Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy
Wigilijne menu, choć jest postne, zawiera wiele ciekawych, smacznych oraz pożywnych dań. Wśród tych rarytasów nie może zabraknąć oczywiście pierogów z kapustą i grzybami. Jak je przygotować, aby cała rodzina zaniemówiła z wrażenia?
18.12.2023 07:53
Do świąt Bożego Narodzenia pozostało już niewiele czasu, dlatego też to dobry moment, aby usiąść i zaplanować świąteczne menu. Oczywiście listę z pysznymi daniami otworzą potrawy wigilijne na czele z fenomenalnymi pierogami.
Zgodnie z tradycją na naszych stołach pojawiają się one w dwóch wersjach — z ziemniaczano-serowym farszem oraz z duetem kapusty i grzybów. I to właśnie na drugim rozwiązaniu chciałabym się dzisiaj skupić. Dlaczego? Otóż mam genialny przepis na domowe pierogi, które zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Są tak dobre, że na jednej porcji na pewno się nie skończy, dlatego od razu zrób podwójną porcję tych dobroci.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Jak Wigilia, to i domowej roboty pierogi z farszem na bazie kapusty i grzybów. Po prostu palce lizać!
Składniki:
Farsz na około 50 szt.:
- 3 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 40 g suszonych grzybów,
- 500 g odciśniętej kiszonej kapusty,
- 3 liście laurowe,
- 4-5 szt. ziela angielskiego,
- 1,5 łyżki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżka cukru,
- 300 ml wody z namoczenia grzybów.
Ciasto:
- ok. 1 kg ciasta na pierogi.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od namoczenia suszonych grzybów. Takie moczenie powinno potrwać minimum 3 godziny, a najlepiej moczyć je przez całą noc. Po moczeniu suszone grzyby dodatkowo siekam. Zachowuję też wodę po moczeniu grzybów na później. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni łączę posiekaną drobną cebulę oraz wcześniej przygotowane grzyby.
Krok 2. Po kilku minutach dodaję na patelnię odciśniętą kiszoną kapustę, wodę z namoczonych grzybów, liście laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego, sól, pieprz oraz cukier.
Krok 3. Składniki łączę przy pomocy drewnianej łopatki. Na koniec na patelnię wlewam wodę. Mieszankę duszę pod przykryciem przez 40 minut.
Krok 4. W międzyczasie przygotowuję ciasto na pierogi. Następnie dzielę je na mniejsze części, po czym rozwałkuję na cienkie placki przy pomocy wałka.
Krok 5. Z tak przygotowanego ciasta wykrawam małe kółka, po czym faszeruję je mieszanką z patelni. Na koniec składam w taki sposób, aby uzyskać formę pierogów z falbanką.
Krok 6. Gotowe pierogi gotuję we wrzącej i osolonej wodzie. Po czym wyjmuję przy pomocy łyżki z cedzakiem.
Krok 7. I to wszystko, smacznego!