Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Wigilijne menu, choć jest postne, zawiera wiele ciekawych, smacznych oraz pożywnych dań. Wśród tych rarytasów nie może zabraknąć oczywiście pierogów z kapustą i grzybami. Jak je przygotować, aby cała rodzina zaniemówiła z wrażenia?

Pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwe mistrzostwo kulinarne!Pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwe mistrzostwo kulinarne!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Do świąt Bożego Narodzenia pozostało już niewiele czasu, dlatego też to dobry moment, aby usiąść i zaplanować świąteczne menu. Oczywiście listę z pysznymi daniami otworzą potrawy wigilijne na czele z fenomenalnymi pierogami

Zgodnie z tradycją na naszych stołach pojawiają się one w dwóch wersjach — z ziemniaczano-serowym farszem oraz z duetem kapustygrzybów. I to właśnie na drugim rozwiązaniu chciałabym się dzisiaj skupić. Dlaczego? Otóż mam genialny przepis na domowe pierogi, które zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Są tak dobre, że na jednej porcji na pewno się nie skończy, dlatego od razu zrób podwójną porcję tych dobroci. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Jak Wigilia, to i domowej roboty pierogi z farszem na bazie kapusty i grzybów. Po prostu palce lizać!

Składniki:

Farsz na około 50 szt.:

  • 3 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 40 g suszonych grzybów,
  • 500 g odciśniętej kiszonej kapusty,
  • 3 liście laurowe,
  • 4-5 szt. ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 300 ml wody z namoczenia grzybów.

Ciasto:

  • ok. 1 kg ciasta na pierogi.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od namoczenia suszonych grzybów. Takie moczenie powinno potrwać minimum 3 godziny, a najlepiej moczyć je przez całą noc. Po moczeniu suszone grzyby dodatkowo siekam. Zachowuję też wodę po moczeniu grzybów na później. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni łączę posiekaną drobną cebulę oraz wcześniej przygotowane grzyby. 

Najpierw łączę cebulę i suszone grzyby w namoczonej wersji
Najpierw łączę cebulę i suszone grzyby w namoczonej wersji © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po kilku minutach dodaję na patelnię odciśniętą kiszoną kapustę, wodę z namoczonych grzybów, liście laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego, sól, pieprz oraz cukier. 

Do mieszanki dodaję też przyprawy
Do mieszanki dodaję też przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Składniki łączę przy pomocy drewnianej łopatki. Na koniec na patelnię wlewam wodę. Mieszankę duszę pod przykryciem przez 40 minut

Czas na duszenie
Czas na duszenie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję ciasto na pierogi. Następnie dzielę je na mniejsze części, po czym rozwałkuję na cienkie placki przy pomocy wałka.

Ciasto rozwałkowuję na cienki placek
Ciasto rozwałkowuję na cienki placek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Z tak przygotowanego ciasta wykrawam małe kółka, po czym faszeruję je mieszanką z patelni. Na koniec składam w taki sposób, aby uzyskać formę pierogów z falbanką

I pierogi są już prawie gotowe
I pierogi są już prawie gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe pierogi gotuję we wrzącejosolonej wodzie. Po czym wyjmuję przy pomocy łyżki z cedzakiem. 

Krótkie gotowanie i pierogi są już gotowe
Krótkie gotowanie i pierogi są już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"