Pierogi ruskie domowej roboty

Ten przepis sprawdzi się w każdym domu. Pierogi ruskie, bo o nich mowa, to "must have" w każdej polskiej kuchni. Po prostu nie ma innej opcji ?

Obrazek
Pyszności

To kolejny przepis z serii ➡️ #pysznościodpodstaw

Składniki:

Ciasto na pierogi

  1. 500 g mąka pszenna typ 450
  2. 1 łyżeczka olej roślinny
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 280 ml woda gorąca

Farsz

  1. 300 g twaróg półtłusty
  2. 400 g ziemniaki typ B lub C
  3. 1 szt. cebula
  4. 2 łyżki masło
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na masełku podsmaż cebulę.

Obrazek

2. W dużym garnku połącz ugotowane ziemniaki i ser.

Obrazek

3. Następnie dodaj: podsmażoną cebulkę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Czas na ciasto. W tym celu połącz: przesianą mąkę, gorącą wodę, olej i sól.

Obrazek

5. Stwórz ciasto i daj mu odpocząć przez 10-15 minut.

Obrazek

6. Podziel ciasto na kilka części. Rozwałkuj i wytnij kółka.

Obrazek
Wykrawanie ciasta - Pyszności

7. Nafaszeruj każdy kawałek ciasta i stwórz pierogi. Gotuj w gorącej i osolonej wodzie ok. 2 minut, od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.

Obrazek
Pierogi ruskie - Pyszności

8. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat