Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Magda Gessler podzieliła się swoim patentem
Magda Gessler może robić pierogi nawet z zamkniętymi oczami. W najnowszym MasterChefie podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem, w którym nie ma dokładnie określonych proporcji. Za to są czytelne wskazówki – dzięki nim będziesz mieć pewność, że ciasto jest idealne.
Już za chwilę rozpocznie się lepienie wigilijnych pierogów i uszek. Więc warto już teraz wziąć się za testowanie przepisów, aby w przedświątecznej gorączce nie popełnić kulinarnej gafy. Magda Gessler pokazuje uczestnikom Masterchefa, jak zrobić miękkie i elastyczne ciasto na pierogi. Na pewno zapamiętasz jej wskazówki.
Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa
Ciasto tylko z trzech składników
Niektórzy dodają olej, masło, śmietanę lub kefir, aby osiągnąć idealną teksturę ciasta. Magda Gessler nie potrzebuje tego typu pomocy. Na stolnicę przesiewa mąkę 500, dodaje sól morską gruboziarnistą i ciepłą wodę. Chociaż moja babcia zawsze zaparzała ciasto wrzątkiem, restauratorka podkreśla, że lepsza jest woda, która nie parzy dłoni. Ile potrzeba wody na kilogram mąki? Tyle, ile ciasto zabierze. Magda Gessler zagniata je tak energicznie, że aż szklana spada z blatu i się tłucze – oby na szczęście. Jeśli po zagnieceniu ciasto jest jeszcze wilgotne, warto dodać więcej mąki, aby nie lepiło się do wałka.
Ciasto jest gładkie jak czaszka Gomułki. Idziemy po miskę. Gorąca! I dokąd nam miska nie wystygnie, nie dotykamy ciasta – mówi stanowczo Magda Gessler.
Rozgrzana w piekarniku miska to jeden z kluczowych elementów udanego ciasta na pierogi. Magda Gessler od tego zaczyna pracę – dużą szklaną lub ceramiczną miskę wstawia do piekarnika i nagrzewa (wystarczy do 70–80 stopni Celsjusza). Taką miską przykrywa dobrze wyrobione ciasto. Podczas gdy ciasto nabiera odpowiedniej miękkości i sprężystości, leżakując w cieplarnianych warunkach, można spokojnie zająć się farszem. Po wałek sięgnij dopiero w chwili, gdy miska schłodzi się do temperatury pokojowej.
Tak sprawdzisz, czy ciasto na pierogi jest idealne
Zanim ciasto zostanie rozpłaszczone pod wałkiem, Magda Gessler zdejmuje ostrożnie miskę i naciska je palcem, aby sprawdzić, czy dobrze wyszło:
Jak zostaje i nie wraca to nagniecenie, to znaczy, że wszystko jest gotowe, żeby nam się wałkowało i nie wracało szybko do nas – podpowiada restauratorka.
Wiemy, że restauratorka ma w tym wprawę, ale faktycznie wygląda na to, że wałkowanie ciasta nie jest dla niej żadnym wysiłkiem. Placek z gracją rozchodzi się po stolnicy i już po chwili jest gotowy na przyjęcie farszu. W programie uczestnicy mieli za zadanie przygotować pierogi z dowolnym nadzieniem.
Po pierogowym wyzwaniu z programem pożegnał się Michał Sajb, który przygotował pierogi z kiszoną kapustą i grzybami w środku, ale do farszu dodał także trochę wędzonej śliwki i boczku. Klasyka wigilijna w wersji na słodko nie przypadła Magdzie Gessler do gustu.