PrzepisPierogi ruskie domowej roboty

Pierogi ruskie domowej roboty

Ten przepis sprawdzi się w każdym domu. Pierogi ruskie, bo o nich mowa, to "must have" w każdej polskiej kuchni. Po prostu nie ma innej opcji ?

Pierogi ruskie domowej roboty
Pyszności

30.08.2019 | aktual.: 02.09.2019 10:40

To kolejny przepis z serii ➡️ #pysznościodpodstaw

Składniki:

Ciasto na pierogi

  1. 500 g mąka pszenna typ 450
  2. 1 łyżeczka olej roślinny
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 280 ml woda gorąca

Farsz

  1. 300 g twaróg półtłusty
  2. 400 g ziemniaki typ B lub C
  3. 1 szt. cebula
  4. 2 łyżki masło
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na masełku podsmaż cebulę.

Obraz

2. W dużym garnku połącz ugotowane ziemniaki i ser.

Obraz

3. Następnie dodaj: podsmażoną cebulkę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Czas na ciasto. W tym celu połącz: przesianą mąkę, gorącą wodę, olej i sól.

Obraz

5. Stwórz ciasto i daj mu odpocząć przez 10-15 minut.

Obraz

6. Podziel ciasto na kilka części. Rozwałkuj i wytnij kółka.

Wykrawanie ciasta - Pyszności
Wykrawanie ciasta - Pyszności

7. Nafaszeruj każdy kawałek ciasta i stwórz pierogi. Gotuj w gorącej i osolonej wodzie ok. 2 minut, od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.

Pierogi ruskie - Pyszności
Pierogi ruskie - Pyszności

8. I gotowe!

Obraz
Wybrane dla Ciebie