Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne

Pierogi z kapustą i grzybami to wigilijny klasyk, który wydaje się wręcz dopracowany do perfekcji. A jednak również w tej potrawie można coś zmienić i poprawić, aby smak pierogów był bogatszy i bardziej zrównoważony. Ewa Wachowicz proponuje zmieszać dwa rodzaje kapusty.

Farsz, który robi Ewa Wachowicz, jest zwarty i pysznyFarsz, który robi Ewa Wachowicz, jest zwarty i pyszny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instgaram
Anna Galuhn

Farsz w wykonaniu Ewy Wachowicz oddaje hołd suszonym grzybom. Kwaśny smak kiszonej kapusty jest mocno złagodzony przez dodatek świeżej główki, gotowanej do miękkości. Wymieszanie dwóch rodzajów kapusty w proporcji pół na pół skutkuje bardziej strukturalnym nadzieniem i zrównoważonym smakiem pierogów wigilijnych. Ekspertka do farszu dodaje wodę po moczeniu grzybów, dzięki czemu leśny aromat jest jeszcze bardziej intensywny.

Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę

Gęsty farsz do pierogów bez bułki tartej

Sposobem na zagęszczenie kapusty z grzybami jest gotowanie na wolnym ogniu do czasu, aż woda się zredukuje, a biała kapusta lekko rozpadnie, budując strukturę farszu. Cebula podsmażona na maśle również pomoże uzyskać odpowiednią gęstość. Niepotrzebny będzie dodatek bułki tartej, aby farsz trzymał się w środku pierogów. Jednak pamiętaj o mocnym sklejeniu brzegów, bo bez tego nawet najlepszy farsz może wypłynąć podczas gotowania.

Farsz do pierogów wigilijnych z przepisu Ewy Wachowicz

Suszone grzyby zalej szklanką letniej wody i odstaw na noc do lodówki. Ciasto na pierogi przygotuj ze sprawdzonego przepisu.

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów (dzień wcześniej trzeba namoczyć),
  • 300 g białej kapusty,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby wstaw do zagotowania w tej samej wodzie, w której się moczyły. Gotuj przez 30 minut, po czym odcedź i pokrój w drobną kostkę. Wywar odlej do szklanki (przyda się później).
  2. Świeżą, białą kapustę drobno posiekaj, zalej wrzątkiem i gotuj przez ok. 15 minut. Następnie odlej wodę i odciśnij kapustę na drobnym sitku.
  3. Kapustę kiszoną odciśnij z soku i drobno posiekaj. Przepłucz pod bieżącą wodą i ponownie odciśnij.
  4. W garnku roztop 2 łyżki masła i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj ugotowaną i kiszoną kapustę oraz ugotowane i posiekane grzyby.
  5. Dodaj wodę po gotowaniu grzybów. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Gotuj do czasu, aż odparuje woda, czyli przez ok. 25 minut.
  6. Po wystudzeniu farsz jest gotowy do nadziewania pierogów.
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯