aby nie otworzyły się podczas gotowania.
- W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
- Wrzucaj pierogi partiami, mieszaj delikatnie, aby się nie przykleiły.
- Gotuj aż wypłyną na powierzchnię i odczekaj dodatkową minutę.
- Następnie wyjmuj łyżką cedzakową.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!